Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 mar 2021 - Anul XXVI, nr. 63 (7675)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Soții Corneliu și Panseluța Sofian, achitați într-un dosar penal de evaziune fiscală

Miercuri, 17 Martie 2021 (15:16:15)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un dosar care a avut un ciclu extrem de sinuos până să înceapă efectiv judecarea faptelor a fost finalizat într-o primă fază. Soții Corneliu Severin Sofian şi Panseluţa Sofian au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni economice, iar magistrații de la Tribunalul Suceava au decis să-i achite pe amândoi pentru evaziune fiscală. În cazul Panseluței Sofian judecătorii au încetat procesul penal pentru o altă infracțiune, de înșelăciune, pe motiv că a intervenit prescripția faptelor. Soluția de miercuri nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Suceava.

În octombrie 2016, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava anunţa trimiterea în judecată a trei inculpaţi în acest dosar: Vasilică Puşcaşu şi soţii Corneliu Severin şi Panseluţa Sofian. Respectivul dosar a ajuns pe rolul Tribunalului Suceava, magistraţii de aici restituind dosarul procurorilor, pentru refacerea actului de sesizare a instanţei. Cu alte cuvinte, judecătorii au stabilit că dosarul are lacune, iar ancheta trebuie refăcută.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a reluat cercetările, iar ulterior a transmis că a dispus retrimiterea în judecată doar a soţilor Sofian. Faţă de Vasilică Puşcaşu s-a dispus clasarea.

Iniţial, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava nu au trimis pe nimeni în judecată. În februarie 2016 însă, prin ordonanţa prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, s-a dispus redeschiderea urmăririi penale, fapt admis ulterior, în luna mai 2016, şi de Tribunalul Suceava. A urmat prima trimitere în judecată, ancheta întoarsă de judecători, şi noua trimitere în judecată, doar a soţilor Sofian.

 

Materiale de construcţii pentru blocurile lui Puşcaşu, neachitate şi omise de la plata TVA

Din scenariul conturat de procurori, care urmează să fie confirmat sau nu de instanţele de judecată, rezultă că principalii autori în această înşelăciune au fost Corneliu Severin Sofian şi Panseluţa Sofian. Primul în calitate de asociat şi administrator al firmei Sopi Construct Suceava, iar a doua în calitate de director general, cu drept de semnătură în derularea activităţilor comerciale. Societatea avea ca obiect principal de activitate construcţia de clădiri civile şi comerţ cu ridicata al materialelor de construcţii, astfel că a avut relaţii de colaborare cu firma lui Vasilică Puşcaşu, SC Kamer Build Company Suceava.

Procurorii au arătat că, în luna martie 2009, Panseluţa Sofian s-a prezentat la sediul unei societăţi din Suceava, însoţită de Vasilică Puşcaşu, pe care l-a prezentat ca fiind proprietarul unui bloc nou construit în cartierul George Enescu, pentru care aveau nevoie de materiale în vederea realizării finisajelor interioare. Lucrările urmau să fie făcute de firma soţilor Sofian, pentru firma lui Puşcaşu.

În baza acestei înţelegeri, firma păgubită a livrat mărfuri care, au arătat procurori, nu au fost evidenţiate în contabilitatea societăţii familiei Sofian.

Din anchetă a rezultat că firma familiei Sofian se confrunta cu probleme mari financiare la data încheierii contractului pentru livrarea de materiale de construcţii şi se afla în imposibilitatea de a efectua plăţi. Aşa s-a ajuns la emiterea de file cec fără acoperire.

Ulterior, inculpata Panseluţa Sofian ar fi refuzat să primească facturile emise de societatea păgubită, aferente operaţiunilor comerciale, şi implicit să efectueze plata la care se angajase iniţial.

 

Care sunt prejudiciile imputate celor doi soţi

Societatea furnizoare este prejudiciată în acest caz cu suma de 57.333 de lei.

În urma efectuării inspecţiei fiscale de către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava – Activitatea de inspecţie fiscală, s-a stabilit că relaţiile comerciale derulate între cele două firme nu au fost evidenţiate de societatea soţilor Sofian.

Consecinţa fiscală stabilită de către organul de control fiscal a fost sustragerea de la plata către bugetul de stat a TVA în sumă de 10.070 lei, prejudiciul nefiind recuperat.

Procurorii au anunţat că nu au avut pe ce pune sechestru în acest dosar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Soții Corneliu și Panseluța Sofian, achitați într-un dosar penal de evaziune fiscală.
 Vizualizări articol: 1630 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Soții Corneliu și Panseluța Sofian, achitați într-un dosar penal de evaziune fiscală0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei