Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 feb 2018 - Anul XXIII, nr. 37 (6747)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Dezvoltare

Spitalul de Urgenţă Suceava are, de ieri, secţie de Îngrijiri paliative

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava are, de ieri, o nouă secţie, cea de Îngrijiri paliative, destinată pacienţilor aflaţi în stadii terminale de boală. Cea de-a 25-a secţie din structura unităţii medicale a fost inaugurată de managerul spitalului, Vasile Rîmbu, şi de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, şi va fi operaţională de la 1 martie, după ce deliberativul judeţean va aproba organigrama.

Managerul Vasile Rîmbu a declarat, în conferinţa de presă de ieri, că este mulţumit că demersurile de a înfiinţa noua secţie au fost încununate de succes, chiar dacă acest tip de servicii medicale nu sunt specifice unui spital de urgenţă. El a arătat că în perioada 2014-2017, 11.630 pacienţi ai spitalului au avut nevoie de îngrijiri paliative şi că 1.176 dintre aceştia erau în stadii terminale de boală. Numai în primele 10 luni ale anului trecut, numărul celor ale căror suferinţe erau de competenţa îngrijirilor paliative a fost de 2.457, dintre care 272 în stadii terminale.

”Sunt extrem de mulţumit că am reuşit să-i combatem pe sceptici şi pe pesimişti şi am făcut ceva benefic pentru pacienţii noştri. Mâinile care ajută sunt mai sfinte decât gurile care se roagă”, a spus Rîmbu.

La rândul său, preşedintele Flutur a declarat că astfel se întregeşte gama serviciilor medicale pe care spitalul sucevean le oferă populaţiei, ”pentru un segment extrem de delicat de pacienţi”.

Secţia de Îngrijiri paliative este destinată exclusiv pacienţilor spitalului, care au nevoie de tratamente care să le amelioreze durerile provocate de bolile fără speranţă de vindecare şi care primesc astfel şansa de a fi trataţi până în ultima clipă cu demnitate şi cu respect. Nu va funcţiona ca azil sau ca unitate medico-socială.

Evidenţele Spitalului de Urgenţă Suceava arată că în multe dintre secţii, dar în special la  Neurologie, Neurochirurgie, Terapie Intensivă şi Oncologie sunt permanent bolnavi în stadiu terminal.

 

Saloanele sunt cu două, trei şi patru paturi, cu toate dotările necesare pacienţilor imobilizaţi la pat

Contractul cu Casa Asigurărilor de Sănătate pentru finanţarea noilor servicii medicale va fi semnat de spital, ”cel mai optimist”, în luna aprilie, însă managerul Rîmbu a afirmat că şi până atunci pacienţii care au nevoie de îngrijiri paliative vor beneficia de acestea. ”Nu vom face rabat de la calitate, indiferent cât ne costă. Chiar dacă durata de spitalizare este reglementată, nu cred că vom avea nici sufletul, nici elanul de a scoate pe cineva de acolo”, a subliniat Vasile Rîmbu, care a menţionat că au fost cazuri în care pacienţii au stat timp îndelungat în spital, ca de exemplu un copil care a stat în secţia de Terapie Intensivă 6 luni.

Lucrările la noua secţie au început în luna octombrie a anului trecut şi, în mai puţin de 5 luni, spaţiul de depozitare de la demisolul secţiei de Pneumologie, disponibil de aproximativ 15 ani, a devenit o unitate de referinţă în domeniul îngrijirilor paliative, după cum a spus Flutur.

Intenţia de înfiinţare a secţiei a fost anunţată de managerul Vasile Rîmbu în decembrie 2016, iar şase luni mai târziu, studiul de fezabilitate şi lista de dotări au fost supuse aprobării Consiliului Judeţean Suceava. Amplasamentul ales a fost un spaţiu tehnic şi de depozitare, aflat la demisolul secţiei Pneumologie din Spitalul Vechi.

Aşa numitul ”spaţiu tehnic” era de fapt o hrubă neprietenoasă brăzdată de conducte. Lucrările au început în octombrie 2017, cu refacerea din temelii a izolării clădirii. Demisolul secţiei de pneumologie a fost decopertat şi structura de rezistenţă, consolidată. Au urmat demolări, decapări,  instalaţii sanitare, termice, electrice, hidranţi, ventilare, condiţionare şi distribuţie fluide medicale, finisaje interioare şi exterioare, pe o suprafaţă de 600 de metri pătraţi.

Noua secţie a spitalului are 25 de paturi, distribuite în saloane majoritar cu două şi trei paturi, câte un singur salon având un loc, respectiv patru locuri.

Dotarea este adaptată nevoilor speciale pe care le au aceşti pacienţi: defibrilatoare, electrocardiograf, ecograf fix şi mobil, staţie de oxigen cu capacitate de a asigura oxigen în toate saloanele, sisteme de semnalizare sonoră la pat şi în băi.

 

Bolile care fac pacienţii eligibili pentru îngrijiri paliative

Pentru că este vorba despre pacienţi care stau mult timp imobilizaţi, saloanele au paturi multifuncţionale, saltele antiescare şi sunt toate dotate cu televizoare. Grupurile sanitare sunt adaptate persoanelor cu dizabilităţi.

Secţia este prevăzută cu lift şi rampă de acces pentru persoane cu dizabilităţi, cu sală de mese, precum şi cu un spaţiu dedicat întâlnirii pacientului cu duhovnicul său, indiferent de confesiunea religioasă de care aparţine, şi cu psihologul. De asemenea, există o cameră mortuară.

Valoarea estimată a investiţiei, cu amenajarea clădirii, izolare şi dotare se ridică la 1,25 milioane de euro. Pacienţii spitalului eligibili pentru îngrijiri paleative sunt pacienţii cu boală progresivă cu înrăutăţirea simptomelor şi/sau a valorii analizelor şi/sau scăderea statusului funcţional şi/sau evidenţa bolii metastatice, în mod particular creierul; pacienţii cu stadiul IV la diagnosticul iniţial; pacienţii cu stadiul III cu efuziune pleurală sau stadiul II cu declin continuu al pacientului, în ciuda terapiei definitive; cei cu scleroză amiotrofică latelală; cu boală cardiovasculară; demenţă în ultimul stadiu; insuficienţă hepatică; scleroză multiplă; boala Parkinson; anumite afecţiuni pulmonare; anumite boli renale, cu insuficienţă renală acută sau cronică; pacienţii cu atac cerebral şi comă; pacienţii în faza cronică a atacului cerebral hemoragic sau ischemic.

Trei medici – Svetlana Ionuţă, Carmen Abălaşei şi Morar Adriana, cu atestat în îngrijiri paliative şi dr. Grigore Ionuţă, cursant anul II îngrijiri paliative, 13 asistente medicale calificate în îngrijiri paliative, 12 infirmiere, un psiholog, un asistent social, un kinetoterapeut şi un preot vor avea grijă ca pacienţii internaţi aici să aibă parte de cele mai bune servicii şi să nu simtă lipsa familiei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spitalul de Urgenţă Suceava are, de ieri, secţie de Îngrijiri paliative.
 Vizualizări articol: 8832 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Spitalul de Urgenţă Suceava are, de ieri, secţie de Îngrijiri paliative5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Iahnie de linte verde cu gogoşari Lintea verde este considerată mai puţin atrăgătoare ca aspect, dar cunoscătorii ştiu că este deopotrivă gustoasă, sănătoasă şi săţioasă, fiind un aliment ideal în post. Iahnia de linte verde se prepară repede şi este mai gustoasă cu mămăligă... Citeşte