Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 nov 2016 - Anul XXI, nr. 260 (6373)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Atestare

Institutul central de diagnostic a confirmat că vaca de la Zvoriştea era turbată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat, ieri, prezenţa virusului turbării în probele trimise de la o vacă din comuna Zvoriştea. Până acum, 13 persoane care au venit în contact cu animalul bolnav au început tratamentul antirabic pentru a preveni apariţia cumplitei boli. Printre acestea se numără cei patru membri ai familiei proprietarului animalului – doi adulţi şi doi copii, dar şi doi medici veterinari care au efectuat diverse tratamente bovinei respective înaintea apariţiei semnelor clinice de rabie (însămânţare artificială, injecţii etc.).

Proprietarul animalului, care deţine o fermă cu aproximativ 30 de animale, ne-a declarat ieri că în grajd are camere video, astfel că a putut identifica toate persoanele care s-au aflat în preajma vacii bolnave, în ultima perioadă. El a precizat că vaca bolnavă nu a muşcat pe nimeni, o eventuală contaminare cu saliva purtătoare de virus putându-se produce însă la manipularea bovinei, ante- şi postmortem, la sacrificare. ”După ce medicul veterinar a spus că este posibil să fie turbare, am trimis capul animalului la laborator la Suceava şi după analiză au spus că probabil este rabie, dar trebuie să mai fie o confirmare de la laboratorul central, de la Bucureşti. Vă daţi seama că i-am anunţat pe toţi cei care au venit în contact cu vaca, m-am uitat pe camerele din grajd şi i-am văzut şi pe cei care numai au trecut prin preajma ei. Este o boală cu care nu te joci. Am început toţi imediat tratamentul”, ne-a spus ieri proprietarul fermei în care a fost descoperit animalul bolnav. O parte dintre contacţi fac tratament cu vaccin antirabic, iar membrii familiei, veterinarii şi trei persoane care au participat la sacrificare primesc atât vaccin, cât şi ser antirabic, la Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava. 

 

Îmbolnăvirea oamenilor depinde de cantitatea de virus pătruns în organism

De gestionarea situaţiei se ocupă spitalul, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitar Veterinară şi Primăria Zvoriştea.

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat ieri că dintre cele 13 persoane care au venit în contact cu animalul bolnav, şapte dintre acestea au venit în contact direct cu produse biologice la risc provenite de la animalul bolnav, iar în cazul acestora, în afara vaccinului antirabic, este recomandată şi administrarea de ser antirabic.

Medicul epidemiolog sucevean a mai spus că au fost informate Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” Bucureşti cu privire la acest eveniment, fiind reunit, totodată, şi grupul tehnic de suport al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, în cadrul căruia au fost stabilite măsurile specifice pentru gestionarea, în funcţie de competenţele fiecărei structuri, a situaţiei.

Zorescu a precizat că DSP Suceava a transmis recent necesarul de doze de ser antirabic pentru judeţul Suceava solicitat de Ministerul Sănătăţii, respectiv de 79 de doze.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava, medicul veterinar Vasile Semeniuc, a declarat ieri că după confirmarea diagnosticului de rabie, de către laboratorul central, în comună a fost declarată oficial boala. Asta înseamnă că după vaccinarea antirabică a câinilor şi pisicilor din gospodăria unde a fost vaca turbată, efectuată joi, astăzi urmează vaccinarea tuturor bovinelor şi supravegherea zilnică a acestora. În fermă s-a efectuat dezinfecţia locală, iar carnea, produsele şi subprodusele de la animalul bolnav au fost dirijate spre incinerare la o firmă de specialitate. Animalele de fermă se ţin sub observaţie, timp de şase luni bovinele şi cabalinele şi timp de trei luni ovinele şi porcinele. Animalele sălbatice din zona focarului se distrug.

Stingerea oficială a bolii şi ridicarea măsurilor sanitar-veterinare se fac de medicul veterinar oficial, după trei luni de la ultimul caz de moarte sau eutanasiere provocat de rabie şi dacă nu mai există animale sub observaţie sanitar-veterinară pentru această boală.

Precizăm că rabia este una dintre cele mai grave boli care se transmit de la animale la om. Poarta de intrare a virusului este plaga muşcată, acesta nu poate traversa tegumentele intacte. Saliva animalului infectat poate transmite rabia dacă aceasta vine în contact cu membranele mucoase ale altui animal sau om. Odată pătruns în organism, migrează pe calea nervilor periferici spre sistemul nervos central cu o viteză de 15-100 mm/zi. Perioada de incubaţie este de la o săptămână până la şase ani, cu o medie de 2-3 luni. Sub 1% din cazuri au incubaţia de un an sau mai mult.

 

Vaccinul şi serul administrate înainte de apariţia simptomelor – singura cale de a preveni boala

Virusul pătrunde de obicei în organism prin muşcătură sau zgârietură, înţepătură şi se propagă spre creier, unde se multiplică şi dă encefalita rabică, după care se dispersează în organism pe tot traiectul nervilor. Îmbolnăvirea depinde de cantitatea de virus pătruns în organism, de numărul plăgilor, de profunzimea şi localizarea lor.

Foarte grave sunt zgârieturile de gheare de pisică deoarece aceste animale îşi ling adesea faţa palmară a labelor anterioare şi ghearele pot fi astfel încărcate cu saliva infectantă.

Au fost şi cazuri de turbare la om produse prin linsul pielii cu zgârieturi proaspete, de către câinele bolnav, sau în cazul efectuării autopsiilor la animale şi oameni.

Printre primele simptome se numără febra şi furnicături la locul expunerii iniţiale. Acestea sunt urmate de unul sau mai multe dintre următoarele simptome: spasme, agitaţie extremă, frică de apă, paralizia părţilor corpului, stare de confuzie şi pierderea conştienţei. După apariţia simptomelor, finalul este, aproape întotdeauna, decesul. Perioada de timp de la contractarea bolii până la apariţia simptomelor este, de obicei, de la una la trei luni, în funcţie de distanţa pe care o are de parcurs virusul până la sistemul nervos central. Instituirea precoce a tratamentului cu ser şi vaccin antirabic previne apariţia simptomelor şi este singura cale de a evita boala. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Institutul central de diagnostic a confirmat că vaca de la Zvoriştea era turbată.
 Vizualizări articol: 4043 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Institutul central de diagnostic a confirmat că vaca de la Zvoriştea era turbată0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei