Exodul medicilor suceveni s-a diminuat, în cursul acestui an, conform evidențelor de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) și de la Colegiul Medicilor Suceava. De la începutul acestui an, la DSP au fost înregistrate 18 solicitări de eliberare a certificatelor de conformitate privind recunoașterea calificărilor de medic sau farmacist în state membre ale Uniunii Europene, dintre care nouă de la medici, dar numai trei au făcut și următorul pas pentru a lucra în străinătate, anume de a solicita Colegiului Medicilor eliberarea de certificate profesionale curente. Anul trecut, DSP a înregistrat 23 de astfel de solicitări, dintre care 15 venite de la medici.
Purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, Bianca Ioana Bighiu, a declarat că dintre cele 18 dosare pentru eliberarea certificatelor de conformitate, înregistrate de la 1 ianuarie 2017, nouă au fost depuse de medici, șapte de dentiști, unul de către un kinetoterapeut și unul de un farmacist. În anul precedent, din 23 de solicitări, 15 au fost de la medici, cinci de la dentiști și trei de la farmaciști.
La Colegiul Medicilor Suceava, în perioada 1 ianuarie – 14 septembrie 2017, au solicitat certificate profesionale curente pentru a profesa în Uniunea Europeană trei medici de familie din județul Suceava: pentru Austria, Germania și Anglia.
În aceeași perioadă, din străinătate au venit să profeseze la Suceava doi medici din Republica Moldova, care au obținut atestat de la Ministerul Sănătății pentru a profesa în România.
Medicii etnici români din Moldova și Ucraina trebuie să dea test la limba română pentru a profesa în România
Legislația românească prevede că, indiferent de specializările pe care le-au urmat medicii în Republica Moldova, rezidențiatul și specializarea nu le sunt recunoscute în România și pot lucra aici doar ca medici de familie, în afara spitalelor.
Sistemul medical românesc îi obligă să intre din nou în rezidențiat pentru a obține atestat de medici specialiști, ceea ce nu este foarte simplu pentru medicii trecuți de 40 de ani.
Un alt aspect pe care trebuie să-l aibă în vedere medicii care au studiat în alte state este acela că, din toamna anului 2015, pentru autorizarea exercitării profesiei de medic în România este obligatorie și susținerea unui test de limbă română.
Legea nu prevede excepții, ceea ce face să se ajungă la situații absurde. Astfel, medicii români care sunt născuți în România și au studiat medicina aici, au renunțat la cetățenie când au plecat să profeseze în alte state, dar după o perioadă revin în țară și vor să obțină dreptul la liberă practică, precum și medicii etnici români din afara granițelor (Republica Moldova, Ucraina etc.) sunt obligați să dea examen de limbă română pentru a lucra în România, respectiv în Suceava.
Menționăm că statele care i-au atras cu predilecție pe medicii suceveni au fost Franța, Germania, Anglia, Emiratele Arabe Unite, Austria, Danemarca și Italia.