Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 206 (6916)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

„Sărbătoarea Roadelor” de la Soloneţu Nou, un eveniment al bucuriei

Duminică, 16 Septembrie 2018 (18:20:00)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Soloneţu Nou a fost gazdă primitoare şi anul acesta pentru etnicii polonezi şi invitaţii acestora la cea de-a XIII-a ediţie a manifestării Sărbătoarea Roadelor – Dozynki. Explozia de bucurie şi culoare, cu care organizatorii i-au obişnuit pe cei prezenţi, a fost nelipsită şi anul acesta.

Ca în fiecare an, fiecare comunitate a avut un stand de prezentare a roadelor unde gospodarii au expus roadele pământului şi au prezentat preparatele cele mai frumoase, bune şi gustoase. A fost şi de această dată o întrecere între gospodarii şi gospodinele din localităţile populate cu etnici polonezi, o competiţie însă din care toată lumea are de câştigat.

Manifestările au început cu Sfânta Liturghie solemnă oficiata de preoţii din decanatul de Bucovina, dar şi preoţi din Polonia, unde s-au sfinţit pâinile şi cununile şi s-au depus daruri.

Apoi, toată lumea s-a mutat în curtea Dom Polski, unde în afara standurilor cu produse au avut loc şi concerte de muzică, dar şi tombolă la care s-au oferit premii tablete.

La spectacolul folcloric au participat Kapela „Pieczarki” din Małopolska – Polonia, orchestra tinerilor suflători din Skawa – Polonia, precum şi ansamblul „Sołonczanka” din Solonețu Nou. Organizatorii spun că Sărbătoarea Roadelor din Solonețu Nou este o excelentă ocazie de a cunoaște comunitatea poloneză din România, vecinii ei și chiar Polonia însăși, o ocazie în care Polonia poate fi simțită, văzută și chiar „gustată”.

„Actual este sărbătoarea agricultorilor care mulțumesc pentru roadele culese și, din fericire, a pierdut caracterul ideologic din perioada comunistă. Inseparabil legate de această sărbătoare sunt Sfintele Liturghii solemne, în timpul cărora se sfințesc pâinea și cununile și se depun daruri. Este o sărbătoare populară legată de obiceiurile de mulţumire pentru încheierea secerişului şi a lucrului în câmp, precum şi pentru roadele culese. Sărbătoarea se organizează în semn de recunoştinţă lui Dumnezeu pentru roadele de peste an”, a detaliat Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România.

În afara lui Ghervazen Longher, la evenimentul de ieri au mai participat senatorul Andrzej Pająk, membru al Comisiei pentru Problemele Emigraţiei şi Legătura cu Polonezii din diaspora, delegaţia din Voievodatul Podkarpacie condusă de Ewa Draus - consilier, delegaţia din Voievodatul Podkarpacie condusă de Witold Kochan – director al Cancelariei Consiliului de Conducere, militari ai schimbului III ai Contigentului Militar Polonez conduşi de comandantul maj. Marcin Szulewa, Nicolae Sava, viceprimarul comunei Cacica, Victoria Longher, deputat din partea minorităţii polone în Parlamentul Romaniei, precum şi membrii comuntăţilor de polonezi din Cacica, Gura Humorului, Soloneţu Nou, Zlotnic (Polonia), Poiana Micului, Pleşa, Păltinoasa, Moara, Iaşi, Constanţa, Bucureşti, Suceava, Siret, Vicşani, dar şi români din Pârteştii de Sus, şi ucraineni din Cacica.

Copiii au participat la un concurs cu premii la care s-au oferit 5 tablete. Teatrul ʺCzwarte Miastoʺ din Gdynia, Polonia, a oferit un spectacol pentru cei mici pentru a întregi atmosfera de sărbătoare de la Soloneţu Nou.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Sărbătoarea Roadelor” de la Soloneţu Nou, un eveniment al bucuriei.
 Vizualizări articol: 2005 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Sărbătoarea Roadelor” de la Soloneţu Nou, un eveniment al bucuriei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei