Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 nov 2016 - Anul XXI, nr. 277 (6390)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Mesaj

Elevi de la liceele din Suceava au aprins candele la sediul DSP pentru cei ucişi de HIV/SIDA

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, în parteneriat cu Asociaţia Red Ribbon Fălticeni a organizat, ieri, o dezbatere pe tema HIV/SIDA, pentru a marca Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA, de pe 1 decembrie. Au participat directorul adjunct al DSP, dr. Cătălina Zorescu, preşedintele Asociaţiei Red Ribbon, Dorina Vasile, reprezentatul şcolilor postliceale sanitare din Suceava, Stela Müler, şi voluntari din rândul elevilor liceelor şi şcolilor postliceale din judeţ.

Tema campaniei de informare despre HIV din acest an este ”Sărutul şi îmbrăţişarea nu transmit HIV. Ignoranţa o face” şi are ca obiective creşterea numărului de persoane informate şi educate în legătură cu HIV/SIDA, creşterea numărului celor care solicită efectuarea unui test de depistare a infectării cu HIV, în special din grupele de risc, precum şi creşterea numărului de persoane care adoptă un comportament sănătos în relaţie cu HIV/SIDA.

Directorul adjunct al DSP, dr. Cătălina Zorescu, a arătat că la acest moment în judeţul Suceava sunt înregistrate 221 de cazuri HIV/SIDA, dintre care 203 sunt în tratament. În anul 2016 au fost înregistrate 18 cazuri noi şi 6 decese din cauza acestei cumplite boli. Dintre pacienţii noi luaţi în evidenţă, cel mai tânăr are 16 ani şi cel mai în vârstă aproximativ 50 de ani. Tot în acest an, potrivit dr. Zorescu, cinci mame seropozitive, în tratament, au născut copii sănătoşi. Cei mai mulţi pacienţi, aproape 100, sunt în zona Fălticeni, după care urmează Suceava, Vatra Dornei şi Gura Humorului.

”La pacienţii depistaţi la timp, care urmează tratamentul corect, rata de supravieţuire este foarte bună. Decesele au fost înregistrate la pacienţii care s-au prezentat tardiv”, a precizat dr. Zorescu.

 

Tratamentul pacienţilor cu HIV/SIDA, finanţat fără sincope în acest an

Medicul a subliniat că, atât în 2015, cât şi în 2016 nu au fost sincope în finanţarea programului naţional de tratament pentru HIV/SIDA. Bugetul pentru acest an este de 6,451 milioane lei, din care încă necheltuiţi sunt 1,820 milioane lei. Având în vedere că suma necesară tratamentului lunar al acestor pacienţi este de 495.000 lei, finanţarea este asigurată pentru următoarele patru luni.

Dr. Zorescu a mai spus că şi-ar dori un sprijin mai consistent din partea autorităţilor sanitare pentru prevenţie, inclusiv prin înfiinţarea de compartimente specializate în cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică.

La nivel naţional, conform datelor prezentate de Dorina Vasile, la 30 iunie 2016 au fost înregistrate 14.078 de persoane infectate cu HIV/SIDA (21.702 total cumulativ 1985 – 2016). ”Principala cale de transmitere a fost heterosexuală, la 57,4% din toate cazurile noi în 2015 şi 63,2% în primele 6 luni ale anului 2016. Numărul de cazuri HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile a fost de 20% în 2015 şi 17,6% în primele 6 luni ale anului 2016.  Proporţia de homosexuali fost de 16% în 2015 şi 17,2% în primele 6 luni ale anului 2016. Cele mai multe cazuri noi, 6.503, au fost înregistrate în grupul de vârstă 25 - 29 ani, urmat de grupul de vârstă 40-49 ani, cu 2.133 de cazuri noi”, a arătat Ianovici, citând ca sursă Raportul Naţional al Departamentului pentru Monitorizarea şi Evaluarea HIV/SIDA din România al Institutului de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş“, Compartimentul pentru Monitorizarea şi  Evaluarea infecţiei HIV/SIDA.

În 2015, pe plan mondial, 36,7 milioane de persoane au fost infectate cu HIV, dintre care 1,8 milioane au fost copii. Aproximativ 150 de milioane de copii şi adulţi, din 129 de ţări, au primit servicii de testare HIV. 17 milioane de persoane care trăiesc cu HIV au primit tratament antiretroviral (ART) la nivel global. Aproximativ 2,1 milioane de persoane au fost infectate cu virusul în 2015, iar 35 de milioane de oameni au murit din cauza SIDA de la începutul epidemiei, dintre care 1,1 milioane în 2015.

De 28 de ani, la 1 decembrie se celebrează Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA, o zi în care oameni de pretutindeni au ocazia de a-şi uni eforturile în lupta împotriva maladiei, de a fi solidari cu cei care trăiesc cu boala şi de a-i comemora pe cei care au murit în urma acesteia. Ieri, la finalul dezbaterii, în holul central al DSP voluntarii au aprins candele pentru cei care au murit  din cauza HIV/ SIDA.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevi de la liceele din Suceava au aprins candele la sediul DSP pentru cei ucişi de HIV/SIDA.
 Vizualizări articol: 2419 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Elevi de la liceele din Suceava au aprins candele la sediul DSP pentru cei ucişi de HIV/SIDA0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei