Clubul Sporturilor Tehnico-Aplicative (CSTA) din Suceava este o grupare care an de an se află în topul performanțelor, tinerii bucovineni fiind deosebit de inventivi și competitivi. La fiecare sfârșit de sezon, sportivii suceveni se regăsesc printre medaliații competițiilor de rachetomodelism, navomodelism, automodelism și radioamatorism.
2019 a fost unul de excepție, un an în care s-au obținut 25 de titluri de campioni naționali, doar la individual. Deși competiția a fost deosebit de acerbă, sucevenii și-au respectat blazonul.
La categoria aeromodelism și automodelism s-au remarcat Sebastian Berari și Marian Lazăr, la juniori, alături de Liviu și Ioan Botușan, la seniori.
La navomodelism, printre campioni îi putem menționa pe Ilie, Victor și Lăcrămioara Cojoraru, alături de altă familie de sportivi, Adrian, Florin și Sorin Catană.
Performanțele naționale au fost dublate de rezultate pe măsură la nivel balcanic și european.
La Campionatul European, care a avut loc în Bulgaria, printre medaliații de la CSTA Suceava s-au aflat Ilie Cojocaru și Ioana Drobotă, la categoria juniori. La seniori, medalie de bronz a obținut Sorin Catană.
Rachetomodelismul sucevean a reconfirmat poziția sa în topul balcanic, european și mondial, după realizările de anul trecut.
La Campionatul European care a avut loc la Buzău, Liviu Botușan a obținut două medalii, alături de mai tânărul său coechipier, Constantin Negrea.
Performanțele realizate de sportivii de la CSTA Suceava în competițiile de calibru au făcut ca pentru Campionatele Mondiale de Rachetomodelism, care vor avea loc în august, la Suceava, din lotul național să facă parte șase sportivi. La seniori, Suceava va fi reprezentată de Liviu Botușan, Sebastian Berari și Ioan Catargiu, pentru ca la juniori să fie în lot Constantin Negrea, Nicolae Vranău și Alexandru Mechea.
De remarcat faptul că în clasamentul final al Federației Române de Modelism, Suceava a avut trei sportivi în TOP 10, Liviu Botuțan, pe locul I, Ioan Catargiu, pe locul V, și Sebastian Berari, pe locul X.
Anul precedent a fost unul deosebit și pentru radioamatoriști. Miruna Nenișcu a obținut o medalie de bronz la Campionatul Mondial de telegrafie viteză, la categoria juniori, în timp ce Traian Tudorean a fost medaliat la Campionatul Balcanic de orientare radio.
România a găzduit Cupa Europei la radioamatorism, acolo unde sucevenii s-au remarcat din nou prin rezultatele obținute de Ana Creangă și Andrei Rotaru.
„Componenții clubului nostru activează din plăcere și acest fapt este unul extraordinar. Mintea lor se deschide pentru lucruri deosebite, ajutându-i să performeze. A fost o perioadă bună și sper că vom continua pe aceeași linie, deși condițiile și spațiile în care ne desfășurăm activitatea devin tot mai mici.
Așteptăm cu drag pe toți cei tineri care vor să se destindă și să creeze cu mâinile lor machete zburătoare la fostul sediu al CMJ, strada Avram Iancu, numărul 1”, a declarat antrenorul de la CSTA Suceava, Ioan Botușan.