Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 4 (7005)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Credincioşii de stil vechi sărbătoresc astăzi prima zi de Crăciun

Luni, 7 Ianuarie 2019 (11:02:40)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Credincioşii de stil vechi, care păstrează calendarul iulian, sărbătoresc astăzi, 7 ianuarie, prima zi de Crăciun, marele praznic al Naşterii Domnului. Crăciunul este cinstit de credincioşii suceveni de stil vechi după tradiţiile locului. În judeţul Suceava, după estimări recente, sunt 11 mănăstiri, şapte schituri şi 22 de biserici de mir ortodoxe de stil vechi.

La Mănăstirea Slătioara, unde este şi sediul Mitropoliei Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România, slujba de Crăciun este oficiată de mai mulţi episcopi, preoţi şi diaconi. În Ajunul Crăciunului, duminică, 6 ianuarie, s-a făcut Vecernia (slujba de seară), urmată de slujba de Priveghere a Naşterii Domnului. Atât la slujba de seară, cât şi după Sfânta Liturghie din ziua de Crăciun, credincioşii de stil vechi cântă colinde. Credincioşii de stil vechi păstrează obiceiul „mersului cu icoana”. Preoţii intră în fiecare casă şi vestesc Naşterea Domnului.

În localităţi precum Slătioara, Păiseni, Roşiori, Vatra Dornei, Izvoarele Sucevei, Mănăstirea Humorului, Râşca, Slatina, Baia, Bogdăneşti, Drăguşeni, Fălticeni, Mălini, Rădăşeni, Slatina, Şaru Dornei, Vadu Moldovei etc., unde sunt şi locuitori ortodocşi de stil vechi, aceştia au primit preotul în Ajunul Crăciunului, adică pe 6 ianuarie, când credincioşii ortodocşi care păstrează calendarul gregorian au sărbătorit Botezul Domnului sau Boboteaza.

Revelionul va fi sărbătorit de credincioşii de stil vechi în noaptea de 13 spre 14 ianuarie, iar Boboteaza pe 19 ianuarie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Credincioşii de stil vechi sărbătoresc astăzi prima zi de Crăciun.
 Vizualizări articol: 2214 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Credincioşii de stil vechi sărbătoresc astăzi prima zi de Crăciun1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei