Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 dec 2016 - Anul XXI, nr. 283 (6396)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Semnal de alarmă

Furnizarea căldurii în Suceava, puternic afectată de modificările legislative din domeniul biomasei

Marţi, 6 Decembrie 2016 (14:20:11)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Conducerea companiei Adrem Invest, care a investit 86 de milioane de euro în realizarea noii centrale de termoficare a Sucevei, care funcționează din 2013, a organizat marți dimineață o dublă conferință de presă – la Suceava și la București, pentru a trage un semnal de alarmă în privința impactului negativ al unei modificări legislative considerată abuzivă.

Producătorii de energie termică din resurse regenerabile sunt afectați de noua măsură a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, care exclude lemnul de foc și resturile din exploatarea acestuia din categoria de biomasă certificabilă, creând dificultăți financiare pentru procesul de producție.

Acest lucru are impact direct asupra alimentării cu căldură a peste 50.000 de suceveni, racordați la sistemul centralizat de încălzire.

Asta deoarece centrala de cogenerare gestionată de Bioenergy Suceava, care utilizează biomasă pentru producerea agentului termic, nu va mai primi certificate verzi, prin care era subvenționat prețul redus de livrare a gigacaloriei la gardul centralei – 116 lei, fără TVA.

„Prin utilizarea biomasei ca sursă de producere a agentului termic, Bioenergy Suceava reduce consumul de resurse epuizabile la nivel național, exploatând o resursă regenerabilă, care, până în 2013, polua râurile de munte, fiind un deșeu rezultat în urma tăierilor de pădure, care nu era strâns, ci rămânea și se deprecia în natură”, a declarat Adrian Bodea, președintele Adrem Invest și acționar al Bioenergy Suceava.

Avocatul prin care Adrem Invest vrea să atace modificarea legislativă în contencios administrativ, Adrian Ciurtin, a spus că „scoaterea lemnului de foc din categoria biomasă nu este justificată”, măsura legislativă fiind considerată abuzivă și chiar justificat contestabilă.

Directorul Bioenergy Suceava, Vasile Ilie, și-a exprimat dezamăgirea și nemulțumirea vizavi de faptul că în loc să fie încurajate investițiile de acest gen, prin care, pentru prima oară în România, locuitorii unui oraș beneficiază de termoficare de la o centrală ce utilizează resurse regenerabile, cu o eficiență de 86% - centrala de la Suceava fiind cea mai mare și cea mai performantă din sud -estul Europei centrale, prin modificarea regulilor în timpul jocului, este pusă în pericol funcționarea acesteia prin modificări legislative fără o bază reală.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Furnizarea căldurii în Suceava, puternic afectată de modificările legislative din domeniul biomasei.
 Vizualizări articol: 3148 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Furnizarea căldurii în Suceava, puternic afectată de modificările legislative din domeniul biomasei3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
( 6 dec 2016, 15:33:45
Sa nu se gandeasca cumva sa mareasca pretul gigacaloriei la acesti consumatori captivi asa cum au mai avut intentia s-o faca acesti producatori si distribuitori protejati mereu de primarul Lungu. Ei detin monopolul in termoficarea Sucevei prin bunavointa primarului caruia nu stim de ce nu i-a placut concurenta si contorizarea la nivel de apartament. Sa se multumeasca si cei de la Adrem Invest, respectiv Thermonet si Bioenergy cu un profit ceva mai mititel, ca si asa au o groaza de utilitati de la TERMICA si facilitati asigurate de primaria Suceava. Pretul gigacaloriei la populatie este foarte mare daca ne gandim la lefurile amarate ale majoritatii sucevenilor si nu ale celor de la Adrem Invest, respectiv Bioenergy si Thermonet, in special ale sefuletilor. Se prevede o debransare in masa de la termoficarea centralizata si ajungerea la propunerea d-lui Baisanu de trecere totala la centrale pe gaz in Suceava.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei