Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 nov 2019 - Anul XXIV, nr. 272 (7273)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sindicatele din educaţie aduc în atenţia noului Guvern problemele din sistem

Miercuri, 20 Noiembrie 2019 (18:02:53)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, alături de celelalte federaţii reprezentative din sistemul de educaţie, a participat marţi la o întâlnire cu premierul României, Ludovic Orban, şi cu ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie. În cadrul întâlnirii au fost discutate principalele probleme cu care se confruntă sistemul de educaţie din România.

Un punct al discuţiei a fost cel referitor la bugetul pentru educaţie care urmează să fie alocat pentru anul 2020, având în vedere că până acum nici un guvern nu a respectat prevederea din Legea Educaţiei Naţionale conform căreia educaţiei trebuie să i se aloce 6% din PIB. Premierul României a spus că şi-ar dori să poată mări bugetul educaţiei, iar decizia se va lua după ce se vor face toate calculele bugetare.

Reprezentanţii FSLI au adus în discuţie şi problema costului standard per elev/preşcolar incorect calculat în acest moment. De asemenea, a fost solicitată găsirea unei soluţii pentru finanţarea copiilor cu vârsta minimă de 2 ani care se regăsesc în învăţământul preşcolar. S-a cerut respectarea prevederilor Legii nr. 153/2017 privind calculul corect al unor drepturi salariale, precum dirigenţia, gradaţia de merit, învăţământul special şi simultanul. 

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ au cerut guvernanţilor rezolvarea de urgenţă a efectelor pe care le produce modificarea art. 66 din Legea Educaţiei Naţionale referitoare la numărul de ore din planurile cadru.

„Am solicitat prorogarea termenului de aplicare a acestei legi pentru a elimina tensiunile apărute în rândul cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar generate de riscul pierderii locului de muncă. În perioada următoare vor fi purtate discuţii la Ministerul Educaţiei pentru a se găsi soluţii la problemele generate de modificarea legislaţiei astfel încât nimeni să nu aibă de suferit, fie că vorbim de elevi sau de cadre didactice”, au mai spus sindicaliştii.

În ceea ce priveşte creşterile salariale pentru angajaţii din învăţământ, prevăzute a se acorda de la data de 1 ianuarie 2020 şi de la data de 1 septembrie 2020, premierul s-a angajat că prima majorare se va aplica, urmând să se stabilească ce se va întâmpla cu a doua tranşă, iar un răspuns clar va fi dat peste două săptămâni.

 

·        Teme de interes

 

În cadrul discuţiilor au fost abordate şi următoarele teme de interes major pentru educaţie: necesitatea stabilirii normativelor pentru personalul didactic auxiliar şi nedidactic; regulamentul privind sporurile pentru condiţii de muncă; analiza privind oportunitatea reorganizării Ministerului Educaţiei, în sensul înfiinţării Ministerului Învăţământului Preuniversitar şi a Ministerului Învăţământului Universitar.

"În cadrul întâlnirii de marţi au fost prezentate cele mai importante probleme din sistemul educaţional. Peste două săptămâni vom avea o nouă întâlnire, în cadrul căreia vom primi rezultatul analizelor făcute pe fiecare temă în parte. Considerăm că problemele din educaţie sunt extrem de importante şi necesită rezolvare de urgenţă. Sperăm că în urma analizei care va fi făcută în cadrul Executivului, prin intermediul ministrului Educaţiei Naţionale şi al ministrului Finanţelor Publice, vor fi găsite căile prin care vom opri efectele negative ale modificării art. 66 din LEN şi se vor găsi soluţii la problemele legate de acordarea drepturilor salariale. Nu în ultimul rând, Guvernul are restanţe în faţa angajaţilor din învăţământ, cea mai mare fiind acordarea a 6% din PIB pentru educaţie. Milităm pentru rezolvarea acestor doleanţe prin intermediul negocierilor şi a dialogului social şi sperăm ca noul Guvern să dea dovadă de responsabilitate şi seriozitate", a declarat Simion Hancescu, preşedinte FSLI.   

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicatele din educaţie aduc în atenţia noului Guvern problemele din sistem.
 Vizualizări articol: 1551 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicatele din educaţie aduc în atenţia noului Guvern problemele din sistem0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei