Suplimentare de fonduri

Suceava a primit pentru anul acesta mai mulți bani pentru depistarea cancerului de col uterin, HIV/SIDA și TBC



Dr. Cătălina Zorescu, director adjunct DSP Suceava
Dr. Cătălina Zorescu, director adjunct DSP Suceava

Numărul sucevencelor care pot fi testate în acest an pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin poate să crească, Ministerul Sănătății majorând suma alocată derulării programului național de screening, ca de altfel și la majoritatea celorlalte programe naționale.
Directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a declarat, ieri, că bugetul pentru 2018 pentru derularea programului național de screening al cancerului de col uterin este de 97.000 de lei, sumă care permite desfășurarea în bune condiții a activității. Anul trecut, suma a fost de 96.000 de lei. În cadrul acestui program, derulat prin cele două rețele care funcționează la Spitalul de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava și la Spitalul Municipal Fălticeni, au fost testate anul trecut 1.160 de sucevence.
Pentru Programul național de supraveghere și control al bolilor transmisibile au fost alocați în acest an 64.000 de lei, față de 50 000 de lei în anul 2017. Suma permite diagnosticarea unor boli transmisibile prioritare precum hepatita, HIV-SIDA, scarlatina, rujeola sau bolile diareice acute, dar și intervenții de specialitate în eventualitatea apariției unor focare de boli transmisibile.
Programul național de prevenire și control al infecției HIV-SIDA are alocată deocamdată suma de 4,02 milioane de lei, mai puțin ca în 2017, când au fost alocați 5, 706 milioane de lei.
Pentru Programul național de control al tuberculozei sunt 438.000 de lei, mult mai mult ca anul trecut, când au fost 169.000 de lei.
Dr. Zorescu a spus că pentru Programul național de vaccinări au fost alocate 1,632 de milioane de lei, cea mai mare parte a acestei sume urmând să fie repartizată medicilor de familie din județ care efectuează imunizările cuprinse în planul național de vaccinări.
Achiziția de lapte praf din cadrul Programul național de sănătate a femeii și copilului dispune de 295.000 de lei, față de 204.000 de lei în 2017.
“Programele naționale de sănătate se vor derula în bune condiții și în acest an în județul Suceava, dată fiind colaborarea foarte bună a DSP Suceava cu coordonatorii acestor programe de la nivel județean”, a precizat dr. Zorescu.



Recomandări

Sucevenii au consumat anul trecut medicamente compensate și gratuite de peste 46 de milioane de euro, cu 9 milioane de euro mai mult decât în 2023