Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 iun 2021 - Anul XXVI, nr. 146 (7758)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Reacție

Niculai Barbă cere Spitalului Suceava să reanalizeze „taxa de mamă” solicitată însoțitorilor copiilor internați

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă a declarat, joi, că s-a autosesizat la reacția societății civile față de suma percepută de Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava pentru însoțitorii copiilor cu vârste mai mari de 3 ani internați, respectiv 70 de lei/zi. „Cer conducerii spitalului să analizeze toate sesizările din mediul public și, în măsura în care legislația permite, să vedem ce se poate face, în cel mai scurt timp”, a declarat Niculai Barbă.

Joi dimineață, în spital erau internați 22 de copii în secția Pediatrie și 6 la Chirurgie - Ortopedie infantilă. Dintre cei de la Pediatrie, 8 sunt cu vârste mai mari de 3 ani și toți sunt internați un însoțitor, de regulă mama. La Chirurgie Infantilă, dintre cei 6 copii internați, 3 sunt cu însoțitor și 3 sunt singuri, conform purtătorului de cuvânt al spitalului, dr. Dan Teodorovici.

 

Casele de Asigurări decontează spitalelor doar pentru însoțitorii copiilor până la 3 ani

Conform art. 233 din Legea 95/2006, Casele de asigurări de sănătate decontează spitalelor doar pentru însoțitorii copiilor până la 3 ani și ai celor care au certificat de handicap. Această prevedere a fost inclusă în Ordinul nr. 397/836/2018 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2018 a Hotărârii Guvernului nr. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, care la art. 11 prevede că „spitalele, din sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate, suportă suma aferentă serviciilor hoteliere standard (cazare standard şi masă la nivelul alocaţiei de hrană) pentru însoţitorii copiilor bolnavi în vârstă de până la 3 ani, precum şi pentru însoţitorii persoanelor cu handicap grav sau accentuat”.

 

Un Ordin de ministru permite însoțirea copiilor până la 14 ani, dar nu spune dacă gratis sau contracost

Există, de asemenea, un ordin al ministrului Sănătății, nr. 1.284/2012, încă în vigoare, care prevede la art. 5 că în cazul copiilor până la 14 ani internaţi în oricare dintre secţiile/compartimentele din unitatea sanitară se acceptă prezenţa unui aparţinător permanent, dacă se solicită acest lucru. În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani internaţi în oricare dintre secţiile/compartimentele din unitatea sanitară se poate accepta prezenţa unui aparţinător permanent, cu acordul şefului de secţie/coordonatorului de compartiment, se arată în actul normativ, în care nu se spune însă nimic despre taxe. În conformitate cu ierarhia actelor normative, legea are prioritate în fața ordinului de ministru, astfel că spitalele sunt nevoite să o aplice. Asta, chiar dacă cei mai mulți manageri de spitale și medici pediatri sunt de acord că separarea copiilor de părinţi la internarea în spital este traumatizantă în primul rând pentru copii. Ceea ce trebuie să analizeze conducerea spitalului acum este dacă există baza legală pentru ca tariful perceput însoțitorilor copiilor mai mari de 3 ani, așa-numita „taxă de mamă”, să fie o sumă modică, pe care să și-o permită orice părinte.

Cea mai bună soluție ar fi ca parlamentarii să modifice legea, prin eliminarea acestei prevederi, cu atât mai mult cu cât copiii intră în categoria persoanelor vulnerabile prin vârsta pe care o au și nu se poate vorbi de un consimțământ informat pentru actul medical exercitat asupra lor. Diversele proceduri medicale, de la aplicarea unei branule pentru recoltarea de sânge pentru analize sau pentru tratament până la un banal pansament, trebuie să aibă consimțământul informat al părinților, în numele copiilor lor, dar pentru asta ar trebui ca unul dintre părinți să asiste la realizarea acestora.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Niculai Barbă cere Spitalului Suceava să reanalizeze „taxa de mamă” solicitată însoțitorilor copiilor internați.
 Vizualizări articol: 1471 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Niculai Barbă cere Spitalului Suceava să reanalizeze „taxa de mamă” solicitată însoțitorilor copiilor internați5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei