Atenție

La doi dintre cei peste o sută de suceveni mușcați de căpușe s-a confirmat boala Lyme



Directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Zorescu
Directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Zorescu

Un număr de 101 suceveni s-au prezentat, în perioada februarie-mai, la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) – SMURD a Spitalului de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava după ce au fost mușcați de căpușe. Numărul cazurilor a crescut semnificativ față de anul 2016, când în aceeași perioadă au fost 87 de astfel de prezentări în UPU. Conform evidențelor spitalului, cel mai tânăr pacient este un copil sub un an, din Prelipca, adus la Spitalul de Urgență Suceava după ce a fost mușcat de o căpușă în zona frunții. 25 de pacienți cu plăgi provocate de căpușe au vârsta cuprinsă între 1 și 15 ani. Cel mai în vârstă pacient are 100 de ani și este din Salcea. Ca localizare a înțepăturilor, acestea au fost pe coapse, abdomen, sân, ceafă, gât, braț, antebraț, în spatele urechilor, gleznă, gambă, fesă, deasupra claviculei, umăr, testicul – zona inghinală, scalp, zona lombară, frunte, deci practic toate regiunile corpului.
Directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Zorescu, ne-a declarat că, în două cazuri, celor mușcați le-a fost confirmată boala Lyme. Este vorba despre doi pacienți cu vârste între 20 și 44 de ani, din mediul rural. Anul trecut boala a fost confirmată în șapte cazuri, patru din mediul urban și trei din mediul rural.
Dr. Zorescu a precizat că nu toate căpușele sunt purtătoare ale bacteriei Borrelia burgdorferi, care provoacă boala Lyme, după cum nici toate căpușele purtătoare nu transmit obligatoriu boala prin mușcătură.
Traseul bacteriei răspunzătoare de apariția temutei boli Lyme este următorul: căpușele care trăiesc în iarba înaltă, pe frunzele copacilor din păduri, parcuri sau pe pajiști se infectează când se hrănesc cu sângele animalelor și păsărilor sălbatice contaminate. Ulterior, o astfel de căpușă infectată poate mușca omul și transmite în acest fel bacteria.
Mușcăturile sunt nedureroase, nu lasă semne particulare, iar căpușele sunt deseori greu de observat. Căpușele tinere, care produc majoritatea infecțiilor la om, au dimensiuni de numai 1-2 mm, iar cele adulte de 3-6 mm, ceva mai mult când își măresc volumul după hrănire. În acest fel, simptomele care eventual vor apărea sunt greu legate de mușcătura de căpușă. Mai mult, din cauza marii varietăți de simptome pe care le poate dezvolta și care pot duce la confundarea sa cu alte maladii, boala Lyme este denumită și „boala cu 1000 de fețe”. Perioada de incubare de la momentul infectării până la apariția simptomelor este de obicei de 1-2 săptămâni, dar poate fi și de doar câteva zile ori, la capătul opus, de luni sau, în unele cazuri, chiar ani.
Simptomele bolii Lyme
În zona mușcăturii de căpușă, cam după 3-30 de zile, apare o înroșire a pielii, o leziune tegumentară care se extinde treptat. Forma tipică este aceea de „bull’s eye”, ca un inel în jurul unui punct central mai gros și mai ferm. La atingere, pacientul simte căldură, dar nu mâncărime sau durere. Acest „eritem migrator în ochi de bou” apare la 60-80% dintre persoanele infectate. Pacienții se simt slăbiți și obosiți, au dureri de încheieturi, gâtul înțepenit, li se inflamează glandele limfatice sau prezintă simptome de gripă (febră, transpirații, dureri musculare și de cap).
