Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 dec 2018 - Anul XXIII, nr. 291 (7001)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Prof. Mihai Filip s-a stins din viață la vârsta de 95 de ani

Miercuri, 2 Ianuarie 2019 (15:29:18)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Unul dintre cei mai remarcabili dascăli ai Sucevei, prof. Mihai Gh. Filip, veteran de război, general în rezervă, s-a stins din viață la vârsta de 95 de ani, la București.Trupul neînsuflețit al acestuia va fi depus din seara zilei de miercuri la Paraclisul Bisericii „Sf. Inviere” Suceava, slujba de înmormântare urmând să aibă loc vineri, 4 ianuarie, de la ora 10.00. Mihai Filip a fost profesor şi director al Şcolii Generale Nr. 1 din Suceava chiar de la înfiinţarea acestei unităţi de învăţământ, în anul 1963, fiind la cârma insituției aproape 20 de ani. În ultimii ani s-a remarcat prin activitatea pe care a desfășurat-o în calitate de preşedinte al filialei Suceava „Mușatinii” a Asociaţiei Naționale a Veteranilor de Război. Prof. Mihai Gh. Filip s-a născut la 6 august 1923, într-o familie numeroasă, în vecinătatea orașului Dorohoi, la Văculești. Urmează cursurile Școlii Normale de Învățători din Șendriceni, iar în anul 1942, în toamnă, începe activitatea didactică în Tereblecea. Un an mai târziu, se prezintă pentru instruirea militară la Școala de ofițeri de rezervă de la Ineu.Ing. Dumitru V. Năstase, veteran de război și apropiat al prof. Filip, trecut și el la cele veșnice, povestea despre acesta că: ”În luna august 1944, în cadrul școlii, participă direct la confruntările cu armata hortisto-maghiară, care era amplasată în apropierea orașului Arad. (…) Pentru faptele de arme, a fost decorat cu decorația de război ”. Din anul 1945 își continuă activitatea didactică, având funcția de adjunct al secției regionale de învățământ din județul Suceava, actualmente Inspectoratul Școlar. Concomitent urmează cursurile Facultății de Istorie a Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași. În 1955 se căsătorește cu Elisabeta Corneanu, cadru didactic, directoare a Liceului Pedagogic Suceava o perioadă îndelungată de timp. În anul 1963, Mihai Filip este numit director al Școlii Generale Nr.1 din Suceava, personalitatea sa fiind asociată atât de puternic cu unitatea pe care a condus-o atâta vreme, încât ajunsese să i se spună „școala lui Filip”. În 2008 a fost decorat cu titlul de “Cetățean de onoare” al orașului Suceava și cu Emblema de onoare a Armatei Române în luna aprilie a aceluiași an. „A fost un om deosebit, care și-a dus zilele pe picioare cu demnitate, umor și liniște. L-a caracterizat generozitatea și bunătatea, iar în vremea când a condus Școala Nr. 1 a unit colectivul de dascăli și a dat valoare gererațiilor de elevi care au studiat acolo”, ne-a mărturisit prof. Elvira Pălănceanu, buna lui prietenă, fost cadru didactic al aceleiași școli.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prof. Mihai Filip s-a stins din viață la vârsta de 95 de ani.
 Vizualizări articol: 3442 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Prof. Mihai Filip s-a stins din viață la vârsta de 95 de ani5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei