Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 sep 2020 - Anul XXV, nr. 213 (7518)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Prima dezbatere cu toți candidații la funcția de primar al comunei Bilca, lansată de Grupul civic „Inițiative pentru Bilca”

Joi, 10 Septembrie 2020 (11:08:56)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Grupul civic „Inițiative pentru Bilca” a lansat recent prima dezbatere cu toți candidații la funcția de primar al comunei Bilca în cei 30 de ani de democrație. Evenimentul, desfășurat duminică, 6 septembrie, o premieră pentru comună, a avut loc în Parcul Prieteniei din comuna Bilca, exact la împlinirea unui an de existență, un parc realizat în proporție de aproape 80% prin implicarea voluntară a cetățenilor din comună.  

Respectând toate normele sanitare în vigoare, purtarea măștii, folosirea dezinfectantului și respectarea distanței fizice corespunzătoare, membrii Grupului civic „Inițiative pentru Bilca” au organizat o serie de evenimente cultural-artistice și, în premieră pentru perioada post-decembristă, o dezbatere electorală la care au fost prezenți toți cei cinci candidați la funcția de primar al comunei Bilca, precum și numeroși localnici. Grupul civic „Inițiative pentru Bilca” este un grup civic de acțiune locală, independent, apolitic, apărut în 2018 și care își propune să dea ceva înapoi comunității locale, promovând cetățenia activă și buna guvernare locală.

 

·       Bilanț

 

Seria de evenimente de duminică a fost deschisă de o prezentare a principalelor acțiuni întreprinse de către Grupul civic „Inițiative pentru Bilca” în ultimul an: amenajarea unei căsuțe pentru cărți, activități culturale, acțiuni umanitare, precum distribuirea de pachete alimentare persoanelor defavorizate în perioada pandemiei și nu numai, strângere de fonduri și acoperirea cu tablă a acoperișului casei unei bătrâne singure și neajutorate, acțiuni de ecologizare a râului Bilca și a unei păduri de stejari sau începerea amenajării unui traseu de biciclete. Acestor acțiuni li se adaugă cele care au redat tinerilor bucuria copilăriei, cum au fost cele două evenimente de iarnă („Hai la săniuș!” și „Oamenii de zăpadă din Parcul Prieteniei”) sau „Flori pentru mame”, desfășurat chiar pe 8 martie, precum și construirea de către copii a unor căsuțe pentru păsărele, care au fost așezate în Parcul Prieteniei și de-a lungul întregii localități). În final, cei mai activi dintre membrii grupului au povestit despre motivația lor de a se implica în comuna natală și a de schimba fața localității prin implicare civică.

 

·       Dezbatere

 

Ulterior prezentării, a urmat un eveniment în premieră pentru comuna Bilca, chiar pentru județul Suceava și pentru regiune: prima dezbatere organizată în cei 30 de ani de democrație postdecembristă în comună, la care au participat toți candidații la funcția de primar, dezbatere intitulată „Candidații față în față cu cetățenii”. Membrii grupului civic care au organizat și moderat evenimentul i-au provocat pe candidați să-și prezinte viziunea și proiectele de dezvoltare pe care le propun în fața electoratului. Evenimentul a fost de asemenea transmis live pe pagina de Facebook a grupului. Pe lângă întrebările pregătite și adresate de către membrii grupului, cetățenii prezenți, dar și cei din online au avut ocazia să adreseze la rândul lor întrebări candidaților. Dezbaterea s-a desfășurat într-o atmosferă respectuoasă și de o manieră constructivă pentru comunitate.

 

·       Provocare

 

Tinerii Luca Ciubotaru și Petru Cioată au declarat, din partea grupului civic: „Democrația noastră trebuie să fie vie, iar asta nu se poate realiza decât printr-un dialog real între cetățeni și aleși. Ne bucurăm că toți candidații au acceptat provocarea noastră și pentru prima dată în cei 30 de ani de democrație postdecembristă are loc o astfel de activitate, cu toate măsurile de siguranță luate. Este un semn de normalitate ca acest dialog să existe, iar cei care își asumă o candidatură pentru o funcție publică, să vină în fața oamenilor și să arate cine sunt, de ce sunt capabili și ce anume îi motivează să facă acest lucru. Încurajăm cetățenii din alte localități să facă la fel, să se organizeze în grupuri civice și să își cheme politicienii locali în fața oamenilor, pentru o comunitate și o democrație mai sănătoasă”.

La sfârșitul dezbaterii, cei prezenți au fost încântați de ritmurile de chitară și de nai, în cadrul unui concert folk și de muzică ușoară susținut de către patru artiști locali. Concertul a fost urmat de proiecția filmului documentar realizat de jurnaliștii Recorder „30 de ani de democrație”. Mai multe detalii despre întreaga serie de evenimente găsiți pe pagina grupului civic https://www.facebook.com/Bilca.Sv/videos/318539556050034.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prima dezbatere cu toți candidații la funcția de primar al comunei Bilca, lansată de Grupul civic „Inițiative pentru Bilca”.
 Vizualizări articol: 1492 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Prima dezbatere cu toți candidații la funcția de primar al comunei Bilca, lansată de Grupul civic „Inițiative pentru Bilca”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei