Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 sep 2017 - Anul XXII, nr. 209 (6625)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Veste bună

A scăzut exodul medicilor din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Exodul medicilor suceveni s-a diminuat, în cursul acestui an, conform evidenţelor de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi de la Colegiul Medicilor Suceava. De la începutul acestui an, la DSP au fost înregistrate 18 solicitări de eliberare a certificatelor de conformitate privind recunoaşterea calificărilor de medic sau farmacist în state membre ale Uniunii Europene, dintre care nouă de la medici, dar numai trei au făcut şi următorul pas pentru a lucra în străinătate, anume de a solicita Colegiului Medicilor eliberarea de certificate profesionale curente. Anul trecut, DSP a înregistrat 23 de astfel de solicitări, dintre care 15 venite de la medici.

Purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, Bianca Ioana Bighiu, a declarat că dintre cele 18 dosare pentru eliberarea certificatelor de conformitate, înregistrate de la 1 ianuarie 2017, nouă au fost depuse de medici, şapte de dentişti, unul de către un kinetoterapeut şi unul de un farmacist. În anul precedent,  din 23 de solicitări, 15 au fost de la medici, cinci de la dentişti şi trei de la farmacişti.

La Colegiul Medicilor Suceava, în perioada 1 ianuarie - 14 septembrie 2017, au solicitat certificate profesionale curente pentru a profesa în Uniunea Europeană trei medici de familie din judeţul Suceava: pentru Austria, Germania şi Anglia.

În aceeaşi perioadă, din străinătate au venit să profeseze la Suceava doi medici din Republica Moldova, care au obţinut atestat de la Ministerul Sănătăţii pentru a profesa în România.

 

Medicii etnici români din Moldova şi Ucraina trebuie să dea test la limba română pentru a profesa în România

Legislaţia românească prevede că, indiferent de specializările pe care le-au urmat medicii în Republica Moldova, rezidenţiatul şi specializarea nu le sunt recunoscute în România şi pot lucra aici doar ca medici de familie, în afara spitalelor.

Sistemul medical românesc îi obligă să intre din nou în rezidenţiat pentru a obţine atestat de medici specialişti, ceea ce nu este foarte simplu pentru medicii trecuţi de 40 de ani.

Un alt aspect pe care trebuie să-l aibă în vedere medicii care au studiat în alte state este acela că, din toamna anului 2015, pentru autorizarea exercitării profesiei de medic în România este obligatorie şi susţinerea unui test de limbă română.

Legea nu prevede excepţii, ceea ce face să se ajungă la situaţii absurde. Astfel, medicii români care sunt născuţi în România şi au studiat medicina aici, au renunţat la cetăţenie când au plecat să profeseze în alte state, dar după o perioadă revin în ţară şi vor să obţină dreptul la liberă practică, precum şi medicii etnici români din afara graniţelor (Republica Moldova, Ucraina etc.) sunt obligaţi să dea examen de limbă română pentru a lucra în România, respectiv în Suceava.

Menţionăm că statele care i-au atras cu predilecţie pe medicii suceveni au fost Franţa, Germania, Anglia, Emiratele Arabe Unite, Austria, Danemarca şi Italia. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A scăzut exodul medicilor din Suceava.
 Vizualizări articol: 2199 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
A scăzut exodul medicilor din Suceava1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei