Competiție

Pregătiri intense la Vatra Dornei pentru primul Campionat Mondial de seniori organizat în România la sporturile de iarnă



Sportivii din echipa României pentru Cupa Mondială de Sanie
Sportivii din echipa României pentru Cupa Mondială de Sanie

Peste două săptămâni pista de sanie “Bucovina” din Vatra Dornei va fi luată cu asalt de cei mai buni sanieri din lume, care vor participa, în perioada 2-5 februarie, la Campionatul Mondial de sanie pe pistă naturală, primul Campionat Mondial la sporturile de iarnă organizat vreodată în România. Stațiunea suceveană a fost desemnată de Congresul Federației Internaționale de Sanie din 2013 să organizeze ediția a XXI-a a acestei competiții, ținându-se seama de modul exemplar în care a organizat Campionatul Mondial de sanie juniori și etapele de Cupă Mondială la sanie. România a câștigat organizarea competiției în fața Italiei, cu 24 de voturi la 7.
Campionatul Mondial de sanie are nevoie de sponsori!
Profesorul Octavian Pungovschi, directorul Clubului Sporturilor de Iarnă din Vatra Dornei, ne-a spus: “Este singurul Campionat Mondial de seniori la sporturile de iarnă care se organizează în România și ne mândrim cu acest lucru. Mai este foarte mult de muncă, sunt foarte multe probleme mărunte care trebuie rezolvate în nici o săptămână. Stăm foarte bine în ceea ce privește pista, și asta pentru toți specialiștii reprezintă peste 50% din competiție. Pista este gata, se mai fac mici finisaje pentru a fi perfectă. Mai sunt și probleme, rezolvabile, dar fiecare zi care trece este în defavoarea noastră, chiar dacă nu suntem ieșiți din grafic. Cea mai mare problemă este cea financiară, luna ianuarie fiind dificilă din acest punct de vedere pentru că încă nu a fost stabilit bugetul țării, bugetul Ministerului Tineretului și Sportului, bugetul Federației Române de Bob și Sanie și al Clubului Sporturilor de Iarnă, și de aceea ne facem probleme. Mizăm pe sprijinul Primăriei Vatra Dornei și al Consiliului Județean, fiecare poate da o mână de ajutor din rezerve, dacă le are. Problemele ar mai fi la panoul video pe care îl deține Consiliul Județean, dar este defect. Sperăm că va fi reparat. Mai avem o problemă cu grafica pentru transmisia TV. Competiția va fi transmisă în direct la TV și grafica pentru televiziune este diferită de grafica pentru internet. Federația Internațională de Bob și Sanie asigură gratuit producția, Look TV a fost singura televiziune care s-a oferit să transmită gratuit, în direct, această competiție, fără nici un cost din partea noastră”.
Pungovschi a mai precizat: „Vrem să fim la nivelul foarte ridicat pe care îl impune o astfel de competiție și să fim cât mai aproape de țările care au tradiție în organizare. Problema cea mai mare este bugetul. Clubul nu poate angaja cheltuieli, licitații, pentru că nu are buget. Din punct de vedere financiar Federația încă nu ne-a ajutat cu nimic. Doi ani la rând am primit bani pentru înghețarea pârtiei, iar anul acesta, când era mai important, nu am primit nimic, iar această operațiune nu o faci prin voluntariat. Deși posibilitățile de reclamă sunt foarte mari, deocamdată avem patru sponsori ai noștri și un sponsor al Federației Internaționale. Am contactat câteva companii mai mari și așteptăm să ne confirme ajutorul, chiar dacă suntem în mare întârziere”.
Cei mai buni sanieri din peste 20 de țări vor fi prezenți la Vatra Dornei
Primăria Vatra Dornei este implicată în organizare, în ultima perioadă având loc întâlniri de lucru aproape zilnic. Sunt stabilite termene de rezolvare pentru fiecare problemă, primarul Ilie Boncheș fiind desemnat președintele Comitetului de organizare. Împreună cu Octavian Pungovschi, primarul Boncheș, viceprimarul Marius Rîpan și celelalte persoane implicate în organizare speră să rezolve toate probleme până pe 30 ianuarie.
Conform primarului Ilie Boncheș, această competiție nu promovează numai stațiunea Vatra Dornei și județul Suceava, promovează România și sporturile de iarnă din țara noastră. „Intrarea municipiului Vatra Dornei în elita mondială a sporturilor de iarnă ne onorează, dar ne și obligă să ne aliniem standardului impus de țări cu experiență în organizarea acestor competiții și care sunt un punct de atracție pentru practicanții sporturilor de iarnă”, a precizat edilul dornean.
La Vatra Dornei vor ajunge cei mai buni sportivi din peste 20 de țări de pe cinci continente. Printre participanți la competiția de la Vatra Dornei se vor număra toți campionii mondiali din sezonul trecut și sportivi cu rezultate deosebite din Italia, Austria, Rusia, Germania, Marea Britanie, Elveția, Bulgaria, Bosnia-Herțegovina, Slovenia, Ucraina, Kazahstan, Republica Moldova, Polonia, Statele Unite ale Americii, Canada, Turcia, Noua Zeelandă etc.
Prof. Octavian Pungovschi ne-a precizat: “Vor fi aici toți campionii mondiali și cinci dintre foștii campioni mondiali. Sunt sportivi care au o mare experiență competițională și au multiple titluri, sunt o putere în acest sport. Toți au spus că această pârtie, ca tehnicitate, este în primele trei din lume. Ea pare ușoară la prima vedere, dar are capcane, iar dacă ai valoare în acest sport ești în avantaj. Sunt 11 viraje pe o distanță de 1.015 metri, dacă ești bun și temperaturile sunt corespunzătoare, se pune frână doar în două din cele 11 viraje. În funcție de mai multe elemente (nivelul de pricepere, nivelul de pregătire, calitățile pârtiei, viteza pe care o dezvoltă sania pe pârtia respectivă), trebuie să-ți stabilești tehnica de coborâre, lungimea porțiunii de frânare și efortul la frânare. Sunt anumite viraje în care unii sportivi nu frânează deloc. Trebuie să știi cât poți, altfel, la viteză mare, nu îl mai iei. Înainte de competiție sportivii studiază îndelung fiecare viraj și își fac strategia de a aborda virajul. Fiecare sportiv are propria modalitate de coborâre și de multe ori nu știi care e mai avantajoasă din punct de vedere al timpilor realizați. Campionii mondiali care au concurat la Vatra Dornei au spus că le place foarte mult pârtia pentru că este o pârtie foarte tehnică, unde pot să-și facă fiecare propria strategie”.
Sportivii români vor cât mai aproape de podium
Lotul României va fi format din trei fete și cinci băieți, la care se va adăuga și o rezervă. Patru dintre membri sunt maeștri ai sportului, cu o bogată experiență competițională internațională, ei constituind și lotul pentru ștafetă, probă în premieră la un campionat mondial de sanie. Cei patru dorneni, maeștri ai sportului sunt: Anișoara Hutopilă, Ciprian Tăzlăoanu, Adrian Filimon și Bogdan Moroșan. Lor li se adaugă Nicoleta Burlui, Petronela Ivan, Mihai Coubis și Denis Romeo Ciobaniuc
Masterandă și angajată la Primăria Cluj, Anișoara Hutopilă are ca obiectiv personal clasarea în primii 10 la simplu feminin, chiar dacă nu are decât trei săptămâni de concediu pentru antrenamente și participarea la competiție. “Gândul că reprezint România la Campionatul Mondial mă ambiționează să mă bat pentru primele locuri. Fără un antrenament intens, în sport nu poți avea rezultatele dorite”, ne-a declarat Anișoara Hutopilă. Tânăra și-a anunțat deja retragerea din acest sport după Campionatul Mondial, principalul motiv fiind lipsa susținerii financiare a acestei ramuri sportive și a sportivilor.
Și Adrian Filimon și-a luat concediu pentru a se putea pregăti intens alături de colegii săi și să profite de faptul că acest Campionat Mondial se desfășoară acasă. Bogdan Moroșan s-a întors din Germania pentru pregătiri, iar Adrian Filimon, pe lângă antrenamente, 12 ore pe zi muncește la amenajarea pârtiei și a spațiilor adiacente, lucrând inclusiv pe tractor și la șlefuitul gheții.
Prof. Octavian Pungovschi a spus: “Marea speranță a echipei României este la ștafeta pe echipe, unde suntem cotați cu șanse la locul IV, un loc lângă podiumul, și nu se știe ce se poate întâmpla în fața noastră. În spatele nostru vin patru națiuni, Slovenia, Polonia, Marea Britanie și Germania, cu sportivi bine pregătiți. Pentru prima oară suntem cotați peste Germania. La această competiție excelează fără discuții italienii, urmați de austrieci și ruși. Putem să urcăm pe podium doar în cazul unei greșeli, pentru că echipa este formată din trei componente, un băiat, o fată și dublu. Sunt nouă șanse ca cineva să greșească, cu condiția să nu greșim noi. Stăm la pânda podiumului. Este foarte greu, dar nu imposibil. Până acum noi nu am fructificat avantajul antrenamentului pe pârtia proprie, mergeam în etapele de cupă mondială și ajungeam acasă odată cu ceilalți concurenți, și, gazde ospitaliere fiind, îi lăsam pe ei să se antreneze. Anul acesta în etapele de Cupă Mondială ne-am prezentat cu speranțele saniei, iar până la debutul competiției cei patru maeștri ai sportului și-au propus să facă 120-130 de coborâri”.
Cei mai buni sportivi au cele mai bune sănii
Din punct de vedere al săniilor, toate arată la fel, sunt cumpărate de la același producător, dar ca materiale folosite sunt diferite.
„Într-un fel arată patina pentru italieni și altfel arată patina pentru noi, chiar dacă este nouă și la același preț. Trebuie să ținem cont că italienii vin cu patru specialiști care se ocupă de reglajul săniilor, lucruri pe care noi le-am învățat din mers, le facem noi înainte de concurs, perfecționându-ne de la un an la altul. Noi ne uităm la cei mai buni, italienii, rușii și austriecii, și analizăm cum au intrat și cum au iești din viraj. Nu întâmplător sunt cei mai buni, nu încercăm să îi copiem, dar vrem să înțelegem de ce ne bat și vrem să facem ceva ca la un moment dat să nu mai fie ei pe podium. Cine greșește mai puțin, cine frânează mai puțin este în avantaj. Rezultatul se obține printr-un cumul de reducere a greșelilor și posibilitatea de a reduce sau chiar a elimina frânările. Deocamdată nu sunt pârtii unde să nu se frâneze deloc”, ne-a dezvăluit Octavian Pungovschi, o parte din aspectele urmărite la antrenament.
Toți spectatorii au acces gratuit
Ceremonia de deschidere a Campionatului Mondial de sanie pe pistă naturală va avea loc joi, 2 februarie, la ora 18,00. În prima parte a zilei de 3 februarie vor avea loc antrenamentele oficiale, de la ora 12,30 este programat concursul pe echipe. Sâmbătă, 4 februarie, de la ora 10,00 este programată prima manșă de dublu, urmată de prima manșă la feminin. În jurul prânzului se va desfășura manșa a doua la dublu (finala) și prima manșă la simplu masculin. Duminică se vor disputa manșa a doua la simplu feminin și simplu masculin, probele finale de simplu feminin și masculin și festivitatea de premiere.
Pentru spectatori se construiește o tribună în virajul 10, un viraj spectaculos și de unde se poate vedea și timpul final. Acolo va fi amplasat și panoul video pe care se va putea vedea în direct întreg parcursul concurenților. Vizavi de tribună, peste pârtie, va fi o scenă unde vor evolua artiști și formații în perioadele de pauză, probele fiind programate în așa fel încât vor exista și pauze.
Accesul va fi liber, spectatorii primind de la cele două mascote ale Campionatului bilete gratuite, pe care vor găsi programul, infomapul competiției și lista sponsorilor. Au fost făcute căi de acces pentru spectatori, astfel încât și persoanele care nu sunt echipate corespunzător să poată ajunge la tribună.
Campionatele mondiale se desfășoară o dată la doi ani și țara organizatoare se stabilește cu cel puțin trei ani înainte.


Pregătiri intense la Vatra Dornei pentru primul Campionat Mondial de seniori organizat în România la sporturile de iarnă
Pregătiri intense la Vatra Dornei pentru primul Campionat Mondial de seniori organizat în România la sporturile de iarnă
Pregătiri intense la Vatra Dornei pentru primul Campionat Mondial de seniori organizat în România la sporturile de iarnă
Pregătiri intense la Vatra Dornei pentru primul Campionat Mondial de seniori organizat în România la sporturile de iarnă
Pregătiri intense la Vatra Dornei pentru primul Campionat Mondial de seniori organizat în România la sporturile de iarnă
Pregătiri intense la Vatra Dornei pentru primul Campionat Mondial de seniori organizat în România la sporturile de iarnă
Pregătiri intense la Vatra Dornei pentru primul Campionat Mondial de seniori organizat în România la sporturile de iarnă
Pregătiri intense la Vatra Dornei pentru primul Campionat Mondial de seniori organizat în România la sporturile de iarnă
Pregătiri intense la Vatra Dornei pentru primul Campionat Mondial de seniori organizat în România la sporturile de iarnă
Pregătiri intense la Vatra Dornei pentru primul Campionat Mondial de seniori organizat în România la sporturile de iarnă
Pregătiri intense la Vatra Dornei pentru primul Campionat Mondial de seniori organizat în România la sporturile de iarnă
Pregătiri intense la Vatra Dornei pentru primul Campionat Mondial de seniori organizat în România la sporturile de iarnă
Pregătiri intense la Vatra Dornei pentru primul Campionat Mondial de seniori organizat în România la sporturile de iarnă
Pregătiri intense la Vatra Dornei pentru primul Campionat Mondial de seniori organizat în România la sporturile de iarnă
Pregătiri intense la Vatra Dornei pentru primul Campionat Mondial de seniori organizat în România la sporturile de iarnă
Pregătiri intense la Vatra Dornei pentru primul Campionat Mondial de seniori organizat în România la sporturile de iarnă
Pregătiri intense la Vatra Dornei pentru primul Campionat Mondial de seniori organizat în România la sporturile de iarnă
Pregătiri intense la Vatra Dornei pentru primul Campionat Mondial de seniori organizat în România la sporturile de iarnă
Sportivii din echipa României pentru Cupa Mondială de Sanie
Sportivii din echipa României pentru Cupa Mondială de Sanie


Recomandări

În Gura Humorului se pregătește lansarea unei noi atracții turistice, cel mai spectaculos traseu de sanie de vară din România

Orașul Gura Humorului va avea o nouă atracție spectaculoasă, de tip Forest Coaster, amplasată în apropierea Pârtiei Șoimul
Orașul Gura Humorului va avea o nouă atracție spectaculoasă, de tip Forest Coaster, amplasată în apropierea Pârtiei Șoimul