Centrul de Epilepsie “Nord-Est Carpatic”, din cadrul Spitalului de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, și-a început activitatea, odată cu instalarea și punerea în funcțiune a echipamentelor și aparaturii medicale destinate acestuia. Coordonatorul Ana Miron, doctor în științe medicale, medic specialist neurologie pediatrică și epileptolog, cu competență electroencefalografie, a anunțat, ieri, în conferință de presă, că primul pacient cu epilepsie se află deja în monitorizare de lungă durată, în vederea stabilirii eligibilității pentru următoarea etapă, eliminarea chirurgicală a focarului epileptic.
Baza de date a centrului are până acum 164 de pacienți din județul Suceava, care urmează să fie invitați pentru monitorizare. Cinci pacienți sunt declarați deja eligibili și selectați pentru intervenția neurochirurgicală.
Echipamentele achiziționate până acum de spital, în valoare de 554.064 de lei, pentru acest compartiment au fost prezentate de purtătorul de cuvânt al instituției, bioinginerul Dragoș Vicoveanu, care a explicat că sistemul de video-monitoring de înaltă performanță ”surprinde pacientul în toate fazele crizei epileptice”, ceea ce permite evaluarea manifestărilor paroxistice și a schimbărilor electroencefalogramei, cu determinarea localizării debutului și propagării descărcărilor paroxistice, care pot fi reprezentate clinic prin convulsia epileptică. Această monitorizare pe 3-5 zile, până la două săptămâni în unele cazuri, permite diagnosticarea și stabilirea schemei corecte de tratament antiepileptic, inclusiv pentru chirurgia epilepsiei.
Centrul de la Suceava se adresează atât copiilor, cât și adulților cu epilepsie
Dr. Miron a subliniat că centrul de la Suceava este în parteneriat cu Clinica Knapschaftskrankenhaus Ruhr – Epileptology Bochum, din Germania, și astfel ”pacienții vor beneficia și de a doua opinie de la centrul din Germania”. De altfel, la prima intervenție neurochirurgicală în vederea eliminării focarului epileptic, care va avea loc probabil în luna noiembrie, sunt invitați și colegii din Germania ai medicilor suceveni. Neurochirurgul român care va opera este dr. Anatolii Buzdugan, medic primar și doctor în științe medicale, șeful secției de profil din Spitalul de Urgență Suceava.
Centrul de Epilepsie de la Suceava dispune deocamdată de șapte paturi, în secția Neurologie Pediatrică, și are capacitatea de a monitoriza simultan trei pacienți.
Avantajele pe care le oferă Centrul de Epilepsie din Spitalul de Urgență Suceava sunt, potrivit doctorului Ana Miron, că prin echipamentele de care dispune ”evaluarea este de înaltă performanță”, ceea ce permite ”delimitarea cu acuratețe, mai sigură și precisă, a focarului epileptogen” din creier, precum și faptul că monitorizarea se realizează în condiții de spital, necesare la pacienții cu crize epileptice active. De asemenea, sala de monitorizare este poziționată lângă sala de tratamente, astfel că timpul de intervenție este de câteva secunde. Un alt avantaj, deloc de neglijat, este posibilitatea de solicitare a unei a doua opinii, de la specialiștii clinicii Ruhr.
Centrul de la spitalul sucevean este al doilea de acest tip din țară, după cel de la Spitalul Universitar de Urgență din București, și se adresează atât copiilor, cât și adulților.
Până acum, chirurgia epilepsiei, adică rezecția focarului care generează crizele pacientului, se făcea doar la Spitalul Universitar de Urgență din București, unde la această oră pacienții sunt planificați pentru intervenția chirurgicală pe doi ani înainte, conform dr. Miron.
Pacienții din Suceava au prioritate la monitorizare și tratament
Acesta este unul dintre motivele pentru care centrul din Suceava are în vedere o colaborare strânsă și cu spitalul din București, pentru a crește accesibilitatea pacienților cu epilepsie la tehnici de diagnosticare moderne și terapii adecvate, cu scăderea morbidității epileptice și creșterea calității vieții.
Chiar dacă pacienții din județul Suceava au prioritate la monitorizare și tratament, centrul de la Suceava a fost gândit a fi unul regional, de care să poată beneficia toată zona de nord-est a României și pacienți din Ucraina și Republica Moldova. Ca pacienți internaționali, până acum sunt șase bolnavi în baza de date a dr. Ana Miron: doi copii din Belarus, trei din Republica Moldova și un pacient adult din Ucraina.
Potrivit statisticilor OMS, în România sunt luați în evidențe aproximativ 200.000 de pacienți cu epilepsie, ce primesc tratament decontat prin Casa de Asigurări de Sănătate, însă o treime dintre aceștia continuă să prezinte crize, în ciuda medicației.
Aceștia sunt direcționați pentru spitalizare, unde sunt evaluați prechirurgical, pentru a se vedea dacă sunt candidați eligibili pentru chirurgia epilepsiei. Statistica acestei patologii arată că doar unul dintre trei pacienți este eligibil pentru intervenția chirurgicală. Procentul pacienților operați care nu mai fac crize sau devin farmacosensibili este între 70 și 90%.
Purtătorul de cuvânt al spitalului, Dragoș Vicoveanu, a mai precizat că dotările Centrului de Epilepsie, în special sistemul de neuronavigație performant ce urmează a fi achiziționat în următoarea etapă, vor fi și în beneficiul altor pacienți neurochirurgicali, cu patologie tumorală cerebrală, cu patologie vasculară cerebrală și cu alte anomalii de dezvoltare.
Valoarea totală a investiției, însemnând echipamente și aparatură medicală, precum și amenajarea spațiilor, este de aproape un milion de euro.
”Sunt nespus de fericită că am avut ocazia să vin la acest spital, cu acest proiect atât de frumos. Spitalul din Suceava poate face față competiției cu centrele spitalicești din Europa”, a mai declarat dr. Ana Miron. Ea lucrează la Spitalul de Urgență din Suceava cu contract de prestări servicii din septembrie 2016, iar anterior a lucrat ca doctor specialist epileptolog la Clinica Universitară de Epileptologie Ruhr din Germania. Dr. Miron urmează să se înscrie la concursul de ocupare a postului de medic neurolog pediatru, ce va fi organizat de spital, în vederea stabilizării pe post.
Parteneriat funcțional
Centrul de Epilepsie din Spitalul de Urgență Suceava și-a început activitatea
