Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 215 (6925)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Înapoi acasă. În ultimul an au revenit 900 de elevi „stranieri”

Miercuri, 26 Septembrie 2018 (14:15:30)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Exodul românilor care își caută norocul în străinătate continuă, însă și numărul familiilor care hotărăsc să se reîntoarcă acasă a crescut. Părinții sunt nevoiți să își reînscrie copiii la vechile școli sau, în alte cazuri, cei mici iau pentru prima dată contact cu şcoala românească. Potrivit datelor transmise de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava, în anul școlar trecut, au fost înregistrate 485 de cereri de echivalare a studiilor de peste hotare (283 în învățământul primar, 138 la ciclul gimnazial, 62 pentru clasele a IX-a sau a X-a și doi elevi pentru clasele a XI-a și a XII-a). Mai mult de jumătate dintre aceștia - 258 - au locuit în Italia, 81 vin din Anglia, 36 din Spania, 33 s-au întors din Belgia, 23 din Grecia, 22 din Germania, 11 din Portugalia, opt din Irlanda, cinci din Franța, patru din Israel, trei din Austria, câte doi din Norvegia, Statele Unite ale Americii și câte unul din Canada, Cipru, Danemarca și Olanda. Sunt țări spre care românii au plecat în speranța unui viitor mai bun, însă mai puțin obișnuit este faptul că un elev din Peru și doi elevi întorși din India au cerut echivalarea studiilor. Pentru anul şcolar 2018-2019, de la 1 septembrie și până în prezent, au fost înregistrate 309 dosare de echivalare a studiilor, după cum urmează: în învățământul primar primar - 185 de cereri de echivalare, pentru ciclul gimnazial - 95 de cereri, pentru clasele a IX-a și a X-a -22 de echivalări, pentru clasele a XI-a și a XII-a - 7 cereri. 170 dintre aceștia vin din Italia, 52 din Anglia, 12 s-au întors din Spania, Belgia - 16, Grecia - 15, Germania - 9, Austria - 6, Canada - 2, Franţa - 3, Irlanda - 2, Olanda - 1, Portugalia - 16, SUA - 2, Albania - 1. Mai puțin obișnuit, doi elevi s-au întors din Republica Dominicană și Taiwan. De cealaltă parte, zeci de elevi părăsesc școlile sucevene, după ce părinţii lor găsesc slujbe mai bine plătite peste hotare. 66 de elevi au solicitat, în anul școlar 2017 - 2018, echivalarea studiilor pentru a învăța în școli din afara țării. Potrivit Inspectoratului Școlar Suceava, în anul școlar 2018-2019 au solicitat aprobare pentru a continua studiile în alte țări 81 elevi. Aceștia nu au specificat țările în care pleacă.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Înapoi acasă. În ultimul an au revenit 900 de elevi „stranieri”.
 Vizualizări articol: 1553 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Înapoi acasă. În ultimul an au revenit 900 de elevi „stranieri”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei