Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 iun 2019 - Anul XXIV, nr. 149 (7150)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Chef Cătălin Scărlătescu, live „la cratiță”, la Muzeul Satului Bucovinean

Duminică, 30 Iunie 2019 (15:41:34)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Unul dintre cei mai îndrăgiți bucătari din România, chef Cătălin Scărlătescu, i-a răsfățat pe suceveni cu preparate culinare de odinioară, realizate după retețe tradiționale, dispărute în negura timpului, cu ingrediente folosite în secolul al XV-lea, pe vremea domnitorului Ștefan cel Mare.

Acesta a gătit „live”, duminică, la Muzeul Satului Bucovinean, evenimentul gastronomic fiind circumscris Programului Ștefanian, lansat în 2017, prin care se aduce cinstire voievodului Ştefan cel Mare.

Numeroși suceveni s-au arătat dornici să încerce gusturi și arome noi, de altădată, au fost curioși să încerce preparatele, dar și să-l vadă pe Chef Scărlătescu „la cratiță”.

De altfel, juratul emisiunii „Chefi la cuțite”, difuzată de Antena 1, s-a bucurat de un val de simpatie uriaș din partea sucevenilor, aceștia surprinzând zeci de cadre foto cu vedeta și asistând la sesiunea de gătit.

Pasionați sau nu de gastronomie, sucevenii l-au urmărit îndeaproape pe Chef Scărlătescu, iar acesta a răspuns cu jovialitate tuturor care au vrut să aibă ca amintire o fotografie cu el.

Întrebat ce va găti, bucătarul a răspuns: ”pe vremuri nu exista frigider și atunci oamenii își conservau carnea cu sare. Și atunci ce mâncăm astăzi? Pastramă. Vom mânca pui prăjit, așa cum făcea bunica, iar ea știa de la străbunica cum se face. Noi când eram mititei veneam la bunica acasă, eram așa slăbuți. Și lua bunica un pui și îl tăia în bucăți mari, îl punea în ceaun și ne dădea de mâncare. Și ne spunea <Luați de mâncați, nu răbdați ca acasă>. Și asta facem noi astăzi. O să prăjim niște pui și îl dăm cu usturoi, o să prăjim niște pastramă, porc”.

De asemenea, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a menționat că pentru meniurile pregătite se vor folosi ingrediente simple, ce erau și în secolul al XV-lea, porc, pui, untură, usturoi, pătrunjel, sare, piper, fără ceapă și fără ulei,

„Nu știu câtă lume știe că în secolul XV nu exista ceapă. Puțină lume știe astăzi că mâncărurile de post, de exemplu, se făceau cu untură animală. Era permisă pentru mâncărurile de post. Nu ne propunem astăzi să facem o radiografie a acestui segment din viața de atunci, dar, fără îndoială, vizitatorii se vor întreba <De ce nu cartofi?>, <De ce nu mămăligă?>, <De ce nu ardei?>, <De ce nu roșii?> Pentru că nu erau”.

Acesta a mulțumit pentru sprijin și sponsorilor – Auchan, Lidl și Carpatis.

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Chef Cătălin Scărlătescu, live „la cratiță”, la Muzeul Satului Bucovinean.
 Vizualizări articol: 3563 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Chef Cătălin Scărlătescu, live „la cratiță”, la Muzeul Satului Bucovinean4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei