Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 apr 2020 - Anul XXV, nr. 94 (7399)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Singurul veteran de război în viață din comuna Straja, sărbătorit la împlinirea a 100 de ani

Vineri, 24 Aprilie 2020 (18:30:25)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Rude, apropiați și autorități din Straja au participat joi, de Sfântul Gheorghe, la sărbătorirea vârstei de 100 de ani de către Gheorghe Cotos, singurul veteran de război în viață din comuna suceveană. Bătrânul reprezintă o lecție vie de istorie a ultimului secol, un om vrednic, încă puternic și cu o inimă caldă.

La momentul aniversar petrecut chiar în casa veteranului, în condiții de protecție precum cele impuse de pandemie, i-au fost alături rudele apropiate, vecini și prieteni, precum și reprezentanți ai autorității locale, împreună cu preotul paroh Constantin Oprea. Ei i-au bătut în poartă și i-au adus în semn de prețuire flori tricolore, tort și șampanie, alături de diplome prin intermediul cărora l-au elogiat pe veteranul comunei. Una dintre diplome a venit din partea lui Nicolae Ionel Ciucă, ministrul Apărării Naționale, care i-a transmis calde salutări și urări de bine, mulțumindu-i în același timp pentru curajul și eroismul de care a dat dovadă pe câmpul de luptă, fiind astfel un demn exemplu pentru generațiile viitoare.

În fața celor care l-au sărbătorit, Gheorghe Cotos a ținut să-și aducă aminte: “Azi e 23 aprilie, ziua de naștere a lui Cotos Gheorghe, și fac 100 de ani exact. Am fost pe două fronturi, contra nemților și contra rușilor, și m-a scăpat Dumnezeu. Eu n-am fost bolnav, în spital n-am stat de boală. Eu cu pastilele nu-s. Dacă mai era un pahar de rachiu... da’ numai unul, pe urmă putea să curgă pârâu.”

Un bun enoriaș al parohiei Straja II, pătruns de filonul credinței strămoșești, vrednicul badea Gheorghe Cotos crede că epidemia de astăzi își are originile tot în voia Domnului. ”Ce se întâmplă acum să vă gândiți că asta e de sus dată, că lumea era prea buiacă și a uitat de Dumnezeu. Pace și bucurie și între oameni bună învoire!”, le-a urat el celor prezenți în fața casei sale din Straja.

Cu adâncă prețuire, preotul paroh Constantin Oprea, epitropul parohiei Straja II, consilieri, cântăreț bisericesc și pălimar au venit de la pomenirea Sfântului Mucenic Gheorghe, preț de câteva minute bune, la casa vrednicului străjan, pentru a se ruga ”Bunului și Atotmilostivului Dumnezeu pentru binefacerile revărsate într-un secol de viață asupra lui badea George”, după cum ne-a transmis în mesajul său preotul. I-au cântat împreună ,,Hristos a înviat’’ și tradiționala cântare ,,La mulți ani cu sănătate”, oferindu-i sărbătoritului o icoană a Maicii Domnului, o carte și tortul aniversar. Badea Gheorghe Cotos i-a așteptat cu ouă roșii, rugându-se împreună la Bunul Dumnezeu și la Sf. Mare Mucenic Gheorghe să îi dea răbdare, sănătate, putere și bună sporire în dreapta credință.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Singurul veteran de război în viață din comuna Straja, sărbătorit la împlinirea a 100 de ani.
 Vizualizări articol: 3132 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Singurul veteran de război în viață din comuna Straja, sărbătorit la împlinirea a 100 de ani5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei