Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 feb 2019 - Anul XXIV, nr. 41 (7042)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Paradisul damnat” de Mihai Sultana Vicol

Marţi, 19 Februarie 2019 (12:17:03)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Poetul Mihai Sultana Vicol a publicat recent, la Editura Opera Magna Iaşi, „Paradisul damnat”, volum de poezii dedicat „nestinsei stele, Zenovia”. Poetul ne propune de această dată „un neobişnuit jurnal sentimental scris cu dureri, lacrimi şi <gânduri răvăşite> şi pus sub semnul lui Thanatos. Poetul simte destinal că este <singuraticul alungat din paradisul damnat>”, după cum a fost prezentat de academicianul Mihai Cimpoi în „Elegii pentru vindecarea de moarte”, prefaţa volumului de poezii.

Cartea cuprinde versuri „pătrunse de rugă, de jelanie, de tânguire elegiacă, sentimentală şi tuşe expresioniste, de exclamări retorice”, după cum apreciază acad. Mihail Cimpoi: „Niciodată nu te-ai întrebat / De ce baţi mătănii în biserici / Când de fapt rugăciunile tale / Nu-s ascultate de Dumnezeu / El te-a pedepsit, nu eu / Eu îi desăvârşesc pedeapsa / Pentru a nu cădea pe El / Păcatul de care vinovat se face ” (din poezia „Moartea spune”). Din prefaţa cărţii semnată de Mihai Cimpoi aflăm şi că Mihai Sultana Vicol creează cu mijloacele elegiei şi ale „poemului expresionist” o atmosferă colorată existenţial de paradis damnat, recurgând la obsedantele întrebări puse sieşi: „Cine sunt eu miime de secundă-n viaţă /  De mintea mi-o răvăşesc în întuneric / Cu spaima necuprinsei mele întrebări?” (din poezia „Mihai Eminescu – Domnului Eugen Simion”).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Paradisul damnat” de Mihai Sultana Vicol.
 Vizualizări articol: 1066 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Paradisul damnat” de Mihai Sultana Vicol0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei