Sucevenii au stat ieri la rând pentru a se testa gratuit în vederea depistării hepatitei C, prin campania derulată de Societatea de Boli Infecțioase și HIV-SIDA și Asociația SOS Drepturile Pacienților. La sfârșitul zilei, numărul celor testați a ajuns la 318 persoane, iar 17 dintre acestea au fost depistate ca fiind pozitive la hepatită C. Procentual, asta înseamnă 5% dintre cei testați, peste media înregistrată în celelalte orașe din țară, în care s-a derulat până acum campania. Managerul Institutului de Boli Infecțioase “Matei Balș” din București, prof.univ.dr. Adrian Streinu-Cercel, care a participat, ieri, la acțiunea de la Suceava, a declarat că la București, Iași și Bacău s-a constatat că aproximativ 3,5 la sută dintre persoanele verificate au fost pozitive la testarea preliminară. Dr. Streinu-Cercel a spus că depistarea precoce a infecției cu virus hepatitic C este foarte importată pentru că în prezent există scheme terapeutice “foarte potente”, care vindecă această infecție în proporție de peste 98-99 la sută, iar campania de testare gratuită de depistare a hepatitei C vine în ajutorul persoanelor care nu știu că au această boală, știut fiind că infecția cu virus hepatitic C este “mută”.
Medicul a precizat că în România s-au făcut „progrese extraordinare” în terapia hepatitei C: numărul pacienților care au acces la terapie a crescut de la 6.000 în anul 2016, la peste 12.000 în acest an. De asemenea, în 2016 peste 5.700 de oameni s-au vindecat în proporție de 99,32%, a subliniat dr. Streinu-Cercel.
El a spus că testul rapid de depistare a hepatitei C este unul sigur și că această campanie se adresează în principal persoanelor peste 65 de ani, contaminate înainte de 1989. ”Populația peste 65 de ani este cea mai afectată”, a spus medicul. Pentru populația activă, care nu poate veni la testările organizate în intervalul 9.00-16.00 în timpul săptămânii, există posibilitatea testărilor de weekend, în rețeaua de farmacii Catena. ”Dacă va fi necesar, putem relua această campanie stradală”, a precizat dr. Streinu-Cercel. O altă componentă a campaniei se derulează în spitale și se adresează întregului personal al acestor unități spitalicești.
După statistici, incidența hepatitei C în județ este între 2 și 7%
Universitarul a mai spus că anul trecut a fost întocmită o hartă a incidențelor potențiale ale infecției cu virus hepatitic C, în județul Suceava incidența circulației virusului hepatitic C fiind cuprinsă între 2 și 7%, mai redusă decât în județul Botoșani, unde este de peste 8%.
Prezent la campanie, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, i-a mulțumit profesorului universitar Adrian Streinu-Cercel că “nu a ocolit Suceava” cu testare gratuită stradală și și-a oferit susținerea și pentru alte acțiuni similare.
“Am venit să sprijin campania stradală pentru depistarea acestui virus care creează, din păcate, multor oameni probleme. Faptul că astăzi hepatita C are rezolvare e un lucru extraordinar”, a spus Flutur, care s-a arătat foarte interesat de rezultatele acestei acțiuni derulate pentru evaluarea stării de sănătate a populației din județ.
În evidențele secției de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava sunt 2.350 de pacienți cu hepatită C, iar pe secție sunt urmăriți, lunar, peste 600 de pacienți. Din momentul diagnosticării pacienții beneficiază de posibilitatea apelării la schema terapeutică necesară fie în cadrul secției, în cadrul programului național, fie sunt trimiși în centrul regional de la Iași pentru apelarea la noile tratamente moleculare. De la apariția acestora, au beneficiat de această terapie între 100 și 150 de pacienți.
Mai precizăm că testele din salivă pentru depistarea hepatitei C sunt comode, fără înțepătură, fără sânge și fără durere, iar rezultatul este aflat în 20 de minute.





