Un caz rar de tumoră pancreatică secretantă de insulină (insulinom) a fost diagnosticat de echipa medicală a secției Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, din Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, formată din dr. Claudiu Cobuz, medic-șef, dr. Ramona Caziuc și dr. Corina Lazăr. Dr. Claudiu Cobuz a informat, vineri, că tumora a fost descoperită la o pacientă în vârstă de 71 ani, care s-a internat cu sindrom hipoglicemic, care făcea crize de hipoglicemie, în special dimineața și noaptea, traduse prin transpirații abundente, tremurături și tulburări neuro-psihice. Potrivit medicului diabetolog, pacientei i s-a montat senzor de monitorizare glicemică continuă, i s-a dozat secreția de insulină endogenă, i s-a efectuat profil glicemic extins și un examen la computerul tomograf la nivel abdominal. La investigația CT, medicul primar radiolog Ovidiu Olariu a constatat „o leziune sugestivă pentru insulinom localizată la capul pancreasului”, a arătat dr. Cobuz. Tratamentul a fost chirurgical, operația a fost efectuată de echipa condusă de dr. Cristian Bulat de la Clinica IV Chirurgicală a Spitalului „Sf. Spiridon” Iași. „S-a identificat pe fața posterioară a capului pancreasului, spre marginea superioară, un nodul de 2 cm, încapsulat, de consistență dură, de culoare galben-cafeniu, care s-a putut enuclea, cu prezervarea structurii pancreasului. Examenul histopatologic intraoperator a confirmat diagnosticul de insulinom. Evoluția postoperatorie a fost favorabilă, urmată de dispariția acuzelor subiective și normalizarea glicemiei”, a explicat medicul-șef al secției Diabet, din Spitalul de Urgență Suceava.
Simptomele insulinomului
Acesta a mai spus că insulinoamele sunt tumori pancreatice endocrine rare, caracterizate prin secreție crescută de insulină, autonom de sistemul de reglare a glicemiei. Tabloul clinic este dominat de simptomatologia neuro-psihică, care poate conduce la erori de diagnostic. „Aceste tumori au o incidență de aproximativ 1 caz la 1.000.000 persoane/an; astfel, mulți medici au posibilitatea să diagnosticheze și trateze doar unul sau doi pacienți cu insulinoame de-a lungul întregii lor cariere. La noi în țară cea mai mare statistică este cea a prof. Ion Juvara, 55 de observații până în 1984, la care se adaugă 16 cazuri publicate de Traian Pătrașcu de la aceeași clinică, în perioada 1985 – 2002. Același autor apreciază că în literatura mondială sunt publicate sub 3.000 cazuri. În literatura străină cea mai mare statistică de insulinoame benigne tratate chirurgical aparține lui Matthias Rothmund, care adună 396 de cazuri din 15 centre din lume, operate până în 1990”, a relatat dr. Cobuz.
Medicul a subliniat că simptomatologia apare când unul din prânzuri a fost frugal sau a lipsit sau după un efort fizic susținut. Criza poate apare după somnul fiziologic, care uneori se poate continua cu o comă hipoglicemică. Insulinoamelor le este caracteristică preponderența manifestărilor neuropsihice. De regulă, debutul este tot printr-un sindrom neuropsihic, până la precizarea diagnosticului de insulinom trecând o perioadă variabilă, între 4 luni și 10 ani.
Acest caz este primul raportat cu diagnostic complet finalizat de secția Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice din cadrul SJU Suceava. „În ciuda rarității, medicii diabetologici suceveni au avut un mare index de suspiciune clinică și aceasta deoarece simptomele sunt nespecifice, mimând dezordini de ordin neurologic sau psihiatric. Frecvent se întâlnesc întârzieri, chiar și de zeci de ani, în stabilirea diagnosticului de insulinom, dar acest lucru nu s-a întâmplat în acest caz. Diagnosticul topografic preoperator este dificil de realizat din cauza dimensiunilor tumorale mici. Managementul corect, pre și postoperator al pacienților cu insulinom presupune o muncă în cadrul unei echipe medicale complexe, în care, alături de chirurg, rolul cheie îl au medicii diabetologi”, a mai spus dr. Claudiu Cobuz.