Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 3 feb 2018 - Anul XXIII, nr. 26 (6736)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Elevi din 29 de județe, la Olimpiada de Astronomie și Astrofizică, de la Gura Humorului

Sâmbătă, 3 Februarie 2018 (14:09:42)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cea de-a XVI-a ediție a Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică se desfășoară la Gura Humorului, la finele acestei săptămâni, la masa competițională fiind prezenți elevi din 29 de județe ale țării, 47 de elevi la secțiunea Juniori și 91 la categoria de Seniori.

Aceștia vor susține două probe: teoretică, cu o durată de trei ore, și proba observațională. Tot olimpiada de la Gura Humorului va stabili, în urma unor testări suplimentare, elevii calificați la fazele internaționale ale concursului.

Pe lângă activităţile specifice competiţiei, elevii participanţi, însoţiţi de profesorii lor, au parte şi de programe de vizită ale obiectivelor istorice şi culturale din Gura Humorului şi din împrejurimi.

Festivitatea de deschidere a olimpiadei a avut loc vineri, 2 februarie, la Casa de Cultură a orașului, în prezența competitorilor, a profesorilor însoțitori, a partenerilor evenimentului și a reprezentanților Ministerului Educației.

Prof. Ana Elisabeta Naghi, inspector general în Ministerul Educaţiei, a arătat că prima ediției a acestei competiții a avut loc în anul 2003, an în care România a debutat și la faza internațională a concursului, care a avut loc în Suedia.

”A doua participare a României la etapa internațională a fost în 2007, iar de atunci prezența țării noastre a fost neîntreruptă. Rezultatele elevilor noștri, coordonați de profesori iubitori de spațiu, de cer, de astronomie, au fost deosebite, clasându-se de multe ori în primul loc în Europa și în al doilea loc în lume. Asta în condițiile în care vorbim despre o disciplină pe care o învăță doar cei care sunt pasionați, doar cei care doresc acest lucru, nefiind în curricula obligatorie”, a arătat Ana Naghi.

Aceasta a amintit și de ediția din 2014 a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică, din luna august, găzduită de Suceava, apreciind buna organizare, implicarea și condițiile bune de desfășurare, care au asigurat reușita evenimentului de atunci.

La rândul său, președinta Comisiei Naționale de la Gura Humorului, astronomul Magda Stavinschi, a arătat că își dorește ca această olimpiadă să fie doar un pas spre o cunoaștere mai aprofundată a universului.

”Pentru mine este important să înțelegeți ce este astronomia pentru că ea este știința care le reunește pe toate: ca să devii astronom trebuie să știi matematică, trebuie să știi fizică, de ce nu chiar istorie, literatură, ș.a.m.d.", a menționat cercetătoarea.

Coordonatorul evenimentului, insp. dr. Petru Craciun, de la Cercului de Astronomie și Astrofizică de la Palatul Copiilor, a mulțumit tuturor celor care au sprijinit organizarea concursului, instituțiilor implicate, gazdelor de la Gura Humorului (Colegiului „Alexandru cel Bun”, reprezentat de prof. Mihaela Ursaciuc), dar și elevilor participanți pentru pasiunea pentru astronomie.

Inspectorul școlar general Gheorghe Lazăr a încurajat elevii calificați, la fel și prof. Victor Șutac, președintele Societății Științifice Cygnus, acesta amintindu-le elevilor preocupați de fizică și inventică de două competiții organizate la Suceava - Concursul de fizică Cygnus și Concursul Rosef (considerat etapă națională pentru patru concursuri internaționale importante).

Festivitatea de vineri s-a încheiat cu o serie de momente artistice ale unor ansambluri din județ (Ansamblul „Mała Pojana”, Ansamblul „Balada Humorului”, etc).

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevi din 29 de județe, la Olimpiada de Astronomie și Astrofizică, de la Gura Humorului.
 Vizualizări articol: 2515 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Elevi din 29 de județe, la Olimpiada de Astronomie și Astrofizică, de la Gura Humorului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei