Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 iun 2019 - Anul XXIV, nr. 140 (7141)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sănătate

Creşte incidenţa rujeolei; în luna mai numărul de cazuri s-a dublat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul de cazuri de rujeolă înregistrate în judeţul Suceava este în continuă creştere, evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava arătând că în luna mai au fost diagnosticate de peste două ori mai multe cazuri faţă de luna anterioară. Directorul adjunct al DSP Suceava, dr. Liliana Grădinariu, a declarat că, dacă în luna martie au fost înregistrate 20 de cazuri, în aprilie numărul acestora a ajuns la 42 de cazuri, iar în luna mai s-au înregistrat 87 de cazuri. 90% dintre cazurile diagnosticate au fost internate şi, din fericire, nu s-a înregistrat nici un deces. „După o perioadă în care nu au mai fost cazuri de rujeolă la noi în judeţ, începând cu luna ianuarie boala a reapărut, numărul cazurilor fiind în creştere. De la începutul anului au fost înregistrate 157 de cazuri de îmbolnăvire, cele mai multe în zonele Câmpulung Moldovenesc, Vama, Pojorâta”, a afirmat dr. Grădinariu.

Pentru fiecare caz de rujeolă a fost efectuată anchetă epidemiologică, cu depistarea contacţilor direcţi, anunţarea medicilor de familie, a asistenţilor comunitari şi a mediatorilor sanitari, în vederea aplicării măsurilor antiepidemice.

Un aspect important subliniat de şefa DSP Suceava este că majoritatea pacienţilor bolnavi de rujeolă nu au fost vaccinaţi.

Specialiştii în sănătate avertizează că rujeola sau pojarul nu este o afecţiune simplă, ci o boală respiratorie foarte contagioasă, cu complicaţii frecvente şi grave. Se estimează că 90% dintre persoanele neimunizate prin trecerea prin boală sau vaccinare expuse vor contracta boala. Rujeola debutează ca o răceală banală cu febră ridicată, secreţii nazale, ochi înroşiţi şi erupţie măruntă.

 

Nevaccinarea copiilor cu vârsta de vaccinare expune copiii mai mici de nouă luni, care nu pot fi vaccinaţi

Erupţia începe pe pielea feţei şi a capului, se extinde pe restul corpului, până ia aspectul de ”copil stropit cu vopsea”. Starea generală a bolnavului este profund alterată.

Statisticile arată că unul din patru copii ajunge la spital din cauza gravităţii bolii, unul din o mie de cazuri moare, în ciuda celor mai bune îngrijiri medicale.

„Riscul este major pentru copiii mai mici de nouă luni, care nu pot fi vaccinaţi şi care, dacă se îmbolnăvesc, pot degenera în forme grave ale afecţiunii. O categorie vulnerabilă o reprezintă şi femeile însărcinate, care riscă avort sau naştere prematură, în situaţia în care nu au protecţie prin boala anterioară sau prin vaccinare. De asemenea, fătul poate fi afectat de virus”, a explicat dr. Liliana Grădinariu.

Un alt lucru care trebuie luat în seamă este că rujeola se caracterizează prin izbucniri epidemice frecvente, în special printre persoanele nevaccinate.

Singura şi cea mai eficientă metodă de prevenire a bolii este vaccinarea, care conferă imunitate pe viaţă în majoritatea cazurilor. Se consideră că este necesară vaccinarea cu două doze a cel puţin 95% din populaţie pentru a împiedica circulaţia bolii şi în final eliminarea acesteia. Vaccinul poate fi administrat doar cu colaborarea părinţilor sau aparţinătorilor. În judeţul nostru acoperirea vaccinală este de 85%, ceea ce înseamnă că încă mai sunt destui părinţi care nu înţeleg importanţa vaccinării.

Dr. Grădinariu a mai precizat că DSP Suceava dispune de stocuri suficiente de vaccin antirujeolic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Creşte incidenţa rujeolei; în luna mai numărul de cazuri s-a dublat.
 Vizualizări articol: 1412 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Creşte incidenţa rujeolei; în luna mai numărul de cazuri s-a dublat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei