Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 nov 2015 - Anul XX, nr. 277 (6089)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Amintiri

Întâlnire de suflet între patru generaţii de voleibalişti din Bucovina de Nord şi de Sud

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Asociaţia Judeţeană de Volei Suceava, împreună cu Clubul Sportiv Municipal Suceava şi Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Suceava, a organizat miercuri seară  o întâlnire între reprezentanţii tuturor generaţiilor de voleibalişti din Suceava, ideea şi finanţarea acestei acţiuni venind din partea unuia dintre susţinătorii echipei de volei a CSM Suceava, managerul firmei SUCT Suceava, Dumitru Popescu. Această întâlnire de suflet a fost organizată în special pentru doi prieteni foarte buni din Bucovina Mare, pionierul şi părintele voleiului din Suceava, doctorul Traian Căldare, şi Petre Raţă, profesor universitar timp de 40 de ani în Cernăuţi, jucător şi antrenor ce s-a ocupat de destinele acestui sport în Bucovina de Nord.   

„A fost o întâlnire de suflet între doi prieteni foarte buni, doctorul Traian Căldare şi Petre Raţă, de la Cernăuţi, care din 1972 au fost promotorii întâlnirilor dintre voleiul din Suceava şi Cernăuţi. Mulţumim domnilor Popescu şi Girigan, care au fost şi sunt susţinători financiari şi morali ai echipei şi care ne-au ajutat cu ce-au putut, sprijin fără de care nu puteam să ajungem la nivelul la care suntem acum”, a declarat antrenorul Victor Pancu, unul dintre foştii elevi ai doctorului Traian Căldare, ce de mulţi ani se ocupă de destinele acestui sport la Suceava.

Unul dintre „vinovaţii” principali ai acestei întâlniri, Victor Pancu, le-a oferit tuturor celor prezenţi diplome şi un tricou aniversar, dar şi câte un hrisov celor doi invitaţi speciali, drept amintire şi recunoştinţă pentru tot ce-au făcut de-a lungul timpului pentru acest sport.    

 

Dumitru Popescu: „Domnul doctor Traian Căldare rămâne un exemplu pentru noi toţi”

Unul dintre susţinătorii financiari şi morali ai echipei de seniori de la CSM, managerul firmei SUCT Suceava, Dumitru Popescu, a fost principalul „vinovat” al acestei acţiuni, el fiind alături de acest sport încă din anii când l-a practicat la nivel şcolar.

„N-am văzut mingea de volei până la şcoala profesională, iar atunci mergeam noaptea şi ne antrenam la perete pentru a avea control. Aşa am ajuns pe locul trei pe ţară cu o echipă în care am evoluat alături de regretatul Eduard Gazda şi Dumitru Vieru. Această performanţă m-a marcat profund, mai ales că eram un băiat simplu, de la ţară. Am încercat să vin la echipa mare, dar n-am stat decât un an, deoarece nu mă ajuta statura şi nu eram ridicător. Domnul doctor Traian Căldare rămâne un exemplu pentru noi toţi, în special pentru cei tineri, iar tot ce a făcut pentru volei şi societate a fost în mod dezinteresat. Vă doresc sănătate multă şi mulţumim că existaţi”, a explicat Dumitru Popescu.

Un alt susţinător financiar şi moral al echipei, Eugen Girigan, şi-a adus aminte cu emoţie de vremurile când a venit alături de acest sport, pe care-l mai practică de plăcere şi pentru mişcare cu foştii jucători.     

„Iubesc voleiul şi am avut primul contact cu domnul doctor Căldare prin 1964, când eram elev la <Ştefan> şi veneam la terenul ce era mai sus de şcoală, unde echipa domnului doctor se antrena. Mă bucur să fiu alături de atâtea generaţii de voleibalişti şi uneori să joc şi eu alături de foştii jucători, din dragoste pentru acest sport şi pentru mişcare. De-a lungul timpului i-am admirat pe jucătorii Sucevei, unii dintre ei fiind şi angajaţii mei, mult timp existând puţine echipe care să plece victorioase de aici. Trebuie să facem eforturi ca acest sport să nu moară la Suceava”, a concluzionat

Eugen Girigan, cel ce este şi consilier local la Suceava. 

 

Doctorul şi profesorul Traian Căldare şi-a dedicat viaţa medicinii şi voleiului din Suceava

Ajuns la venerabila vârstă de 83 de ani, părintele voleiului sucevean, doctorul stomatolog Traian Căldare, a fost foarte emoţionat la această întâlnire de suflet cu toate generaţiile de voleibalişti şi mai ales cu prietenul său foarte bun, Petre Raţă, cu care a colaborat de-a lungul timpului, organizând foarte multe întâlniri între Suceava şi Cernăuţi. În anul 2012, doctorul Traian Căldare a primit titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Suceava, fiindu-i astfel recunoscute meritele pentru tot ce a făcut pentru voleiul sucevean, dar şi pentru societate. 

„Sunt foarte emoţionat, deoarece nu mă aşteptam la această sărbătoare a voleiului în care sunt strămoş pentru Suceava. Am avut sentimente foarte bune pentru toţi colegii de echipă, chiar şi pentru adversarii ce erau oneşti şi valoroşi, pentru că voleiul este un sport al demnităţii şi-al omeniei. Le mulţumesc celor ce au avut ideea şi au realizat această întâlnire frumoasă şi emoţionantă. Practic acest sport de la vârsta de 15 ani, am ajuns în Suceava în 1958, când am terminat facultatea, atunci când am fost primul medic stomatolog român venit aici. Am fost luat pentru doi ani la cabinetul regional al partidului, un lucru care mi-a permis să ajut voleiul de aici, mai exact Voinţa Suceava, echipa Cooperaţiei. Pe vremea aceea voleiul era un sport nobil. Am avut nesimţirea de a interveni la cei ce puteau schimba ceva să facă sala Unirea una de sport, pentru a ne antrena şi iarna, deoarece acolo erau doar dormitoare pentru muncitori”, îşi aminteşte cu emoţie doctorul Traian Căldare. În timpul liceului şi al facultăţii a jucat pentru CSU şi Tractorul Braşov, dar şi pentru U Cluj în prima divizie, pentru ca mai apoi să ajungă la Suceava, unde a reuşit cu echipa Fulgerul să promoveze în primul eşalon, în anul 1961.   

„Îmi pare bine că-mi revăd prietenii, ce m-au fost şi adversari mulţi ani, unul dintre ei fiind Petre Raţă. Am avut o viaţă de medic şi sportiv împletită în mod armonios, şi cu familia, şi cu copiii”, a concluzionat doctorul Traian Căldare.

 

Profesorul universitar Petre Raţă din Cernăuţi a fost invitatul special al acestei întâlniri

Din 1972, doctorul Traian Căldare şi echipa din Suceava au stabilit relaţii de prietenie cu voleibaliştii din Bucovina de Nord, anual organizându-se câte două întâlniri şi meciuri între cele două părţi până aproape de revoluţie. Principalul promotor din Cernăuţi al acestei prietenii a fost profesorul universitar, antrenor şi jucător Petre Raţă, ajuns şi el la o vârstă onorabilă, 76 de ani.

La această întâlnire, Petre Raţă şi-a adus aminte de vremurile când a luat contact cu acest sport, dar şi de întâlnirile cu sucevenii, cu care a rămas prieten până în prezent, cu unii dintre ei participând la turneele mondiale de veterani.

„M-am născut într-un sat românesc de pe malul Prutului. În anii 1951-1952, în toate comunele se juca volei. Am fost primul maestru al sportului din URSS la volei, din zona Ucrainei. Am lucrat 40 de ani la Universitate în Cernăuţi, am fost şeful catedrei de educaţie fizică. Când eram tânăr, păşteam vaca, dar ştiam că cel mai bun din lume e un român, Udişteanu, în anii 60 a fost în echipa lumii la volei. Îmi aduc aminte cu plăcere de întâlnirile dintre Suceava şi Cernăuţi, de două ori pe an, când sucevenii erau mai buni decât noi, dar un coleg spunea să nu facem niciodată dintr-o înfrângere o înmormântare, dar nici dintr-o victorie o nuntă”, a adăugat Petre Raţă, un om cu un simţ al umorului foarte dezvoltat, cu calităţi reale de povestitor.

Unul dintre prietenii săi cei mai buni, fost elev şi coleg de echipă la Suceava cu doctorul Traian Căldare, Florin Robciuc, ce este născut în Dărmăneşti, dar este stabilit de mulţi ani în Bacău, le-a oferit celor doi titani ai voleiului din Bucovina Mare câte o distincţie de merit pentru toată activitatea în slujba voleiului românesc şi internaţional, din partea clubului pe care l-a înfiinţat, Volei Carpaţi Bacău.         

„Aici am jucat prima dată volei sub îndrumarea domnului doctor, care pentru mine este ca un zeu, un om foarte ambiţios cu care am avut plăcerea să joc împreună. Ţin minte că la un meci în deplasare am pierdut cu 3 – 2, iar domnul doctor a plâns ca un copil, fapt ce m-a impresionat foarte mult, cât suflet a pus totdeauna, ca dovadă a condus destinele acestui sport la Suceava foarte mulţi ani”, a spus fostul jucător al Sucevei, Florin Robciuc. 

La final, directorul CSM Suceava, Vasilică Băiţan, a ţinut să le mulţumească antrenorilor şi sportivilor din toate generaţiile, dar şi susţinătorilor financiari ai acestui sport la Suceava.

„Vreau să mulţumesc domnului profesor Pancu, cel care ca un elev sârguincios al domnului Doctor Traian Căldare a dus mai departe voleiul la Suceava şi de aceea va avea toată susţinerea noastră. Cert este că dacă nu aveam susţinerea primăriei şi a sponsorilor, cele trei sporturi de echipă nu cred că mai existau”, a explicat Vasile Băiţan.   

Întâlnirea a continuat cu povestiri la un pahar de vin, la care cei mai tineri din voleibalişti au avut ocazia să asculte amintiri şi povestiri ale celor mai în vârstă dintre temerarii acestui sport la Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Întâlnire de suflet între patru generaţii de voleibalişti din Bucovina de Nord şi de Sud.
 Vizualizări articol: 2612 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Întâlnire de suflet între patru generaţii de voleibalişti din Bucovina de Nord şi de Sud5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari si regrete trimis de
(27 nov 2015, 16:40:27
Felicitari pentru initiativa, regrete fiindca astfel de oameni sunt tot mai putini. Prieteniile adevarate precum cele din exemplul dat in articol sunt tot mai rare iar perspectivele sunt tot mai sumbre. Prin ADN-ul sau, roamanul e de principiul sa moara capra vecinului.
Despre PANCU? S-a mosnegit si a evoluat incredibil. Stima atat pentru ideea in sine cat si pentru actiunile in calitate de "pensionar activ". Nu cred ca mai pot contesta nimeni si ma refer in primul rand la cei care il atacau miseleste pe la spate, actiunile si activitatea lui Pancu din ultimii ani.
Felicitari si doresc voleiului sucevean sa aiba cat mai multi sustinatori care sa fie alaturi echipei.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Clasamente

Loc
Echipa
J
V
E
I
P
G
  • 1.  Otelul Galati  18  12  3   3    39p 9  
  • 2.  FC Timisoara  18  8   10  0    34p 9  
  • 3.  FC Vaslui  18  9   5   4    32p 7  
  • 4.  Rapid  18  8   6   4    30p 16 
  • 5.  Gaz Metan  18  8   6   4    30p 7  
  • 6.  Steaua  18  8   5   5    29p 9  
  • 7.  Dinamo  18  8   5   5    29p 9  
  • 8.  CFR Cluj  18  7   6   5    27p 6  
  • 9.  Astra Ploiesti  18  4   9   5    21p -1 
  • 10.  U Craiova  18  5   5   8    20p 2  
  • 11.  Gloria Bistrita  18  5   5   8    20p -5 
  • 12.  FC Braşov  18  4   8   6    20p -6 
  • 13.  FCM Tg. Mures  18  5   5   8    20p -9 
  • 14.  U Cluj  18  5   5   8    20p -12
  • 15.  Pandurii Tg. Jiu  18  4   6   8    18p -8 
  • 16.  Victoria Branesti  18  4   6   8    18p -8 
  • 17.  Unirea Urziceni  18  4   6   8    18p -10
  • 18.  Sp. Studentesc  18  3   1   14   10p -15
  • 1.  Ceahlăul PN  15  10  5   0    35p 24 
  • 2.  Săgeata Năvodari  15  11  1   3    34p 18 
  • 3.  Concordia  15  9   4   2    31p 13 
  • 4.  FC Botoşani  15  7   4   4    25p 9  
  • 5.  Viitorul C-ta  15  6   6   3    24p 2  
  • 6.  Dunărea Galaţi  15  6   4   5    22p 11 
  • 7.  Astra II Ploieşti  15  6   4   5    22p 0  
  • 8.  Farul Constanţa  15  5   5   5    20p -2 
  • 9.  Gloria Buzău  15  4   6   5    18p -2 
  • 10.  Delta Tulcea  15  5   3   7    18p -5 
  • 11.  CS Otopeni  15  5   3   7    18p -7 
  • 12.  FC Snagov  15  5   2   8    17p -12
  • 13.  Juventus Buc  15  3   5   7    14p -8 
  • 14.  Steaua II  15  4   2   9    14p -10
  • 15.  Dinamo II  15  4   2   9    14p -16
  • 16.  CF Brăila  15  0   4   11    4p -15
  • 1.  Voinţa Sibiu  14  8   6   0    30p 12 
  • 2.  Petrolul Ploieşti  14  9   1   4    28p 12 
  • 3.  Dacia Mioveni  14  8   4   2    28p 8  
  • 4.  FC Bihor Oradea  14  8   2   4    26p 7  
  • 5.  FCM UTA Arad  14  7   3   4    24p 7  
  • 6.  Politehnica Iaşi  14  6   3   5    21p 8  
  • 7.  Alro Slatina  13  5   4   4    19p 3  
  • 8.  Gaz Metan CFR  14  4   5   5    17p -3 
  • 9.  FC Argeş Piteşti  14  5   2   7    17p -4 
  • 10.  CSM Rmn-Vâlcea  14  5   1   8    16p -1 
  • 11.  Arieşul Turda  14  4   3   7    15p -7 
  • 12.  Mureşul Deva  14  3   4   7    13p -7 
  • 13.  ACU Arad  14  3   4   7    13p -9 
  • 14.  Unirea Alba-Iulia  14  3   3   8    12p -11
  • 15.  FC Silvania ŞS  13  3   1   9    10p -15
  • 16.  Minerul Lupeni  0   0   0   0     0p 0  

Detalii clasamente

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sport local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Bereni (versiunea fără ou) Dacă ați crezut că numai japonezii se pot lăuda cu celebrul lor preparat crocant și delicat numit tempura, ei bine, merită să încercați și versiunea românească urbană, servită prin berării  în special. Berenii sunt tot... Citeşte