Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 oct 2018 - Anul XXIII, nr. 243 (6953)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proiect de cercetare accesat de USV, printr-o competiţie a Ministerului Cercetării

Luni, 29 Octombrie 2018 (15:14:42)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) se înscrie în lista celor 14 universităţi româneşti ale căror proiecte au fost desemnate câştigătoare în cadrul unei competiţii naţionale lansate de Ministerul Cercetării şi Inovării.

Prin competiţie, USV a atras 3.132.000 de lei (673.548 de euro) pentru proiectul „Excelenţă în cercetare avansată, leadership în inovare şi brevetare pentru dezvoltarea universităţii şi regiunii” – EXCALIBUR.

Potrivit prorectorului responsabil de cercetare, prof. univ. dr. Mihai Dimian, EXCALIBUR a însemnat o muncă extrem de laborioasă, transpusă în 1.700 de pagini cu date statistice, situaţii din ultimii ani şi strategii pentru viitor.

„USV se află alături de alte 13 universităţi din România, câştigătoare în această competiţie. Chiar dacă suma din proiect nu e foarte mare, cred că este important semnalul şi ce putem face cu aceste fonduri. USV a demonstrat că, deşi are o finanţare de bază care o plasează pe locul 20 sau 21 în România, ea se clasează în mod regulat în primele 15 universităţi, fie că e vorba de competiţii de cercetare, fie că e vorba de topuri internaţionale. Folosim cu o mare eficienţă fondurile publice pentru a obţine rezultate recunoscute la nivel internaţional”, a completat Mihai Dimian, director de proiect.

Potrivit acestuia, deşi USV are o finanţare mai scăzută decât majoritatea universităţilor, iar numărul de profesori este mult mai mic, reuşeşte să depăşească alte universităţi. Astfel, instituţia a intrat într-o categorie selectă a universităţilor din România care, în acest caz, sunt susţinute pentru a-şi dezvolta şi implementa în continuare strategia care s-a dovedit de succes în ultimii ani.

La rândul său, rectorul USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, a arătat că apelul Ministerului Cercetării, linie de finanţare la care au avut acces toate universităţile din România, vizează, în mod special, dezvoltarea instituţională şi infrastructura de cercetare a universităţilor.

”Sunt puţine universităţi care au reuşit să câştige în acest apel, suntem mândri că avem un astfel de proiect care susţine polul nostru de excelenţă în nanotehnologii şi, în general, în electronică aplicată”, a completat Popa.

Competiţia de proiecte lansată de Ministerul Cercetării a inclus şapte domenii de aplicare, alături de proiectul Universităţii din Suceava fiind acceptate şi cele ale universităţilor din Galaţi, Iaşi, Cluj, Bucureşti şi Timişoara.

 

Ce-şi propune proiectul

Proiectul EXCALIBUR se va desfăşura pe o perioadă de 24 de luni, având şase mari obiective.

Unul dintre acestea face referire la „dezvoltarea activităţii de inventică din cadrul USV”, instituţia urmând să primească sprijin logistic şi financiar pentru a putea depune brevete la Oficiul European de Brevete.

„O vreme am fost criticaţi că am depus brevete în special la Oficiul de Stat pentru Invenţii, nu şi la nivel european. Unul dintre motivele principale ale acestei restricţii a fost de natură financiară. Este nevoie de o investiţie între 5.000 şi 10.000 de euro şi a fost dificil pentru noi să susţinem asemenea taxe de brevetare. Însă cu ajutorul acestui proiect, cel puţin 10 cereri de brevete vor fi depuse la Oficiul European de brevetare, de la München sau Haga”, a punctat Mihai Dimian.

Dezvoltarea resursei umane din regiune, în domeniul eco-nanotehnologii şi materiale avansate, prin sprijinirea a 12 cercetători, este un alt obiectiv al proiectului.

Cel puţin o treime din bugetul proiectului, mai exact mai mult de 1.000.000 de lei, se va utiliza pentru dezvoltarea bazei materiale din cadrul USV, prin achiziţia de echipamente de cercetare şi materiale consumabile necesare implementării proiectului.

Totodată, prin proiect va fi susţinută publicarea a cel puţin 20 de articole în reviste şi volume ierarhizate în prima jumătate a topurilor internaţionale, conform clasamentelor Web of Science.

De asemenea, bugetul proiectului asigură finanţarea a cel puţin 22 de mobilităţi ale cercetătorilor implicaţi în proiect pentru participarea la manifestări internaţionale şi stagii de cercetare în instituţii de prestigiu internaţional.

EXCALIBUR este un proiect deschis tuturor cercetătorilor din USV, cu aplicaţii în multe domenii, însă vizează, cu precădere, cercetători de la Facultatea de Inginerie Alimentară, Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor şi Facultatea de Inginerie Mecanică.

Din echipa de proiect fac parte prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, prof. univ. dr. ing. Mircea Oroian, prof. univ. dr. ing. Gheorghe Gutt, conf. univ. dr. ing. Aurelian Rotaru, CS II Olivier Bouriaud, lect. univ. dr. Gheorghe Lucian Păşcuţ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiect de cercetare accesat de USV, printr-o competiţie a Ministerului Cercetării.
 Vizualizări articol: 1899 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proiect de cercetare accesat de USV, printr-o competiţie a Ministerului Cercetării0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Salata de toamnă cu muștar și hrean Arată bine, este dulce-acrișoară, se face relativ ușor și se poate conserva timp îndelungat chiar fără sterilizarea borcanelor. Este bine să o păstrăm în borcane mici.Avem nevoie de:1 kg ardei gras, 1 kg kapia, 1 kg ceapă roșie, 1 kg... Citeşte