Amestec de amintiri plăcute și regrete

Trei ani de la finala de vis în care rugbiștii suceveni obțineau o promovare care a rămas doar pe hârtie



Bucuria victoriei
Bucuria victoriei

Pe 3 iunie 2017, echipa de rugby CSM Bucovina Suceava obținea cea mai importantă performanță pe plan local a acestui sport din ultimii ani buni, după ce câștiga finala Diviziei Naționale de Rugby în fața favoritei certe, CS Năvodari, care dominase întreg sezonul regulat. A fost o victorie frumoasă, de care iubitorii rugbiului și-au adus aminte ieri, la trei ani distanță de la acel moment. Amestecul de amintiri plăcute s-a îmbinat cu regretele privind ce a urmat, echipa CSM Bucovina Suceava refuzând în cele din urmă promovarea în Super Ligă, primul eșalon valoric al rugbiului autohton.
A fost o finală dramatică, în care Suceava s-a impus cu 26-25, după ce a reușit să revină în mai multe rânduri pe tabela de marcaj. Euforia victoriei și a obțineri promovării a fost urmată apoi de o stare de incertitudine.
Trecerea de la eșalonul doi la liga de elită era și este foarte abruptă în rugby. Este practic o trecere de la un rugby practicat de amatori la un rugby profesionist, în care jucătorii trebuie să se dedice total sportului.
Au fost și atunci multe discuții, care s-au reactivat și acum, principala acuză fiind că Primăria municipiului Suceava nu ar fi fost dispusă să acorde o finanțare mult mai mare, pentru ca echipa să facă față în primul eșalon. Problemele au fost însă mai multe, și nu au ținut doar de finanțare, după cum au recunoscut și unii din cei care au fost pe teren atunci.
O opinie concisă și destul de clară a exprimat Ștefăniță Rusu, veteranul echipei de atunci, actualmente jucător și manager la echipa de rugby seniori din Gura Humorului: ”Un rezultat extraordinar de care ne vom aduce aminte cu plăcere. În legătură cu întrebarea de ce nu ne-am înscris în superligă, răspunsul e simplu, fiindcă nu se putea, nu era nici lot și nu erau nici bani suficienți, iar echipele care au făcut acest pas în astfel de condiții fără o analiză corectă au ajuns la desființare. Trebuie ținut cont de faptul ca toți jucătorii din acea echipa erau amatori, mulți dintre ei la final de carieră”.
Cert este că de la acea finală echipa de rugby CSM Bucovina Suceava nu a mai avut rezultate notabile, zbătându-se în subsolul ierarhiei Divizie Naționale de Seniori.
De amintit și că acea finală a marcat și retragerea din activitate a antrenorului Constantin Vlad, cel care a fost o viață de om și încă este alături de rugbiul sucevean.
Prezentăm pe scurt declarația dată de antrenorul Constantin Vlad la finele sezonului 2016/2017: „Am început prost acest sezon, cu un meci pierdut la Bârlad, în care atunci ne-am cunoscut mai bine cu o parte din jucători. Ca-n fiecare vară, au plecat mulți jucători de la echipă și am completat lotul cu jucători foarte tineri, ce au terminat junioratul sau încă erau juniori la LPS Suceava sau CSȘ Gura Humorului. Au venit și jucători experimentați, Dragoș Manole fiind pe departe cea mai bună achiziție, un jucător ce a dat încredere în teren și a făcut de multe ori diferența. Treptat ne-am regăsit jocul și ne-am omogenizat din mers, pe lângă jucătorii importanți ce au dus greul mulți ani, precum Ștefăniță Rusu, Preutescu, Nichiforiuc, Zup sau Crețuleac, au venit jucători tineri, dar și sportivi ce erau deja consacrați, precum Octavian Scolobiuc, Ștefan Ștefăroi, Sabin Crețu, Drelciuc, Câtea, Constantin Varvaroi sau Alin Elisei”.



Recomandări

Sucevenii de la Royal Engineers au jucat în finala diviziei Clark a concursului de robotică Michiana (SUA)

Sucevenii de la Royal Engineers la competiția internațională de elită, din SUA - Michiana Premiere Event
Sucevenii de la Royal Engineers la competiția internațională de elită, din SUA - Michiana Premiere Event