Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 apr 2019 - Anul XXIV, nr. 78 (7079)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sănătate

Val de pacienţi cu decompensări ale bolilor cronice, la Urgenţe, din cauza alternanţei cald/frig

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un număr mare de suceveni cu afecţiuni cronice s-au adresat, în ultimele zile, medicilor din Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, din cauza decompensării bolilor de care suferă.

 

Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Mircea Macovei, a declarat că luni în UPU s-au înregistrat 375 de prezentări, duminică – 264 şi sâmbătă – 284 de prezentări. „Sunt foarte mulţi pacienţi cronici cu decompensări, odată cu trecerea de la un regim termic rece la unul cald şi din cauza diferenţelor mari de temperatură de la o zi la alta”, a afirmat dr. Macovei.

În acelaşi timp, a spus el, „pacienţii nu urmează traseul firesc al prezentării, mai întâi la medicul de familie, apoi la specialist şi la spital”. „Pacienţii utilizează în exces serviciile de urgenţă sperând să-şi rezolve şi problemele de sănătate colaterale. Se prezintă la spital sperând a pleca din UPU investigaţi atât pentru problema pentru care au venit, cât şi pentru problemele asociate, cu analize de laborator şi investigaţii imagistice, la computerul tomograf şi RMN”, a explicat medicul.

Doar că numărul mare de pacienţi cu afecţiuni care nu intră în categoria urgenţe fac să crească timpul petrecut în UPU până la primul contact cu medicul, mai ales în cazul celor din categoria cod albastru sau alb. Această situaţie provoacă nemulţumiri în rândul pacienţilor şi aglomerarea personalului medical. Luând ca exemplu doar ziua de luni, cu 375 de prezentări în cele 24 de ore, rezultă o medie de 15,6 pacienţi pe oră. Cam jumătate dintre pacienţi, îndeosebi cei cu afecţiuni cronice, vin la UPU dimineaţa, în intervalul orar 8.00-12.00, ceea ce face ca în anumite momente în sala de aşteptare să nu fie loc nici să arunci un ac, cu atât mai mult cu cât de regulă fiecare vine însoţit de cel puţin o persoană.

 

De ce este mereu aglomerat la UPU

Alţi factori care duc la aglomerarea Unităţii de Primiri Urgenţe Suceava sunt lipsa medicilor specialişti în medicina de urgenţă şi în alte specialităţi, precum anestezie-terapie intensivă, cardiologie sau neurochirurgie la celelalte spitale din judeţ, dar şi diversificarea şi standardul serviciilor medicale din cea mai mare unitate medicală suceveană.

Este important de ştiut că ”grad de urgenţă” nu este acelaşi lucru cu severitatea afecţiunii. Un pacient cu cancer, de exemplu, are o boală severă, dar o viroză asociată nu justifică neapărat prezentarea în UPU. La triaj se evaluează starea clinică şi durerea, corelate cu vârsta şi antecedentele acesteia, stabilitatea tensiunii arteriale, frecvenţa cardiacă şi respiratorie, temperatura, saturaţia în oxigen, glicemia, potenţialul de agravare a stării, necesitatea instituirii unui tratament sau a efectuării unor investigaţii. Toate datele considerate relevante conduc la stabilirea priorităţii cu care un pacient este asistat şi nivelul de asistenţă necesară acestuia. Prin urmare, medicul din UPU evaluează urgenţa, elementul care pune în pericol viaţa pacientului şi rezolvă problema pe moment; investigaţiile şi tratamentul ulterior sunt efectuate de medicul specialist şi/sau medicul de familie. Categoria de urgenţă în care este încadrat pacientul este dată de cea mai severă stare patologică pe care o prezintă în momentul triajului. Codurile sunt, în ordine, roşu, galben, verde, albastruşi alb.

Codul albastru nu are acuze tipice de urgenţă şi poate însemna aşteptare de 120 de minute sau mai mult. Sunt incluse aici febra fără alte simptome de severitate, o tumefacţie articulară, dispepsia, tusea, diaree, erupţii cutanate care nu sunt cuprinse în sfera alergiilor severe etc.

Codul alb este alocat pacientului care nu necesită asistenţă medicală de urgenţă. Se alocă persoanelor care se prezintă în UPU cu traumatisme minore mai vechi de 24 de ore, angină fără simptome respiratorii, diaree fără vărsături şi deshidratare, menstruaţie, simptome minore, dureri abdominale cronice, afecţiuni psihiatrice.

Codurile albastru şi alb pot fi oricând direcţionate către ambulatoriu pentru a diminua fluxul de la UPU.

Codul celor cinci culori este afişat în triaj la UPU, iar pacienţii şi aparţinătorii primesc informaţii despre timpii de aşteptare la Biroul Pacientului. Timpii de aşteptare pot suferi modificări dacă apar pacienţi de cod roşu, care sunt preluaţi imediat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Val de pacienţi cu decompensări ale bolilor cronice, la Urgenţe, din cauza alternanţei cald/frig.
 Vizualizări articol: 1760 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Val de pacienţi cu decompensări ale bolilor cronice, la Urgenţe, din cauza alternanţei cald/frig0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei