Istoria socio-culturală a pajiștilor semi-naturale și produsul acestora, fânul



Istoria socio-culturală a pajiștilor semi-naturale și produsul acestora, fânul
Istoria socio-culturală a pajiștilor semi-naturale și produsul acestora, fânul

La Clubul Țăranului din București va fi lansat vineri, 3 februarie a.c., volumul 21/2016 al revistei „Martor” (Anuarul de antropologie al Muzeului Țăranului Român).
Sub titlul „A Place for Hay. Flexibility and Continuity in Hay-Meadow Management”, volumul cu nr. 21 își propune să adune o colecție de studii originale și un material vizual care prezintă o istorie socio-culturală a pajiștilor semi-naturale și produsul acestora, fânul.
Evenimentul, care are loc în cadrul seriei „Muzeul [In]Vizibil. Șantier de explorări”, este completat de lansarea cărții „Gustul locului. Producția de peisaje culturale agro-alimentare în sudul Transilvaniei” (Editura Tritonic, 2016), autoare Monica Stroe (antropolog, SNSPA).
La dezbatere vor participa antropologul Vintilă Mihăilescu, autori ai articolelor, alături de editorii Anamaria Iuga, Bogdan Iancu și Simina Bădică.
Seara se va încheia cu proiecția inedită a filmului „Mountain hay meadows: hotspots of biodiversity and traditional culture / Fânețe montane: rezerve de biodiversitate și cultură tradițională”, realizat în anul 2015 de Ágota Juhász și László Demeter, un film care prezintă modul în care practicile tradiționale privind fânețele din Transilvania creează și întrețin o biodiversitate remarcabilă și peisaje specifice, asigurând mâncare sănătoasă și sustenabilitatea economiilor și comunităților rurale.