Studenți și doctoranzi ai Universității „Ștefan cel Mare” Suceava au organizat, la finele săptămânii trecute, în Uvertura Mall Botoșani, o sesiune de experimente științifice adresată elevilor și tinerilor.Facultatea de Inginerie Alimentară a fost reprezentată de studenții Iulia Ciornei, Ioana Boștiog, Ionuț Dismereanu, Evelina Dănila, Veronica Popescu, Andra Varvara, Georgiana Hîtu, Alexandra Gorcea, Dana Huțu și Ionela Chiribucă, coordonați de prof. univ. dr. ing. Sonia Amariei și conf. dr. ing. Mircea Oroian, cu experimente „Oul care se cufundă”, „Spectrul chimic”, „Reacții colorate”, „Vulcan la domiciliu”, „Curcubeul”, „Laptele și dansul culorilor”, „Depistarea falsurilor la vinuri”, „Bule colorate”, „Balonul”, „Verificarea falsificării mierii de albine”, „Vulcanul cu spumă”, „Vin din apă”, „Depistarea falsurilor la smântână”.De la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, Dumitru Cernușcă, student doctorand, și Pavel Popescu, student masterand, coordonați de conf. dr. ing. Dan Milici, au prezentat pe lângă o serie de invenții și experimente cu ferofluide, experimente de monitorizare a stărilor de concentrare prin semnale electrocardiografice și un sistem cromatografic destinat îmbunătățirii proceselor de marketing. Observatorul Astronomic al USV, prin drd. ing. Cezar Leșanu, a prezentat experimente legate de câmpul electromagnetic: antene, unde, propagare, utilizări.Participanții au fost elevi din liceele din municipiul Botoșani, mulți dintre ei veniți cu profesorii lor de fizică, chimie și biologie. Cei mai mulți dintre vizitatori au fost interesați de detectarea undelor emise de telefoanele mobile, de proprietățile unor noi materiale cum ar fi ferofluidele și de depistarea falsurilor din alimente.
Sesiune de experimente pentru elevii din Botoșani, susținută de Universitatea Suceava
