Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 iun 2020 - Anul XXV, nr. 150 (7455)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Biroul Francez, la ora bilanțului

Luni, 29 Iunie 2020 (10:16:11)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Colectivul Biroului Francez le mulțumește elevilor și cadrelor didactice care au participat la activitățile organizate în anul școlar 2019-2020, an care s-a încheiat deja, nu în condițiile obișnuite, ci în cele dictate de criza sanitară.

În  proiectul „Francofonia în comunitate” au avut loc manifestări diverse în cadrul „După-amiezelor francofone”. Programul este susținut de Agenția Universitară a Francofoniei, de Centrul de Reușită Universitară al Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, de Inspectoratul Școlar Județean, de Consiliul Județean Suceava, de Asociația profesorilor de limbă franceză - Filiala Suceava, de Asociația „Curcubeul Succesului” și de Asociația Seniorilor Bucovineni.

Reamintim faptul că acest proiect a permis deschiderea primei ediții a Școlii de Vară Francofone, în perioadele 17-28.06.2019 / 1-12.07.2019, dar și inițierea cursului de limbă franceză pentru elevii debutanți.

În perioada 2 octombrie 2019 – 26 februarie 2020, 42 de cadre didactice și peste 500 de elevi din municipiul Suceava și din județ și-au exprimat artistic gândurile, aspirațiile, preferințele prin intermediul limbii franceze. Francofili și francofoni din Suceava le-au fost alături, apreciind calitatea prestației lor și mesajele transmise.

Activitățile au fost variate ca tematică și conținut, acoperind astfel gusturi și nevoi intelectuale diverse.

O întâlnire emoționantă cu scriitorul și jurnalistul francez Jean-Yves Conrad a reunit elevi, studenți, cadre didactice și suceveni, impresionând prin cei 27 de ani dedicați României, cât și prin conținutul conferinței „Prezența strălucită a bucovinenilor la Paris”.

Pentru atașamentul față de limba, cultura și spiritualitatea românească, pentru meritele sale deosebite în promovarea românismului (activitate publicistică și editorială impresionantă, în franceză, engleză, germană și română), pentru contribuția la susținerea aderării României la Uniunea Europeană, lui Jean-Yves Conrad i s-au acordat distincțiile: ofițer – Meritul Cultural Român, secția Literatură (2004), Doctor Honoris Causa al Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava (2006), Premiul de excelență a artelor și culturii ICR (2018).

 

Omagiu adus lui Eugène Ionesco la cei 110 ani de la naștere

 

Liceenii din Liteni și Dumbrăveni i-au adus un omagiu lui Eugène Ionesco la cei 110 ani de la naștere: prezentarea biografiei, dramatizări, eseuri despre impactul acestei personalități asupra lumii contemporane au marcat admirabil evenimentul.

Școala Gimnazială Nr. 1 din municipiul Suceava și Școala Gimnazială din Udești au pledat pentru înțelegere, toleranță și prietenie, iar Școala Gimnazială Nr. 11 din municipiul Suceava a dedicat Zilei Europene a Limbilor un amplu program artistic.

Din ce ne-a spus profesorul univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” și Cvartetul Royal „ne-au regalat cu o invitație la vals pe care sucevenii au onorat-o cu mare plăcere, iar Colegiul Național Mihai Eminescu, Colegiul Național Petru Rareș și din nou Colegiul de Artă Ciprian Porumbescu ne-au purtat imaginația pe tărâmul fascinant al legendelor, poveștilor și poeziei. Tradiționalul Târg de Crăciun a reunit Colegiul Național Spiru Haret, Colegiul Tehnic AL. I. Cuza, Colegiul Tehnic Petru Mușat, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară și Școala Gimnazială Nr.1. Elevii au oferit invitaților recitaluri de colinde în limba franceză, o expoziție de obiecte confecționate manual, create în spiritul sărbătorilor de iarnă, felicitări, globuri, îngerași, ornamente din materiale reciclabile, care s-au putut cumpăra, precum și produse de patiserie. Banii obținuți din vânzarea acestora au fost donați copiilor Centrului de Zi Sfânta Vineri din municipiul Suceava”.

La activitatea menționată au participat oaspeți francezi de la Academia din Reims și de la Institutul francez din București, aflați într-o vizită de trei zile în municipiul și județul Suceava: domnii Philippot și Castel, director, respectiv director adjunct al Institutului Național Superior al profesoratului și educației din Reims, doamnele Michele Madiot și Caroline Eudier, responsabila Departamentului de limbi, respectiv inspector de franceză, precum și domnul Michel Monsauret, atașat pe probleme educative la Ambasada Franței, responsabilul Alianțelor franceze din Romania.

 

Concurs de prezentare a unei personalități franceze sau francofone

 

O activitate mult apreciată de public a fost concursul de prezentare a unei personalități franceze sau francofone. Aceasta a aliniat la start elevi și liceeni din municipiul Suceava și din județ: Școala Gimnazială Nr. 1 Suceava, Liceele Tehnologice din Dumbrăveni și Liteni. Premii generoase în cărți și dulciuri au fost oferite de către Centrul de Reușită Universitară al Universității „Ștefan cel Mare” Suceava.

Activitățile tematice din fiecare miercuri, de la ora 18:00, au urmat cursurilor de limba franceză cu elevii sau adulții, cursuri susținute de către lector univ. dr. Mariana Șovea, lector univ. dr. Daniela Vereș și lector de franceză Sophie Bordas, cadre didactice ale Universității „Ștefan cel Mare” din municipiul Suceava. Consiliul Județean Suceava a recompensat cadrele didactice pentru munca lor de voluntariat cu adeverințe pentru perioada 2.10.2019 - 26.02.2020.

„Programul Biroului Francez a fost sistat ca urmare a crizei sanitare, îl vom  relua în toamnă, dar, până atunci, transmitem mulțumirile noastre tuturor participanților, le dorim o vară frumoasă și speranțe împlinite”, a transmis profesorul univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Biroul Francez, la ora bilanțului.
 Vizualizări articol: 1313 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Biroul Francez, la ora bilanțului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei