Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 iun 2020 - Anul XXV, nr. 136 (7441)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fost pădurar, reținut pentru că a pus pe picioare o rețea de trafic cu material lemnos

Vineri, 12 Iunie 2020 (13:11:15)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un fost pădurar de la Ocolul Silvic Cârlibaba a fost reținut joi într-un dosar în care s-au derulat și mai multe percheziții. Mai exact, Gheorghe Calancea, cu domiciliul în Vicovu de Jos, cel care este considerat capul afacerilor ilegale cu material lemnos, a fost reținut pentru 24 de ore, iar vineri a fost dus în fața unui judecător de drepturi și libertăți pentru emiterea unui mandat de arestare. Magistratul de la Judecătoria Vatra Dornei a decis să-l plaseze în arest la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile pe fostul pădurar, măsură care nu este însă definitivă și poate fi contestată la Tribunalul Suceava.

Totul a început în noiembrie 2019, când polițiștii Postului de Poliție Cârlibaba au efectuat verificări împreună cu personal silvic, în fondul forestier administrat de Ocolul Silvic Cârlibaba. Cu această ocazie s-a constatat că, din pădurea proprietatea statului, au fost tăiați fără drept și sustrași 34 de arbori esență molid.

Cu aceste prilej, pădurarul care gestiona acea zonă de pădure, respectiv Gheorghe Calancea, a fost eliberat din funcție de conducerea Direcției Silvice Suceava. Controalele ulterioare au arătat că dimensiunea jafului din păduri era mult mai mare. Mai exact, s-a constatat tăierea ilegală a 671 de arbori, cu  un volum total de 422,3 mc, prejudiciul total fiind de 189.666 de lei.

”Parte a materialului lemnos care a provenit din tăierile ilegale și care însumează cantitatea totală de 422,3 mc, pentru a fi introdus în circuitul legal și a crea o aparență de legalitate, a fost transportat prin intermediul unor societăților comerciale cooptate în activitatea infracțională. Aceste societăți comerciale, profitând de faptul că aveau partizi autorizate spre exploatare pe raza cantonului, au emis avize de însoțire aferente transportului de material lemnos din respectivele partizi licitate legal, dar parte din ele neexploatate (lemn de calitate inferioară), substituind materialul lemnos, pentru a-l transporta în mod ilegal”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliție al Județului Suceava.

După ce au adunat toate datele, în cursul zilei de joi, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Vatra Dornei, sprijiniți de polițiști din cadrul Poliției municipiului Rădăuți, luptători ai Serviciului Acțiuni Speciale și lucrători din cadrul IJJ Suceava, au pus în aplicare 6 mandate de percheziție domiciliară în localitățile Cârlibaba, Rădăuți și Vicovu de Jos. Cu acest prilej au fost ridicate mai multe documente cu regim special, documente contabile și un dispozitiv confecționat artizanal ce a fost folosit la marcarea ilegală a arborilor pentru tăiere.

Polițiștii au găsit inclusiv dispozitivul confecționat artizanal ce a fost folosit la marcarea ilegală a arborilor pentru tăiere. În dosar a fost efectuat și un raport de constatare criminalistică, care a demonstrat că pe suprafața exterioară a mai multor cioate rămase la fața locului, au fost identificate impresiuni circulare ce par a fi create de un dispozitiv de marcare confecționat artizanal, mai exact ciocanul găsit la percheziții.

Perchezițiile au fost efectuate de către polițiști sub coordonarea procurorului de caz într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de „tăiere ilegală de arbori”, „furt de arbori” și „folosirea dispozitivelor speciale de marcat fără drept sau cu nerespectarea reglementărilor specifice în vigoare”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fost pădurar, reținut pentru că a pus pe picioare o rețea de trafic cu material lemnos.
 Vizualizări articol: 3658 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Fost pădurar, reținut pentru că a pus pe picioare o rețea de trafic cu material lemnos5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei