Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 ian 2021 - Anul XXVI, nr. 3 (7615)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Cruci de gheață

„Osârdie şi jertfă şi statornicie întru păstrarea datinei creştine”, la Ciumârna

Miercuri, 6 Ianuarie 2021 (09:04:56)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În ciuda temperaturilor destul de ridicate din această perioadă, în unele sate din judeţul Suceava se păstrează tradiţia confecţionării crucilor de gheaţă în Ajunul Bobotezei. Este şi cazul credincioşilor din satul Ciumârna, comuna Vatra Moldoviţei.

Crucile de gheaţă sunt realizate după un adevărat ritual al locului, în care sunt implicaţi mai mulţi oameni, de diferite vârste, care merg înainte de Ajunul Bobotezei pe malul unui râu unde, înarmaţi cu drujbe şi căngi, scot la mal bucăţi mari de gheaţă, care sunt urcate apoi, cu ajutorul unor căpriori şi scânduri, într-o căruţă trasă de cai. Sătenii transportă blocurile de gheaţă la locul unde vor fi ridicate crucea şi masa pentru slujba de Bobotează.

Acolo, sătenii folosesc un şablon pentru cruce, trasează forma crucii după care taie cu drujba forma finală. Şi în acest an sătenii din Ciumârna au ridicat o cruce mai mare şi una mai mică, aşezate pe o masă din gheaţă, unde credincioşii își pun, în ziua Bobotezei, cănile cu Agheasma Mare. „Osârdie şi jertfă şi statornicie întru păstrarea datinei creştine. Răstălmăcită rugăciune. Recunoştinţă pentru trudă şi preţuire întreagă! Ne fie tuturor și fiecăruia în parte cu învrednicire spre inefabilă reîncredințare: <Acesta este Fiul Meu cel iubit!> (Matei 3,17)”, este mesajul transmis de preotul Dan Ceredeev, parohul „Bisericii Sfântul Ierarh Nicolae” Ciumârna, şi de preoteasa Daniela Ceredeev, în semn de preţuire pentru ostenitorii care au ridicat crucile de gheaţă, dar şi pentru toţi credincioşii din Ciumârna. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Osârdie şi jertfă şi statornicie întru păstrarea datinei creştine”, la Ciumârna.
 Vizualizări articol: 1023 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Osârdie şi jertfă şi statornicie întru păstrarea datinei creştine”, la Ciumârna5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei