Nouă școli din județ au primit, din partea Federației Române de Șah, truse și manuale de șah, unitățile fiind incluse în Programul național „Educație prin Șah în învățământul preuniversitar”.
Donația a fost făcută de către deputatul Sorin Avram Iacoban, președintele Federației Române de Șah, în cadrul „Reuniunii anuale de management instituțional”, eveniment la care au luat parte toți directorii unităților școlare de învățământ preuniversitar de stat și particular din județ.
Donația federației constă în truse speciale pentru șah, care conțin, fiecare, 10 garnituri de piese, 10 table pliabile de șah, o tablă portabilă de demonstrație, două manuale (pentru fiecare an de studiu), programa primilor doi ani de studiu.
Școlile unde elevii din clasele primare vor învăța noțiuni introductive din șah sunt: Școala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava, Școala Gimnazială Nr. 1 Gura Humorului, Școala Gimnazială „Bogdan Vodă” Rădăuți, Liceul Tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca, Școala Gimnazială Valea Moldovei, Școala Gimnazială Râșca, Școala Gimnazială Putna, Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor, Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” Dumbrăveni, seturile fiind înmânate personal tuturor directorilor celor nouă școli.
„Federația Română de Șah donează către 500 de școli din România aceste seturi de șah. Din acest an școlar, șahul este materie opțională în toate școlile din țară. Șahul este mai mult decât un sport, dezvoltă caractere, dă siguranță și dezvoltă inteligența”, a menționat Iacoban. Acesta a mai precizat că proiectul se adresează primilor doi ani de studiu, recomandând profesorilor de sport ca elevii care sunt scutiți de sport să fie îndrumați să joace șah.
Potrivit proiectului „Educație prin șah”, „elevii vor avea ocazia să se familiarizeze cu tabla de șah, cu regulile de joc și să decodifice semnificația semnelor convenționale utilizate în partida de șah. Exercițiile de interpretare, observația, simularea unor situații de joc, calculul unor variante de joc sunt etape pe care elevii le vor parcurge în cei doi ani de studiu”. Cele 500 de unități de învățământ au fost selectate pe baza unor criterii clare: existența unor cluburi de șah, dorința elevilor de a practica șahul în școli, existența profesorilor care pot preda șahul, ca disciplină, participarea la concursuri naționale/internaționale ale elevilor/unităților de învățământ.
Program național
Donație din partea Federației Române de Șah pentru nouă școli din județ
