Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava, în parteneriat cu Asociația Red Ribbon Fălticeni a organizat, ieri, o dezbatere pe tema HIV/SIDA, pentru a marca Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA, de pe 1 decembrie. Au participat directorul adjunct al DSP, dr. Cătălina Zorescu, președintele Asociației Red Ribbon, Dorina Vasile, reprezentatul școlilor postliceale sanitare din Suceava, Stela Müler, și voluntari din rândul elevilor liceelor și școlilor postliceale din județ.
Tema campaniei de informare despre HIV din acest an este ”Sărutul și îmbrățișarea nu transmit HIV. Ignoranța o face” și are ca obiective creșterea numărului de persoane informate și educate în legătură cu HIV/SIDA, creșterea numărului celor care solicită efectuarea unui test de depistare a infectării cu HIV, în special din grupele de risc, precum și creșterea numărului de persoane care adoptă un comportament sănătos în relație cu HIV/SIDA.
Directorul adjunct al DSP, dr. Cătălina Zorescu, a arătat că la acest moment în județul Suceava sunt înregistrate 221 de cazuri HIV/SIDA, dintre care 203 sunt în tratament. În anul 2016 au fost înregistrate 18 cazuri noi și 6 decese din cauza acestei cumplite boli. Dintre pacienții noi luați în evidență, cel mai tânăr are 16 ani și cel mai în vârstă aproximativ 50 de ani. Tot în acest an, potrivit dr. Zorescu, cinci mame seropozitive, în tratament, au născut copii sănătoși. Cei mai mulți pacienți, aproape 100, sunt în zona Fălticeni, după care urmează Suceava, Vatra Dornei și Gura Humorului.
”La pacienții depistați la timp, care urmează tratamentul corect, rata de supraviețuire este foarte bună. Decesele au fost înregistrate la pacienții care s-au prezentat tardiv”, a precizat dr. Zorescu.
Tratamentul pacienților cu HIV/SIDA, finanțat fără sincope în acest an
Medicul a subliniat că, atât în 2015, cât și în 2016 nu au fost sincope în finanțarea programului național de tratament pentru HIV/SIDA. Bugetul pentru acest an este de 6,451 milioane lei, din care încă necheltuiți sunt 1,820 milioane lei. Având în vedere că suma necesară tratamentului lunar al acestor pacienți este de 495.000 lei, finanțarea este asigurată pentru următoarele patru luni.
Dr. Zorescu a mai spus că și-ar dori un sprijin mai consistent din partea autorităților sanitare pentru prevenție, inclusiv prin înființarea de compartimente specializate în cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică.
La nivel național, conform datelor prezentate de Dorina Vasile, la 30 iunie 2016 au fost înregistrate 14.078 de persoane infectate cu HIV/SIDA (21.702 total cumulativ 1985 – 2016). ”Principala cale de transmitere a fost heterosexuală, la 57,4% din toate cazurile noi în 2015 și 63,2% în primele 6 luni ale anului 2016. Numărul de cazuri HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile a fost de 20% în 2015 și 17,6% în primele 6 luni ale anului 2016. Proporția de homosexuali fost de 16% în 2015 și 17,2% în primele 6 luni ale anului 2016. Cele mai multe cazuri noi, 6.503, au fost înregistrate în grupul de vârstă 25 – 29 ani, urmat de grupul de vârstă 40-49 ani, cu 2.133 de cazuri noi”, a arătat Ianovici, citând ca sursă Raportul Național al Departamentului pentru Monitorizarea și Evaluarea HIV/SIDA din România al Institutului de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“, Compartimentul pentru Monitorizarea și Evaluarea infecției HIV/SIDA.
În 2015, pe plan mondial, 36,7 milioane de persoane au fost infectate cu HIV, dintre care 1,8 milioane au fost copii. Aproximativ 150 de milioane de copii și adulți, din 129 de țări, au primit servicii de testare HIV. 17 milioane de persoane care trăiesc cu HIV au primit tratament antiretroviral (ART) la nivel global. Aproximativ 2,1 milioane de persoane au fost infectate cu virusul în 2015, iar 35 de milioane de oameni au murit din cauza SIDA de la începutul epidemiei, dintre care 1,1 milioane în 2015.
De 28 de ani, la 1 decembrie se celebrează Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA, o zi în care oameni de pretutindeni au ocazia de a-și uni eforturile în lupta împotriva maladiei, de a fi solidari cu cei care trăiesc cu boala și de a-i comemora pe cei care au murit în urma acesteia. Ieri, la finalul dezbaterii, în holul central al DSP voluntarii au aprins candele pentru cei care au murit din cauza HIV/ SIDA.
Mesaj
Elevi de la liceele din Suceava au aprins candele la sediul DSP pentru cei uciși de HIV/SIDA