După aproximativ 4-6 săptămâni de la infectare, când bacteriile încep să se răspândească în tot corpul prin sânge, limfă sau lichidul cefalo-rahidian, pot apărea simptome care nu au legătură cu zona în care a apărut mușcătura. Printre acestea, dureri ale mușchilor, încheieturilor și tendoanelor, palpitații și amețeală provocată de acestea. La pacienții din Europa apar uneori umflături roșiatice pe lobul urechii, sfârc sau scrot. Simptomele mai severe includ pareze parțiale, poliartrită, pericardită și nevrite, meningită, care se manifestă prin dureri mari de cap, rigiditate a gâtului, sensibilitate la lumină etc. Simptome de reper în această fază a bolii mai sunt și paralizia unui nerv al feței (paralizie facială) sau durerile radiculare.
După câteva luni sau chiar ani de la momentul infectării, pacienții care nu s-au tratat ori s-au tratat incorect pot dezvolta simptome severe și cronice care afectează mai multe părți ale corpului, inclusiv creierul, nervii, ochii, încheieturile și inima. În cazuri extreme se poate instala paraplegia. Unii pacienți trec prin episoade de pierderi de memorie, au dificultăți de concentrare etc.
Seria dezinsecțiilor de vară a fost demarată de Primăria Suceava
Encefalomielita cronică, care poate fi progresivă, provoacă slăbiciuni ale membrelor inferioare, dificultăți de mers, paralizie facială, probleme la vezică, vertigo, dureri de spate. Simptome neurologice cronice apar la 5% dintre pacienții netratați. Au loc modificări ale creierului asemănătoare celor ce însoțesc boli precum sifilisul sau scleroza multiplă. Pot apărea atacuri de panică, tulburări de comportament, depersonalizare, senzația pacientului că se simte detașat de el și de realitate. Artrita Lyme afectează de obicei genunchii, dar și umerii, gleznele, șoldurile etc.
În cazul în care observați unul sau mai multe simptome descrise anterior, indiferent dacă știți că ați fost mușcați la un moment dat de o căpușă sau nu, sfatul medicilor este să faceți, în cel mai scurt timp posibil, un test pentru diagnosticarea bolii Lyme. În eventualitatea în care testele dovedesc faptul că este vorba despre o infecție cu agenții patogeni ai bolii Lyme, cu cât începeți mai repede tratamentul corespunzător, cu atât aveți șanse mai mari de recuperare. Tratamentul tipic include antibiotice și antiinflamatorii.
Este important de reținut că boala nu se transmite de la om la om, nu se transmite prin aer, apă sau hrană și nu se transmite de la animale la om (dar animalele pot fi purtătoarele căpușelor infectate) și nici prin țânțari, purici, păduchi sau muște. În schimb, se poate transmite de la mamă la făt, putând duce la moartea fătului, dar nu și în cazul în care gravida este diagnosticată și tratată cu antibiotice. Nu se transmite prin laptele matern.
În municipiul Suceava, administrația locală a demarat deja acțiunea de dezinsecție în spațiile verzi din oraș. Viceprimarul Marian Andronache a declarat că primăria a încheiat un contract cu o firmă de profil, care a efectuat tratamente de dezinsecție pe 107.000 de mp, adică în toate parcurile din municipiu, precum și la o parte din locurile de joacă, unde au fost semnalate astfel de probleme. Valoarea contractului încheiat în urma procedurilor de achiziții electronice pe SEAP este de 0,25 de lei/mp. Viceprimarul a precizat că, în anii anteriori a fost suficientă o singură acțiune de dezinsecție, dar dacă vor fi semnalate din nou probleme cu căpușele, vor fi efectuate și altele.



Recomandări

Peste 300 de oameni au fost vaccinați antirabic în județul Suceava, de la începutul anului, după ce au fost mușcați de animale

Aproape 400 de oameni mușcați de căpușe s-au prezentat la Unitatea de Primire a Urgențelor Suceava, în acest sezon

Aproape 400 de oameni mușcați de căpușe s-au prezentat la Unitatea de Primire a Urgențelor Suceava, în acest sezon
Aproape 400 de oameni mușcați de căpușe s-au prezentat la Unitatea de Primire a Urgențelor Suceava, în acest sezon