Venirea primăverii și încălzirea vremii readuc în atenție mușcăturile de căpușe. În primele 10 zile ale lunii aprilie s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava 16 persoane mușcate de căpușe, printre pacienți numărându-se și copii, conform medicului-șef al UPU, dr. Liviu Cîrlan.
Doctorul Cîrlan a afirmat că, de la începutul acestui an și până în prezent, la spital s-au prezentat 36 de persoane pentru îngrijiri medicale după ce au fost mușcate de căpușe.
Dintre acestea, un singur pacient, în vârstă de 60 de ani, care prezenta și simptom febril după înțepătură, a fost internat în data de 29 martie în secția Boli Infecțioase pentru tratament de specialitate.
Din totalul cazurilor de mușcături de căpușe prezentate la UPU, unul s-a înregistrat în luna ianuarie, 16 cazuri în luna martie și 16 cazuri în primele 10 zile ale lunii aprilie.
Pacienții provin atât din mediul rural, cât și din urban, mușcăturile de căpușe fiind localizate în diferite zone ale corpului.
Dr. Cîrlan a arătat că în UPU pacienților li se toaletează plaga și li se administrează vaccin antitetanos, apoi sunt îndrumați către ambulatoriul de Boli Infecțioase pentru a fi luați în evidență, pentru continuarea investigațiilor medicale și tratament de specialitate.
Pentru evitarea mușcăturilor de căpușe, specialiștii recomandă adoptarea unor măsuri de protecție individuală la petrecerea timpului în aer liber, precum purtarea unor haine în culori deschise și cu textură mai deasă pentru a putea fi observate mai ușor insectele parazite, purtarea de încălțăminte închisă, acoperirea capului cu șepci sau pălării, inspectarea corpului cu atenție, întrucât căpușele se pot fixa în orice zonă a corpului fără a provoca disconfort, iar în cazul în care o persoană a fost mușcată de căpușă se recomandă prezentarea la medicul de familie sau la camera de gardă.