Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 nov 2016 - Anul XXI, nr. 268 (6381)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Expoziţia „Aurul şi argintul antic al României”, la Muzeul de Istorie Suceava

Marţi, 15 Noiembrie 2016 (16:39:04)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeul de Istorie va fi prezentă, în perioada 16 noiembrie 2016 - 29 ianuarie 2017, o expoziţie excepţională, unică prin valoarea şi importanţa exponatelor. Municipiul Suceava va găzdui vreme de aproape trei luni unele dintre cele mai frumoase şi vechi obiecte realizate din aur şi argint descoperite pe teritoriul României, artefacte care datează începând din mileniul V î.Hr, iar cele mai târzii în secolul VII d.Hr.

După cum ne-au spus reprezentanţii Muzeului de Istorie din municipiul Suceava, „cele peste 1.000 de piese expuse oferă o imagine complexă asupra evoluţiei meşteşugului prelucrării metalelor preţioase din Eneolitic, de la primele încercări de a lucra cu un material nou, aurul, şi a obţine obiecte simple, până la elaboratele bijuterii elenistice sau romane, care prin rafinamentul execuţiei îi pot entuziasma şi astăzi pe cei care le privesc. Vor ajunge pentru prima dată la Suceava piese din tezaurele de la Rădeni, Perşinari, Agighiol, Pietroasa, Apahida şi Cluj-Someşeni. Subliniem că cea mai mare parte a obiectelor prezente în expoziţie au fost descoperite de arheologi, în timpul cercetărilor arheologice efectuate de peste 100 de ani în situri de pe întreg teritoriul României”.

La o selecţie de piese din expoziţia Tezaur Istoric a MNIR se adaugă şi o contribuţie semnificativă a altor 31 de muzee din ţară care au participat la rândul lor cu artefacte cu mare valoare istorică. Muzeul Bucovinei din Suceava a contribuit cu zece piese, toate din aur: aplicele de la Cajvana (secolul VI î.Hr.), pandantivul de la Rotopăneşti (secolul V d.Hr.) şi tezaurul cu monede bizantine de la Udeşti (secolul VII d.Hr.), toate descoperite în cadrul unor cercetări arheologice efectuate cu specialişti ai Muzeului de Istorie din Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia „Aurul şi argintul antic al României”, la Muzeul de Istorie Suceava.
 Vizualizări articol: 1832 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Expoziţia „Aurul şi argintul antic al României”, la Muzeul de Istorie Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei