Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 nov 2020 - Anul XXV, nr. 268 (7573)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Testare

Peste 23.000 de teste Covid au fost efectuate de Dorna Medical, pentru pacienți din patru județe

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cea mai mare capacitate de testare moleculară pentru depistarea noului coronavirus, din nordul țării, o are compania Dorna Medical, în laboratorul căreia pot fi procesate 1.000-1.500 de teste zilnic.

În luna septembrie a.c., Laboratorul de Biologie moleculară a fost inclus de Ministerul Sănătății în lista unităților de specialitate care realizează testarea RT-PCR pentru stabilirea diagnosticului de sindrom respirator acut sever determinat de noul coronavirus.

Potrivit managerului companiei, Roman Boca, acest laborator a fost primul din țară care a implementat și utilizat aplicația informatică dezvoltată de STS, respectiv Corona Forms, pentru colectarea și corelarea datelor furnizate de autoritățile și instituțiile publice implicate în monitorizarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, precum și în scopul evidenței persoanelor confirmate.

Astfel, pentru probele RT-PCR recepționate la cerere de Direcțiile de Sănătate Publică, spitale și centre medicale de dializă, care se încadrează în metodologia de testare elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică, eliberarea rezultatelor se face în 24 de ore.

Managerul companiei a declarat că, până la această dată, Dorna Medical a efectuat numai pentru Direcții de Sănătate Publică 23.755 de teste RT-PCR, din care 3.919 au avut rezultat pozitiv, 19.297 au fost cu rezultat negativ și 548 cu rezultat neconcludent.

Direcțiile de Sănătate Publică aflate în contract cu Dorna Medical sunt cele din județele Suceava, Botoșani, Bistrița-Năsăud și Mureș, ceea ce face ca laboratorul companiei, aflat la Câmpulung Moldovenesc, să proceseze zilnic între 1.000 și 1.500 de probe. Roman Boca a subliniat că pentru a face față acestor solicitări, Dorna Medical a dotat laboratorul cu echipamente și tehnologii de biologie moleculară de ultimă generație, a angajat personal medical cu specializarea în biologie moleculară, iar personalul medical și administrativ implicat în activitatea laboratorului – medici, biologi, biochimiști, asistenți medicali, IT, statisticieni - a participat la instruire de specialitate. Programul de lucru este în două schimburi și se lucrează și în zilele de sâmbătă. Potrivit lui Roman Boca, numai pentru biologie moleculară au fost angajați 15 oameni.

 

Echipe mobile pentru testare în instituții sau la sediul companiilor

Programul de lucru prelungit, resursa umană, protocoalele de lucru riguros aplicate permit ca firma Dorna Medical să deplaseze echipe pentru prelevare de probe la sediul unor instituții sau companii, în cazul în care numărul de persoane care trebuie testate într-un timp scurt este mai mare.

În mod uzual, recoltarea probelor RT-PCR la cerere se face în toate laboratoarele și centrele Dorna Medical, iar rezultatul este transmis în maximum 24 de ore de la ora recoltării. Buletinele de analiză sunt eliberate și în limba engleză, astfel încât pot fi folosite în statele care solicită un rezultat negativ la testarea PCR, la intrarea pe teritoriul lor. Totodată, rezultatele analizelor medicale RT-PCR pot fi vizualizate de persoanele testate și on-line, în platforma informatică securizată a societății, accesând site-ul www.dornamedical.ro, secțiunea „Acces pacienți”, în baza codului unic de acces primit de la laborator. Prețul unui test RT-PCR la cerere este de 290 lei.

Roman Boca a mai spus că prin intermediul celor cinci centre de radiologie și imagistică medicală de înaltă performanță pe care compania le are în județul Suceava, pacienții pot efectua și investigații de monitorizare post-Covid-19.

Explorările imagistice sunt complementare în managementul persoanelor infectate cu noul coronavirus, precum și în monitorizarea acestora după vindecare. Dintre investigațiile imagistice, tomografia computerizată reprezintă investigația de primă intenție în evaluarea leziunilor pulmonare consecutive infecției Covid-19.

Menționăm că pe lângă testele efectuate în baza contractelor cu Direcțiile de Sănătate Publică și cele efectuate contracost, compania Dorna Medical a avut o campanie de testare serologică gratuită pentru determinarea anticorpilor anti-Covid-19, în județele Suceava și Bistrița-Năsăud. În cadrul campaniei, au fost oferite câte 5.000 de teste pentru medicii de familie şi asistentele acestora, pentru angajații Serviciului de Ambulanţă, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Casei de Asigurări de Sănătate, Direcţiei de Sănătate Publică, Centrului de Transfuzie Suceava și pentru câteva cămine de bătrâni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 23.000 de teste Covid au fost efectuate de Dorna Medical, pentru pacienți din patru județe.
 Vizualizări articol: 2243 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 23.000 de teste Covid au fost efectuate de Dorna Medical, pentru pacienți din patru județe0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei