Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 oct 2020 - Anul XXV, nr. 247 (7552)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Solicitare

Dr. Calancea cere sector Covid la Spitalul Câmpulung Moldovenesc pentru a păstra Spitalul Suceava și pentru pacienții non-Covid

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Managerul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, dr. Alexandru Calancea, a transmis, luni, o solicitare pentru o întrunire de urgență, către Prefectură, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, Consiliul Județean și Direcția de Sănătate Publică, în vederea stabilirii unei strategii pentru a face față numărului tot mai mare de persoane infectate cu coronavirus și a păstra, concomitent, corpul nou al spitalului pentru pacienții cu alte afecțiuni decât Covid-19.

Dr. Calancea a declarat că este nevoie urgentă de o organizare pe plan local pentru gestionarea pandemiei, fiind de părere că „nu ne va ajuta nimeni; sunt probleme peste tot și trebuie să stabilim singuri ce avem de făcut”.

Soluția pe care o propune managerul Spitalului de Urgență Suceava este ca secția Boli Infecțioase a Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc, unde sunt 40 de locuri, să fie destinată pacienților cu Covid-19 care au forme ușoare și medii de boală, asta în condițiile în care luni la spitalul vechi din Suceava erau 197 de pacienți diagnosticați cu Covid și 103 erau în zona tampon, în așteptarea rezultatelor la testare, iar la Spitalul Municipal Rădăuți erau 91 de pacienți cu Covid și 7 în zona tampon. De asemenea, a avertizat managerul, în izolare la domiciliu luni se aflau 418 persoane diagnosticate cu SARS-CoV-2 prin testare PCR sau cu simptome de boală, iar în carantină erau alte 672 de persoane contacți direcți ai celor deja confirmați, din rândul cărora pot să apară oricând cazuri de boală.

La Suceava, în pavilioanele de la spitalul vechi sunt 195 de locuri pentru pacienții cu Covid și 20 de locuri la Terapie Intensivă, la spitalul nou. La Rădăuți, spitalul are 98 de locuri pentru Covid. Dr. Calancea a subliniat că a pregătit unitatea mobilă de terapie intensivă de la spitalul vechi pentru a interna pacienți cu forme severe, dar care nu au nevoie de intubare și se așteaptă ca într-o zi, două să fie deja și aici internați bolnavi cu Covid.

„Nu stau cu mâna întinsă la instituții, să ne ajute, ci propun să ne organizăm și să avem o coordonare la nivelul județului, din partea DSP. Soluția pe care o propun este să înființăm sectoare Covid și la secțiile de Boli Infecțioase de la alte spitale, întâi la Câmpulung Moldovenesc, apoi la Vatra Dornei, dacă se menține la fel de ridicat numărul de infectări. Trebuie să înțelegem că dacă nu reușim să menținem Spitalul Județean și pentru pacienții cu alte afecțiuni decât Covid, va avea de suferit toată populația județului”, a afirmat managerul Spitalului de Urgență.

 

Și pacienții care nu au Covid au nevoie și au dreptul la îngrijiri medicale

Dr. Calancea a explicat că dacă nu se va proceda astfel, spitalul vechi atinge capacitatea maximă și vor trebui internați pacienți cu Covid și în spitalul nou, unde la acest moment doar un sector din Terapie Intensivă le este destinat. „Ce se întâmplă dacă din cei pozitivi care sunt acasă unii se decompensează și au nevoie de spitalizare sau de terapie intensivă? La ATI aveam dimineață un singur pat disponibil. Este momentul să ne organizăm mai bine și să protejăm spitalul pentru a putea beneficia de servicii medicale și un pacient cu infarct sau cu accident vascular sau care are nevoie de o intervenție medicală de urgență. Apar probleme și pe patologia non-Covid, deci și acești pacienți au nevoie și au dreptul la îngrijire medicală. Nu cred că dacă ne întâlnim toți – managerii de la toate spitalele, cu primarii și cu autoritățile medicale și administrative județene, nu o să cădem de acord cu aceste soluții. Trebuie să luăm taurul de coarne, nu putem să așteptăm totul de la DSP. DSP trebuie să fie vocea spitalelor din județ”, a spus dr. Calancea.

Acesta a subliniat că situația este cu atât mai gravă cu cât și județul Iași, care ar fi putut să ajute Suceava la nevoie, este de asemenea într-o situație epidemiologică dificilă. Pentru exemplificare, județul Iași are 25 de locuri la Terapie Intensivă, iar Suceava are 20, cu posibilitate de extindere la 40 de locuri. 

Potrivit doctorului Alexandru Calancea, spitalul din Suceava a avut mai multe solicitări de a prelua pacienți din alte județe, inclusiv în acest weekend, dar nu le-a dat curs motivat de numărul mare de cazuri de pe plan local.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dr. Calancea cere sector Covid la Spitalul Câmpulung Moldovenesc pentru a păstra Spitalul Suceava și pentru pacienții non-Covid.
 Vizualizări articol: 1126 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dr. Calancea cere sector Covid la Spitalul Câmpulung Moldovenesc pentru a păstra Spitalul Suceava și pentru pacienții non-Covid0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei