Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 mar 2019 - Anul XXIV, nr. 52 (7053)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Scriitoarea, traducătoarea şi jurnalista Irina Nechit, la USV

Luni, 4 Martie 2019 (13:10:42)

Cu ocazia Zilei Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, joi, 7 martie 2019, ora 11:00, la Biblioteca USV, Corp E, et. I, va avea loc întâlnirea cu scriitoarea, traducătoarea şi jurnalista din Republica Moldova, Irina Nechit, membră a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova şi din România. Evenimentul face parte din cadrul manifestărilor „Omul şi Cartea”.

Irina Nechit este născută la 1 ianuarie 1962, în satul Antoneşti,  judeţul Cahul, Republica Moldova. După absolvirea şcolii generale, Irina Nechit se înscrie la Facultatea de Jurnalistică a Universităţii de Stat din Chişinău.

După absolvirea universităţii, Irina Nechit debutează cu volumul de poezie „Şarpele mă recunoaşte”, apărut în anul 1992. Contribuie cu poezie şi articole de opinie la numeroase reviste de cultură: Basarabia, Literatura şi Arta, Contrafort, Sud-Est, Moldova, România literară, Vatra, Poesis, Familia, Arca, Luceafărul ş.a. Publică volumele de versuri: Cartea rece (Ed. Cartier, Chişinău, 1996);Un viitor obosit (Ed. Augusta, Timişoara, 1999); Gheara (Ed. Vinea, Bucureşti, 2003); Un fel de linişte (Ed. Vinea, Bucureşti, 2006); Copilul din maşina galbenă (Ed. Cartier, Chişinău, 2010) şi este prezentă în antologiile Cele mai frumoase poeme (Ed. Tractus Arte, Bucureşti, 2011) şi Începutul de secol XXI. Literatura din Basarabia (Ed. Arc şi Ştiinţa, 2017).

Este deţinătoarea unor premii ale Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pentru volumele de poezie: Şarpele mă cunoaşte, Cartea rece şi Un viitor obosit.

Irina Nechit s-a remarcat şi ca dramaturg: Godot eliberatorul (critică de teatru, Ed. Cartier, Chişinău, 1999); Proiectul unei tragedii (dramaturgie, Chişinău, 2001); Maimuţa în baie (dramaturgie, Chişinău, 2006). Pentru cartea Godot eliberatorul,autoarei Irina Nechit i se acordă Premiul UNITEM pentru critică teatrală. În antologia Chişinău, 7 aprilie. Teatru-Document (dramaturgie, Editura Fundaţiei „Camil Petrescu”, Bucureşti, 2010), Irina Nechit este prezentă cu piesa Coridorul morţii. Mai multe piese ale tinerei dramaturg au fost montate în teatre profesioniste din Chişinău şi Bălţi: Maimuţa în baie, Coridorul morţii, Amelist, Nudiştii, Doamna-din-satul-florilor-ce-mor.

În anul 2018, piesa Sfaturile Melaniei a fost montată la Teatrul Naţional Radiofonic din Bucureşti şi la Teatrul „Odeon” din Bucureşti. În acelaşi an, a fost publicată, la Editura Junimea, Iaşi, cartea de interviuri Malul stâng întreabă malul drept. Monodrama Sfaturile Melaniei a obţinut Premiul pentru cea mai bună piesă contemporană la Gala Uniunii Teatrale din Republica Moldova, 2018.

Poeta, dramaturgul şi jurnalista culturală Irina Nechit este cunoscută şi peste hotarele Basarabiei, participând la numeroase festivaluri de literatură, colocvii, saloane de carte din România, Franţa, Germania, Slovacia, Lituania, Letonia, Italia, Slovenia, Bulgaria şi Austria, promovând limba, cultura şi valorile din spaţiul românesc.

„Colectivul Bibliotecii USV invită pe toţi cei care doresc să o cunoască pe poeta din generaţia postmodernă Irina Nechit la o întâlnire cu poezia şi muzica din Basarabia. Grupul de Iniţiativă al Românilor din Basarabia – GIRB, condus de Aliona Gumeniţă (FLSC), ne va însoţi în aceste momente. „Tineri poeţi ai universităţii sucevene vor citi din versurile lor - Ana Maria Antonesei şi Georgiana Obadă (FLSC)”, au precizat organizatorii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scriitoarea, traducătoarea şi jurnalista Irina Nechit, la USV.
 Vizualizări articol: 1527 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Scriitoarea, traducătoarea şi jurnalista Irina Nechit, la USV0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei