Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 31 oct 2020 - Anul XXV, nr. 257 (7562)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9709 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7216 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Campania județeană „Copacul tău pentru Pământul nostru”, în școlile sucevene

Sâmbătă, 31 Octombrie 2020 (15:03:32)

Elevii suceveni au desfășurat recent mai multe activități în cadrul Campaniei județene „Copacul tău pentru Pământul nostru”, inițiată, în anul 2010, de prof. Tatiana Vîntur, inspector școlar (IȘJ Suceava). La Concursul național de proiecte „Parteneriat în educație – prezent și perspective”, acest proiect a câștigat premiul I prin elevul de atunci Bogdan Baciu.

Campania a continuat, în fiecare an metamorfozându-se, și reprezintă o acțiune simbol de prețuire față de natură a echipelor de voluntari din școlile care promovează valorile educației pentru mediu, din județul Suceava. Anul acesta am inclus acțiunea în inițiativa CCDG România – Ziua Verde a Eco-Școlilor din România, desfășurată pe 29.10.2020, la ora 12.00, în toate școlile din țară care militează pentru un mediu sănătos.

Câteva dintre mesajele echipelor de voluntari din județul Suceava:

  • Un copac pentru Pământul nostru – „Colegiul Al. I. Cuza” Suceava

 

Ziua de 29 octombrie 2020, orele 12:00 ale amiezii, a fost timpul potrivit pentru a redefini așteptările de la vremurile actuale și de la cele care vin!

A fost momentul să ne strămutăm gândurile de la amenințarea, care cu greu poate fi stăpânită de 7 luni încoace, la ceea ce ne definește ca oameni, la ceea ce trebuie să lăsăm în urma noastră.

Un copac pentru Pământul nostru, un copac al tău, al lui, al fiecăruia dintre noi, care am vrut să sădim pentru vremuri mai liniștite, speranțe.

Cineva va privi cu bucurie într-o primăvară, din multe cele care vor veni, explozia de culoare a unuia din arbuștii ornamentali sădiți azi… sau poate altcineva se va opri la umbra mărului de vară, gustând din rodul acestuia…

Cineva se va bucura! Pentru acel cineva… elevii clasei a XI-a B, de la Colegiul Tehnic „Al. I. Cuza” Suceava, coordonați de doamna profesoară Cazan Luminița, au plantat, în curtea colegiului, iar soarele a binecuvântat cu razele sale. (Consilier educativ, prof. Huțu Elena Monica)

  • Din stejar, stejar răsare… Colegiul „V. Lovinescu” Fălticeni

 

Elevi responsabili ai comitetului Eco-Școala de la Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, dornici să ofere generațiilor viitoare exemple de conduită responsabilă față de natură, au marcat Ziua Verde a Eco – Școlilor din Romania prin plantarea de pomi fructiferi și stejari  în livada instituției.

Aceștia au fost îndrumați și sprijiniți de echipa managerială, formată din director, profesor Matei Gabriel, Acatrinei Mihaela și profesori: Crețu Monica și  Apetroaie Ionela. (coordonator prof. Luminița Filipoaia)

  • Plus un copac – Școala Gimnazială Dolheștii Mari

 

La campania  județeană ,,Copacul tău pentru Pământul nostru” s-au alăturat și elevii școlii dolheștene cu scopul să promovăm responsabilitatea individuală și comunitară în raport cu natura.

De ce este important să plantăm copaci? Pentru că ne dorim să ne păstrăm resursele naturale și să le folosim responsabil. Pentru că putem face chiar NOI ceva.

Prin plantarea unui copac contribuim activ și direct pentru un mediu înconjurător sănătos și tragem un semnal de alarmă asupra importanței chiar și a unui copac, nu doar a unei păduri.

În cadrul campaniei ,,Copacul tău pentru Pământul nostru”, activitatea noastră s-a numit „Plus un copac” acțiune ecologică ca fiind  un semnal de alarmă și un simbol a determinării noastre de a susține importanța unui mediu înconjurător sănătos și primitor. Avem o țară cu multe resurse, o țară în care ne dorim să rămânem noi, copiii. O țară de care trebuie să avem grijă și ale cărei resurse să le utilizăm responsabil.

„Plus un copac” e un semnal de alarmă, căci știm că un copac  plus un copac, pot crea o pădure, dar mai ales știm că prin ceea ce facem ajutăm la conștientizarea rolului pe care îl are mediul înconjurător, și subliniem prin asta că ne dorim o Planetă Verde.

Pe 29.10.2020, ora 12:00, am plantat și noi un copac. Un copac în plus, o planetă mai verde și un mediu mai sănătos. (Coordonator prof. Camelia Chiperi)

 

  • Sincron cu țara, reconectare cu natura – Liceul Tehnologic Liteni

 

Cu mult entuziasm și voie bună, pe 29.10.2020, echipa CŞE Liteni și o grupă de elevi din cl. a XII-a A de la Liceul Tehnologic ,,I. V. Liteanu” Liteni, au răspuns prezent acṭiunii de plantare simbolică a unui pom fructifer ȋn curtea ṣcolii, la ora 12.00, ȋn sincron cu participări similare din ȋntreaga ṭară. 

Activitatea s-a desfăṣurat sub egida campaniei judeṭeane ,,Copacul tău pentru pământul nostru”, la iniṭiativa CCDG- Ziua Verde a Eco-Școlilor din România. Preṭ de câteva minute, ne-am reconectat la natură, din nou ca echipă, având privilegiul unei zile frumoase de toamnă. Ne-am bucurat de beneficiile ei, ca de un nou început, zâmbind soarelui și celor din jur. Am realizat fiecare, elevi și profesor, cât e de simplu să urmezi codul naturii pentru a simți viața cu adevărat.

