Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 ian 2018 - Anul XXIII, nr. 12 (6722)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ancheta epidemiologică

DSP: Copilul nevaccinat care a murit cu rujeolă a contractat virusul de la alt copil nevaccinat, în spital

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ancheta epidemiologică efectuată de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava în cazul copilului de 2 ani, din Mitocu Dragomirnei, care a murit cu rujeolă, la începutul lunii ianuarie a.c., a concluzionat că acesta a contractat virusul de la un alt copil, în perioada în care a fost spitalizat. Directorul adjunct al DSP, dr. Cătălina Zorescu, a declarat, ieri, în conferință de presă, că în cursul anchetei epidemiologice s-a stabilit că doi dintre cei 13 copii diagnosticați în acest an cu rujeolă au fost spitalizați în aceeași perioadă sau în zile apropiate cu copilul din Mitoc și că sora unui alt copil care a fost internat a făcut, de asemenea, boala. În toate cele 13 cazuri este vorba despre copii nevaccinați. Copiii vaccinați care au venit în contact cu cei care aveau rujeolă nu s-au îmbolnăvit.

Copilul din Mitoc era ”foarte bine îngrijit”, după cum a declarat dr. Zorescu, în perioada premergătoare bolii familia nu a fost plecată nicăieri și nici nu a venit în contact cu persoane străine, prin urmare epidemiologii consideră că singurul loc în care ar fi venit în contact cu virusul rujeolic este spitalul, unde mai erau cel puțin doi copii bolnavi.

Dr. Zorescu avertizează că virusul rujeolic ”se elimină masiv, de la debut”, că erupția cutanată apare mai târziu sau poate să lipsească și că anticorpii pot fi depistați în sângele bolnavului abia la 3-4 zile de la erupție, ceea ce face aproape imposibil un diagnostic precoce de rujeolă.

Medicul a precizat că, de regulă, copiii sunt aduși la spital și internați la Pediatrie cu probleme respiratorii, dar în cazul în care au virusul rujeolic, ei sunt deja contagioși și pot contamina alți copii nevaccinați.

 

Două focare familiale de rujeolă, la Pârteștii de Jos și la Mironu

”Conduita în spital a fost cea corectă, nu au greșit cu nimic. Aici este dificultatea cu rujeola, că virusul se elimină masiv încă de la debut, însă anticorpii sunt depistați la 3-4 zile de la erupție”, a declarat dr. Zorescu.

Ea a apreciat că băiețelul de la Mitocu Dragomirnei, deși suferea de o boală genetică, nu avea contraindicație definitivă pentru vaccinare și că ar fi trebuit imunizat împotriva rujeolei, la fel cum s-a procedat în cazul surorilor lui.  Potrivit adjunctului DSP, medicul de familie în evidențele căruia se afla copilul are o rată de vaccinare scăzută, de 1-2 copii vaccinați în fiecare lună. ”Rog colegii medici de familie să reevalueze contraindicațiile de vaccinare. Singura formă eficientă de prevenire a rujeolei este vaccinarea”, a subliniat adjunctul DSP.

Dr. Cătălina Zorescu a mai spus că, din păcate, mai sunt părinți care refuză vaccinarea și a dat ca exemplu cazul unui copil de 3 ani, internat în Spitalul de Urgență Suceava cu complicații date de rujeolă, a cărui mamă, cadru universitar, a refuzat imunizarea.

În ceea ce privește cazurile noi de rujeolă, este vorba de două focare familiale la Pârteștii de Jos și la Mironu, cu câte două cazuri, celelalte fiind dispersate în județ. Toți copiii bolnavi au avut nevoie de spitalizare, cele mai recente două cazuri, din Rădăuți, fiind internate luni.

În perioada următoare, DSP va relua controalele la cabinetele medicilor de familie, pe tema vaccinării anti-rujeolice. De la recordul de vaccinare înregistrat în luna august 2017, cu peste 4.000 de copii imunizați, media vaccinărilor a scăzut la 1.500 lunar. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului DSP: Copilul nevaccinat care a murit cu rujeolă a contractat virusul de la alt copil nevaccinat, în spital.
 Vizualizări articol: 1348 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DSP: Copilul nevaccinat care a murit cu rujeolă a contractat virusul de la alt copil nevaccinat, în spital0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei