Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 oct 2017 - Anul XXII, nr. 244 (6660)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Primarul din Mălini, plasat sub control judiciar de DNA Suceava

Joi, 26 Octombrie 2017 (16:18:18)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Petru Nistor, primarul comunei Mălini, a fost plasat sub control judiciar de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava. Măsura controlului judiciar este valabilă pentru o perioadă de 60 de zile, iar infracţiunile care i se impută sunt complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, respectiv folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.

Tot sub control judiciar a fost plasat şi Vasile Popescu, preşedintele Asociaţiei Agricole Mălini Stânișoara, pentru săvârșirea infracţiunilor de folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, fals în declarații și spălare a banilor.

O măsură similiară îi priveşte şi pe Ilie Bîzu, administrator al unei societăţi comerciale, acuzat de săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, respectiv Ioan Ilişescu, de profesie contabil, casier în cadrul primăriei comunei Mălini, pentru săvârşirea infracţiunilor de spălare a banilor.

Potrivit unui comunicat al DNA Suceava, Vasile Popescu, președinte al Asociației agricole Mălini-Stânișoara, a depus la diferite intervale de timp înscrisuri false în baza cărora a obținut ilegal – pentru campaniile 2008-2016 ajutoare financiare pe suprafață, în cuantum de 6.289.304,3 lei.

„În sarcina numitului Nistor Petru s-a reţinut că, în calitate de primar al comunei Mălini, în cursul anului 2008, a inițiat și încheiat fără aprobarea prin HCL, fără efectuarea unei proceduri transparente de licitație și în stare vădită de conflict de interese, contractul de arendare cu nr. 2579/30.04.2008 și a semnat în fals contractului de arendare având dată anterioară, înlesnind, cu intenție calificată prin scop, obținerea pentru campaniile 2008-2013 de către Asociația Agricolă Mălini-Stânișoara, prin reprezentantul său legal, Popescu Vasile, a sumelor de bani cu titlu de subvenție pe pășune iar la data de 14.03.2013 a întocmit sub nr. 2162 expunerea de motive la proiectul de hotărâre privind aprobarea concesionării prin licitație publică a pășunilor comunale din proprietatea privată a comunei Mălini, jud. Suceava, a eludat dispozițiile legale și a organizat o licitație trucată, cu un alt obiect decât cel adoptat de Consiliul Local și a încheiat în stare vădită de conflict de interese, contractul de concesiune cu nr. 3797/28.05.2013 înlesnind, cu intenție calificată prin scop, obținerea pentru campaniile 2014-2017 de către Asociația Agricolă Mălini-Stânișoara, prin reprezentantul său legal, Popescu Vasile, a sumelor de bani cu titlu de subvenție pe pășune”.

Potrivit anchetatorilor, după încasarea banilor cu titlu de subvenţii, în vederea ascunderii sau disimulării originii ilicite a sumelor de bani obținute cu titlu de subvenție de Asociația Agricolă Mălini Stânișoara, prin utilizarea de facturi fiscale fictive, prin intermediul instituțiilor bancare „inculpații au procedat la transferul din contul Asociației agricole Mălini Stânișoara a disponibilităților bănești în cuantum de 1.267.954,06 lei, către societăți comerciale cu comportament specific de ”firme fantomă”, administrate de inculpatul Bizu Ilie, urmate de ridicarea acestor sume de bani în numerar și restituirea acestora către adevărații beneficiari. Inculpatul Ilieşescu Ioan în calitate de casier în cadrul primăriei comunei Mălini a întocmit documentele financiar contabile necesare transferurilor de bani cunoscând scopul infracţional urmărit de ceilalţi inculpaţi”.

Procurorii au mai făcut precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primarul din Mălini, plasat sub control judiciar de DNA Suceava.
 Vizualizări articol: 6779 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Primarul din Mălini, plasat sub control judiciar de DNA Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei