Suport

Ambiția profesorului austriac Ramadani: Iașiul și Suceava să aibă monopolul chirurgiei de gleznă în România



Prof. univ. dr. Florin Ramadani, Clinica Wels-Grieskirchen, Austria
Prof. univ. dr. Florin Ramadani, Clinica Wels-Grieskirchen, Austria

Unul dintre cei mai renumiți chirurgi ortopezi din Europa, prof. univ. dr. Florin Ramadani, de la Clinica Wels-Grieskirchen din Austria, a răspuns pozitiv invitației adresate de Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava, de a dezvolta colaborarea în domeniul ortopediei între cele două unități medicale și există premise foarte bune de a se semna un contract de colaborare. Profesorul Ramadani, prezent ieri la Suceava pentru a asista la prima intervenție artroscopică la gleznă realizată aici, a declarat, în conferință de presă, că este extrem de încântat de spitalul sucevean, de dotare, de echipa medicală de la Ortopedie și a apreciat „enorm” sprijinul de care se bucură medicii din partea managerului Vasile Rîmbu.
„O surpriză foarte, foarte plăcută este suportul enorm din partea managerului spitalului. Este o surpriză foarte mare pentru că de obicei în România găsești numai probleme. Aici sunt foarte pozitiv surprins că domnul manager este foarte interesat ca spitalul să avanseze și aici, în nordul României, departe de Europa, că este interesat să se întâmple lucruri pozitive, în sensul îmbunătățării și practicării intervențiilor care sunt actuale. Spitalul îmi place foarte, foarte mult, cred că este spitalul cel mai frumos pe care l-am văzut în România – și am fost peste tot, de la Timișoara până aici. Este cel mai frumos și cel mai practic”, a declarat profesorul austriac, menționând că a avut ocazia să vadă clinici din toată lumea.
În acest context, după ce a fost în sala de operație cu echipa de chirurgi ortopezi de la Suceava și cu doctorii Dan Cionca și Daniel Ciupilan, de la Clinica „Sf. Spiridon” din Iași, dr. Ramadani a afirmat că cele două spitale au toate condițiile pentru a capta toți pacienții care au nevoie de intervenții chirurgicale pe gleznă și le va și sprijini în acest sens.
„O să ținem acest monopol de chirurgie de gleznă. Colegii din România, oltenii și bănățenii, sunt puțin supărați pentru că acolo m-am făcut om, dar vreau să rămână acest monopol în Moldova, la Iași și la Suceava. Această chirurgie este minimal invazivă, cu un efect maximal. Glezna este puțin ignorată, chiar la Iași vin foarte puțini pacienți, iar eu nu știu unde să-i duc pe pacienții noștri. Dacă lumea o să știe și o să vină, nici voi nu o să știți unde să mai duceți pacienții. Dorința mea este să se stopeze pacienții în a se mai duce la București sau în altă parte pentru că este capacitate și doctorii vor să învețe”, a spus profesorul austriac. El a subliniat că ușa clinicii Wels, la care are toate șansele ca din septembrie să preia funcția de director medical, are ușa deschisă pentru medicii suceveni care vor să capete experiență. Oferta este valabilă atât pentru ortopedie, cât și pentru alte specialități, îndeosebi chirurgie, pe care managerul Vasile Rîmbu intenționează să o dezvolte.
În septembrie s-ar putea semna un parteneriat oficial cu Clinica Wels
Prof. Ramadani, de origine albanez, a precizat că a absolvit Facultatea de Medicină în România în anul 1987 și din 1997 a început o colaborare cu o clinică din Timișoara, apoi, după câțiva ani și cu Clinica de Ortopedie și Traumatologie din cadrul Spitalului Universitar “Sf. Spiridon” din Iași.
El a spus că la Iași sunt organizate cursuri de excelență în chirurgia piciorului, la care conferențiază cei mai renumiți chirurgi ortopezi din SUA și din Europa. Conform spuselor sale, spitalul Wels este „unul dintre cele mai frumoase și mai bine dotate din Europa și numărul patru din toată lumea, cu un circuit de vreo 340 de milioane de euro pe an”, unde se fac circa 6.800 de operații de traumatologie și ortopedie anual.
La rândul său, managerul Vasile Rîmbu a declarat că „un parteneriat cu această clinică ne-ar prinde foarte bine” și că „există această perspectivă”, după ce profesorul Ramadani va prelua funcția de director medical. ”Au un centru de referință în ortopedie și traumatologie, au și alte specialități în care performează, inclusiv cardiologia, care este la cel mai înalt nivel din Austria. Ortopedia și traumatologia, pe care noi le vrem foarte dezvoltate la Suceava, ar avea de beneficiat dintr-un asemenea parteneriat”, a spus managerul Rîmbu.
Următorul obiectiv este chirurgia bazinului
De asemenea, un domeniu care se poate dezvolta este chirurgia bazinului, care la această oră nu se face la Suceava, deși județul este pe primul loc, la nivel național, la numărul de accidente rutiere.
„Dorința mea pentru viitor ar fi, având aici un spital foarte frumos și bine dotat, să nu se mai transporte pacienții cu leziuni la bazin în altă parte. Bazinul este foarte, foarte dificil de operat, în Austria sunt numai trei centre și unul este la noi. Încercăm să începem și aici, doctorii sunt tineri și pot învăța, am văzut azi multe cazuri pe care ei le-au operat foarte bine. Aici sunt resurse, sunt posibilități și colegi tineri care vor să învețe. Cred că viitorul, cu sprijin maxim de la mine, va fi să se înceapă și chirurgia de bazin, care este cea mai grea”, a spus prof. Ramadani.
El a mai spus că anii pe care i-a petrecut în România la studii au însemnat foarte mult și de aceea se implică în sprijinirea medicilor de aici.
„Îmi place foarte mult să fac aicea ceva pentru că ceea ce am devenit eu astăzi se datorează numai acestei țări, România, pentru că am fost absolvent din România. Din septembrie, dacă se va întâmpla să am această funcție, se ușurează multe lucruri. Atunci o să facem actele oficial și va fi un sprijin mult mai serios și cu obligații. Sunt multe lucruri care se pot aduce aici, de la know how, oameni, dotări și colaborări reciproce”, a afirmat medicul austriac.
La rândul său, medicul ortoped ieșean Dan Cionca, de la Spitalul Universitar “Sf. Spiridon” Iași, a declarat că la Iași a început colaborarea cu prof. dr. Florin Ramadani în urmă cu câțiva ani, iar chirurgia artroscopică a genunchiului și a gleznei și chirurgia ligamentară au intrat în portofoliul Clinicii de Ortopedie și Traumatologie datorită profesorului austriac.
„Încercăm să captăm în portofoliul chirurgical al clinicii noastre noi perspective și suntem încântați să-i încurajăm pe dr. Bandac și colegii tineri de aici să continue activitatea”, a spus dr. Cionca, adăugând că intervențiile în chirurgia gleznei au început să fie efectuate la Iași din anul 2017, iar Iașiul este unul dintre puținele centre din țară în care se fac intervenții artroscopice pe gleznă, profesorul Florin Ramadani fiind promotorul acestei tehnici chirurgicale în Iași.
“Îi datorăm debutul activității din acest punct de vedere, iar cursurile de chirurgia piciorului, gleznei, organizate la Iași, aflate deja la a treia ediție, au beneficiat de suportul lui activ. Datorită domnului profesor am avut oportunitatea de a primi invitați din SUA, din Germania, specialiști ai chirurgiei gleznei și piciorului, care au stabilit niște repere foarte importante în activitatea noastră”, a mai spus dr. Cionca.




Recomandări

Percepția unora dintre pacienții internați la Spitalul Clinic din Suceava: cu șpagă ar fi beneficiat de mai multă atenție din partea cadrelor medicale

Percepția unora dintre pacienții internați la Spitalul Clinic din Suceava: cu șpagă ar fi beneficiat de mai multă atenție din partea cadrelor medicale

Un om mușcat de un câine, la Iași, ar fi murit de rabie. Cazurile multiple de turbare din jurul Sucevei produc o îngrijorare majoră

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava

Peste 300 de oameni au fost vaccinați antirabic în județul Suceava, de la începutul anului, după ce au fost mușcați de animale

Șoldan anunță că încă două secții ale Spitalului Clinic Județean de Urgență din Suceava au devenit secții clinice universitare

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Șoldan, și rectorul Universității Suceava, Mihai Dimian
Președintele CJ Suceava, Gheorghe Șoldan, și rectorul Universității Suceava, Mihai Dimian