Conducerea Spitalului de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava și-a propus ca această unitate spitalicească să fie cea mai curată din țară, prin implementarea unui program deja inițiat în secțiile Obstetrică-Ginecologie și Neonatologie. Directorul medical, dr. Doina Ganea Motan, a declarat, ieri, într-o conferință de presă, că în vederea prevenirii și limitării infecțiilor asociate asistenței medicale, spitalul a recurs la o firmă specializată pentru auditarea nivelului de rigurozitate a curățeniei și dezinfecțiilor obiectelor atinse frecvent în secțiile de risc. După aceasta, a optat pentru un proiect al unui alt sistem de curățenie, bazat pe utilizarea unor cărucioare de curățenie echipate cu lavete și mopuri preimpregnate cu soluție de detergent dezinfectant sortate pe coduri de culori, pe delimitarea clară și sigură a zonei curate de cea murdară, instalarea la fiecare pat a unui sistem de dozare a dezinfectantului necesar a se utiliza atât de personalul medical, înainte de furnizarea serviciilor, cât și de pacienți, monitorizarea și evaluarea permanentă a nivelului de curățenie.
Încă cinci secții sunt pregătite pentru a doua etapă de implementare a noului sistem de curățenie
Potrivit directorului medical, sistemul este eficient și conferă siguranță în prevenirea și limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale, reduce costurile datorită sistemelor de dozare și echipamentelor de curățenie eficiente, reduce riscul de apariție și transmitere încrucișată a infecțiilor asociate asistenței medicale, crește siguranța pentru pacienți, aparținători și personal, iar activitatea personalului auxiliar poate fi monitorizată permanent. ”Proiectul a dat rezultate în secțiile menționate și conducerea a hotărât implementarea acestui sistem de curățenie în secțiile chirurgicale, pediatrie, ATI, boli infecțioase și oncologie, după care va fi aplicat în fiecare secție. Spitalul și-a propus și sper să și reușim să fim cel mai curat spital din țară”, a arătat dr. Ganea Motan.
Tot pentru creșterea nivelului de curățenie, fiecare chiuvetă este dotată cu dispenser de hârtie prosop, săpun lichid, la toalete este dispenser pentru hârtie igienică, iar la intrarea în fiecare secție va fi instalat un sistem vizibil de aplicare a dezinfectantului pentru tegumente, destinat personalului, pacienților și vizitatorilor.
Următoarea secție auditată va fi Blocul Operator, la jumătatea lunii iunie, de către o echipă de specialiști din Germania.
Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Mihai Ardeleanu, a precizat, în aceeași conferință de presă, că pe lângă economia adusă de calitatea substanțelor folosite și dozarea precisă a acestora, costurile vor scădea și prin prevenirea și limitarea infecțiilor asociate îngrijirii medicale, al căror tratament este extrem de costisitor.




