Consiliul Național al Elevilor critică ordinul de ministru care prevede faptul că elevii au obligația de a participa la cursurile online organizate de către unitățile de învățământ, în condițiile în care nu este asigurată infrastructura necesară desfășurării acestor cursuri (tablete, calculatoare etc.), atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice.
Elevii sunt de părere că măsura Ministerului Educației este discriminatorie, având în vedere faptul că în România sute de mii de copii trăiesc la limita subzistenței, neavând acces la facilități precum internet sau infrastructură electronică.
„Până la momentul actual, Ministerul Educației și Cercetării a ignorat total nevoia elevilor de acces la educația online: nu am văzut o politică fermă pentru garantarea accesului în tot acest timp. În timp ce state precum Republica Moldova, Italia, Noua Zeelandă au alocat resurse bugetare pentru a cumpăra dispozitive pentru elevii din comunități dezavantajate, deși rectificarea bugetară permitea, MEC nu a cerut fonduri. Mai mult decât atât, acum se dorește introducerea obligativității pentru elevi la orele online, problema cu accesul nu mai reprezintă o prioritate pentru doamna ministru”, a menționat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor, într-un comunicat de presă.
Reamintim că Ministerul Educație a emis, miercuri, un ordin prin care stabilește o serie de măsuri și prevederi pentru desfășurarea procesului de învățare online din învățământul preuniversitar.
Printre altele, cursurile pe net devin obligatorii și vor fi monitorizate, iar elevii pot fi notați pentru activitatea lor din online, dacă sunt de acord. Cadrele didactice vor trebui să elaboreze, să adapteze și să selecteze resursele educaționale. De asemenea, evaluarea la anumite discipline va putea fi realizată online.
Până acum, cursurile online pentru elevi s-au desfășurat în baza unei recomandări în acest sens de la Ministerul Educației.
Propuneri de la elevi
Potrivit comunicatului, Consiliul Național al Elevilor a transmis Ministerului Educației o serie de propuneri menite să ușureze predarea-învățarea-evaluarea în mediul online.
Printre propunerile CNE se numără: durata în care sunt livrate informații elevilor să nu depășească 40 de minute, având în vedere faptul că atenția este mult mai greu de captat în mediul online; crearea unui cod de conduită în mediul online, atât pentru cadrele didactice, cât și pentru elevi; folosirea unor metode de predare interactive, precum Menti sau Kahoot, elevii putând învăța prin metode plăcute; intervenția pentru elevii ce prezintă dificultăți în procesul de învățare; propunerea unor termene limită rezonabile pentru efectuarea temelor sau a altor sarcini; motivarea constantă și stimularea elevilor cu privire la participarea acestora la activități de învățare în mediul online etc.
Consiliul Elevilor: „Sute de mii de copii trăiesc la limita subzistenței, neavând acces la internet sau infrastructură electronică”