Fiecare copăcel - am plantat 2 viṣini ṣi un prun - ne va aminti în primăvară de a fi Ȋmpreună, de a fi Solidari, de a fi Aproape, chiar și într-o distanțare impusă și sperăm noi pasageră. (Coordonator prof. Cecilia Sburlea)

 

  • Natura înseamnă viață – Școala Gimnazială „Liviu Suhar” Iacobeni

 

O parte dintre elevii Școlii Gimnaziale „Liviu Suhar” Iacobeni s-au implicat, pe 29 octombrie 2020, în Campania Județeană „Copacul tău pentru Pământul nostru”, inițiată de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, pentru a marca  Ziua Verde a Eco-Școlilor din România. Fiecare elev a plantat propriul brăduț, iar mesajele lor au fost: „Nouă ne pasă”, „Ai grijă de pădure”, „Creștem împreună”, „Natura înseamnă viață” sunt o dovadă că gesturile mici, cresc oameni mari. (Director, Prof. Samson Claudia Angela)

Au rezonat cu acțiunea simbolică din toată țara echipele de voluntari de la Școala Gimnazială Pătrăuți, Școala Gimnazială Știrbăț, Școala Gimnazială Bosanci, Școala Gimnazială Horodniceni, Școala Gimnazială Milișăuți, Liceul Teoretic „I. Luca” Vatra Dornei, Clubul Copiilor Fălticeni, Școala Gimnazială „I. Creangă” Suceava.

  • Misiune îndeplinită – Școala Gimnazială nr. 4 Vatra Dornei

 

Conceptul Eco-Școala este cel care definește cel mai bine educația pentru mediu, iar Steagul Verde confirmat a doua oară de la primire reprezintă un simbol al performanțelor în activitățile de protecție a  mediului desfășurate  în  Școala Gimnazială Nr. 4 Vatra Dornei.

Elevii clasei a VII-a A, împreună cu coordonatorul Eco Școala, prof. Dincă Alina, au plantat doi puieți de pomi fructiferi, un măr Jonathan și un păr Williams Alb, în curtea școlii de Ziua Verde a Eco-Școlilor din România – 29.10.2020, la orele 12.00. Mărul este astăzi cel mai apreciat fruct, un aliment deosebit de valoros pentru toate vârstele şi un medicament eficace într-o gamă largă de afecţiuni. Totodată, mărul reprezintă originea majorității speciilor de arbori fructiferi ai căror strămoși se găsesc încă în păduri, constituind, prin sălbăticia lor, o valoroasă resursă genetică.

Pyrus comunis sau părul, este un arbore cu frunze căzătoare din familia Rosaceae, și al cărui fruct este para. Lemnul de păr este unul dintre cele mai preferate în industria lemnului. Datorită calității sale este ales la fabricarea instrumentelor muzicale, a furnirurilor estetice, fabricarea mobilei. Este de asemenea folosit în tâmplărie, construcții și sculptură. După ce elevii clasei a VII-a A și-au îndeplinit misiunea, au privit mândrii la rezultatul muncii, evidențiind dorința și voința de a respecta, ocroti, iubi natura și tot ce ne înconjoară. (Coordonator prof. Dincă Alina)

  • Peste ani vom ști că e al nostru – Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului

 

În data de 29.10.2020, la ora 12 :00, elevii clasei a X-a D de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, însoțiți de prof. Cîmpan Brîndușa-Luminița, au marcat Ziua Verde a Eco-Școlilor din România au plantat 2 arbori Taxus Baccata (denumirea populară Tisa), arbori cu statut de specie ocrotită, declarată monument al naturii. Activitatea s-a desfășurat în fața corpului B, cei doi arbori încadrează intrarea principală. Vremea a fost super, elevii prezenți au aflat informații despre specia plantată și au lăsat în urma lor un semn al trecerii la care se vor reîntoarce, cândva, peste ani. Aceștia au înțeles astfel importanța implicării directe în dezvoltarea spațiilor verzi de care avem atâta nevoie.

 „Este prima dată când folosesc lopata dar îmi place.” – Andreea Boșca; „A meritat să ies din casă, a fost și o vreme superbă și faptul că am plantat un pom mi se pare foarte important!”- Valeria Guznac, Republica Moldova; „Peste ani când ne vom întoarce, va fi mare și vom ști că e al nostru, plantat de noi.” – Mintar Claudiu (Coordonator, Prof. Cîmpan Brîndușa-Luminița)

  • Implicare

 

Programul Eco-Școala a început în România cu 5 unități pilot, în anul 1999, fiind coordonat la nivel internațional de FEE (www.fee.global) și la nivel național de CCDG (www.ccdg.ro). Județul Suceava este promotorul educației pentru mediu în România, Școala Gimnazială „I. Creangă” Suceava (prof. senior Viorica Scăunașu) a fost prima școală cu „Steag Verde” din România, în 2002.

http://www.ccdg.ro

După 20 de ani de educație pentru mediu suntem neobosiți în promovarea necesității implicării tinerilor în  găsirea de soluţii la provocările impuse de dezvoltarea durabilă la nivel local. După 20 de ani rămânem campionii educației pentru mediu, campionii inițiativelor și ai acțiunilor benefice pentru mediul înconjurător – 51 de școli active în program dintre care 37 au statutul de Eco-Școala (recunoaștere internațională). (Coordonatorul regional al programului Eco-School, prof. Tatiana Vîntur – inspector școlar, IȘJ Suceava)

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Campania județeană „Copacul tău pentru Pământul nostru”, în școlile sucevene.
 Vizualizări articol: 1941 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Campania județeană „Copacul tău pentru Pământul nostru”, în școlile sucevene0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei