Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 mai 2020 - Anul XXV, nr. 113 (7418)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

57 de copii care provin din familii sărace, dezorganizate, au ajuns în grija statului

Sâmbătă, 16 Mai 2020 (08:16:53)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De la începutul acestui an, 57 de copii care provin din familii sărace, dezorganizate, copii care au fost abuzați de cei care le-au dat viață sau de rudele apropiate care ar fi trebuit să aibă grijă de ei, au ajuns în grija statului.

Dintre aceștia, 38 de copii sunt acum îngrijiți de asistenți maternali profesioniști. Pentru 3 copii a fost instituită măsura plasamentului în regim de urgență la o persoană fără grad de rudenie. 11 minori au ajuns în plasament la o rudă (bunici, unchi etc.), iar pentru 5 copii a fost instituită măsura plasamentului în regim de urgență în centre de tip rezidențial.

 

  • Trei surori, crescute de bunicii materni, după divorțul părinților

 

La începutul lunii martie, Serviciul Urgențe din cadrul DGASPC Suceava a fost sesizat de către bunicii materni a trei surori din municipiul Suceava, rămase în grija lor, fără reprezentare legală. Cele trei fete, una în vârstă de 12 ani, alta în vârstă de 13 ani și cea mai mare în vârstă de 14 ani, au fost încredințate mamei, după divorțul părinților, mamă care locuia împreună cu părinții ei. Din ancheta socială reiese că tatăl fetelor nu a contribuit niciodată la creșterea și îngrijirea lor.

„Ca urmare a faptului că mama minorelor execută, în prezent, o pedeapsă privativă de libertate, cele trei surori au rămas fără reprezentare legală, motiv pentru care a fost necesară reglementarea acestui aspect. Din ancheta socială a reieșit faptul că bunicii materni s-au implicat permanent în creșterea, educarea și îngrijirea nepoatelor, deoarece fiica lor pleca frecvent la muncă în străinătate, dezvoltându-se astfel un atașament reciproc între aceștia și minore”, ne-a explicat directorul executiv al DGASPC Suceava, Nadia Crețuleac.

Cele trei surori minore aufost în evidența Serviciului Autoritate Tutelară din cadrul Primăriei municipiului Suceava, fiind monitorizată situația acestora începând cu anul 2014, în baza Ordinului 219/2006 „privind activitățile de identificare, intervenție și monitorizare a copiilor care sunt lipsiți de îngrijirea părinților pe perioada în care aceștia se află la muncă în străinătate”.

În urma instrumentării cazului, Serviciul Urgențe din cadrul DGASPC Suceava, în colaborare cu Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei municipiul Suceava, au decis ca cele trei minore să beneficieze de măsura plasamentului familial, până când mama va putea să preia reprezentarea legală a acestora. Având în vedere situația mamei, cele trei surori au fost introduse într-un program de consiliere psihologică, telefonică, în primă fază.

 

  • Și-a dat cei doi copii la stat, pentru că nu avea cu ce să-i crească

 

Un alt caz instrumentat de DGASPC Suceava a venit în urma unei sesizări din partea DGASPC Botoșani, cu privire la situația unui minor în vârstă de 1 an și 6 luni, care a ajuns la spital cu arsuri grave, în urma unui incident nefericit. Copilul se afla, împreună cu mama, care are domiciliul într-o localitate din județul Suceava, în vizită la o familie din Botoșani. Copilul, într-un moment de nesupraveghere a mamei, a căzut de pe sobă într-o oală cu apă fierbinte. După incident, mama i-a acordat îngrijiri medicale acasă la familia la care se afla, fără a anunța ambulanța, de frică să nu fie trasă la răspundere. Abia după câteva zile a mers cu copilul la spitalul din Botoșani, de unde,  în aceeași zi, băiatul a fost transferat la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Maria” Iași, deoarece avea arsuri pe 60% din suprafața corpului.

Băiatul cu arsuri mai are o soră în vârstă de 3 ani, care, la momentul nenorocirii, se afla în grija bunicii materne, în județul Suceava. După externarea din spital și revenirea la domiciliu,  mama s-a aflat în imposibilitatea de a asigura cele necesare creșterii și îngrijirii minorilor, iar bunica maternă nu avea suficiente resurse financiare pentru a o ajuta, beneficiind doar de  ajutor social.

Cazul a rămas o perioadă în monitorizarea DGASPC Suceava și a primăriei de domiciliu, până când mama a solicitat o măsură de protecție pentru minori.

Ambii copii nu au paternitatea recunoscută și s-a constatat că atât mama, cât și bunica nu se pot ocupa de aceștia.

La sfârșitul lunii aprilie a acestui an, DGASPC Suceava a hotărât ca cei doi minori să fie dați în plasament la un asistent maternal profesionist. Copiii au fost preluați de la sediul primăriei de domiciliu de reprezentanții Serviciului Intervenție în Regim de  Urgență și duși, împreună, la același asistent maternal profesionist.

„Cu toate că nu sunt alături de mamă, copiii sunt veseli, se bucură de copilărie și se stabilește o frumoasă relație de atașament cu familia asistentului materna. Mama și bunica copiilor au posibilitatea să mențină legătura cu aceștia”, a mai declarat Nadia Crețuleac.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 57 de copii care provin din familii sărace, dezorganizate, au ajuns în grija statului.
 Vizualizări articol: 1986 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
57 de copii care provin din familii sărace, dezorganizate, au ajuns în grija statului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei