Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 dec 2020 - Anul XXV, nr. 288 (7593)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Condamnare finală pentru Nicolae Goicea, șeful AJVPS Suceava

Luni, 7 Decembrie 2020 (16:06:52)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nicolae Goicea, șeful Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Suceava, a fost condamnat definitiv în cursul zilei de luni de magistrații de la Curtea de Apel. Potrivit soluției, Nicolae Goicea a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani și 2 luni de închisoare. Instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, cu un termen de supraveghere de 2 ani. De asemenea, Nicolae Goicea nu are dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, nu are dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme.

În același dosar a fost judecat şi Radu Ghiocel Iurniuc, unul dintre subalternii șefului AJVPS Suceava. Radu Ghiocel Iurniuc a primit o condamnare de 4 ani şi o lună de închisoare în regim de detenţie, asta în condiţiile în care mai avea deja o condamnare cu suspendare, pentru infracţiuni din aceeaşi sferă.

Dosarul a stat în instanță aproximativ 5 ani, perioadă în care s-a ajuns la instanţa de apel, care însă a trimis cauza spre rejudecare. Dosarul a fost reanalizat de magistraţii de la Câmpulung Moldovenesc, care au dat ieri o soluţie, iar recent a ajuns din nou în apel, iar soluția dată luni este una definitivă.

 

Cum a început totul şi care sunt acuzaţiile din dosar

Fostul primar al comunei Vatra Moldoviţei, Virgil Saghin, a reclamat la Poliţie şi la Parchet că paznicul de vânătoare din localitate, Radu Ghiocel Iurniuc, l-a ameninţat în mai multe rânduri cu moartea, mai exact că îl împuşcă. Aceste ameninţări au fost proferate în prezenţa mai multor martori.

Iurniuc a fost prins pe 13 septembrie 2014 în flagrant de organele de poliţie şi cele silvice tăind şi sustrăgând fără drept arbori şi a considerat că primarul Virgil Saghin este cel care a sesizat faptele către autorităţi.

De precizat că Iurniuc a fost judecat şi pentru infracţiunea de ameninţare faţă de primar, însă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc a încetat procesul pentru acest capăt de acuzare, ca urmare a retragerii plângerii penale.

 

Autorităţile i-au ridicat armele lui Iurniuc, Goicea i le-a restituit

Revenind la firul poveştii din 2014, în joc a intrat şi Nicolae Goicea, directorul AJVPS Suceava. Subalternul său, Iurniuc, a înaintat o contestaţie în instanţă faţă de măsura de ridicare a armelor. Imediat, în baza contestaţiei, directorul AJVPS Suceava, Nicolae Goicea, i-a restituit armele paznicului de vânătoare Radu Ghiocel Iurniuc, fără a solicita vreun aviz de la poliţie. Pe parcursul cercetărilor s-a stabilit că acest episod al restituirii armelor nu a fost singular.

Procurorii au explicat că, deşi măsura de ridicare a armelor a fost contestată în instanţă, executarea sancţiunii nu putea fi suspendată, prevederile legale fiind clare în acest sens. De altfel, contestaţia a fost respinsă ulterior definitiv şi irevocabil de către Curtea de Apel Suceava.

 

Procurorii au descoperit, pe parcurs, şi alte infracţiuni

Neregulile imputate lui Goicea nu s-au oprit acolo. El a mai fost acuzat şi că „l-a determinat în mod expres, cu rea-credinţă, pe inculpatul Iurniuc Ghiocel Radu ca în intervalul 13-20.12.2014 să împuşte trei exemplare de cervide de pe fondul de vânătoare nr. 26 Paltinul, în baza unei autorizaţii de vânătoare individuale emise tot ca urmare a dispoziţiilor verbale ale inculpatului Goicea, folosind o carabină fără a avea drept de port şi folosire pentru această armă, neavând emis vreun document legal care să i-l confere”, au arătat procurorii.

În acest dosar au mai fost cercetaţi încă doi angajaţi ai AJVPS Suceava, care i-au returnat armele lui Iurniuc, la dispoziţia lui Goicea, fără a avea cunoştinţă de faptul că restituirea acestora este o încălcare grosolană a legislaţiei privind regimul armelor şi muniţiilor.

Procurorii au stabilit fără dubiu că persoana din cadrul AJVPS Suceava care răspunde în mod direct de dotarea cu armament a personalului este Nicolae Goicea, aspect confirmat chiar de el în faţa organelor de cercetare penală. El a declarat în faţa procurorului de caz că este directorul AJVPS Suceava din 1992 şi răspunde de bunul mers al instituţiei, iar cu privire la dotarea cu armament de serviciu a personalului angajat este unicul decident.

Dosarul a fost instrumentat de prim-procurorul de la acea vreme din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, fiind unul dintre cele mai complexe dosare instrumentate de acest parchet local.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Condamnare finală pentru Nicolae Goicea, șeful AJVPS Suceava.
 Vizualizări articol: 3767 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Condamnare finală pentru Nicolae Goicea, șeful AJVPS Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei