Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 nov 2016 - Anul XXI, nr. 259 (6372)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sănătate publică

Focar de scarlatină, declarat ieri de DSP la Școala Gimnazială Nr. 4 din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a declarat, ieri, oficial focar de scarlatină la Școala Gimnazială Nr. 4 Suceava, după ce şapte elevi din clasele I-IV au fost diagnosticaţi cu această boală la Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou”. Unul dintre copiii cu scarlatină este elev la Școala Gimnazială Nr. 8, iar ceilalţi la Școala Nr. 4. Șeful secţiei Boli infecţioase din spital, dr. Corina Stănescu, ne-a declarat, ieri, că în perioada 24-30 octombrie a.c. au fost diagnosticaţi cu scarlatină şapte copii, dintre care cinci au fost internaţi şi alţi doi, ai căror părinţi au refuzat internarea, fac tratament acasă. Un alt copil este sub observaţie pentru că a venit în contact cu unul dintre elevii bolnavi.

Directorul adjunct al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu, ne-a declarat că în şcoală se iau toate măsurile de dezinfecţie necesare pentru a preveni extinderea bolii, iar astăzi dimineaţă sunt convocaţi toţi medicii şcolari pentru a fi instruiţi să se implice mai mult în triajul atent al copiilor, făcut de personalul medical.

De asemenea, DSP a început să trimită scrisori părinţilor, în care îi informează că în clasa copilului lor a fost diagnosticată scarlatina, sunt descrise simptomele bolii şi primele măsuri care trebuie luate, pentru a preveni intrarea în panică a acestora.

”Pentru a evita răspândirea bolii nu duceţi copilul în colectivitate decât cu avizul medicului de familie. Principala măsură de prevenire a acestei boli este spălarea corectă a mâinilor cu apă şi săpun ori de câte ori este necesar. Direcţia de Sănătate Publică are în observaţie această colectivitate”,  le scrie părinţilor conducerea DSP.

 

Astăzi la ora 15.00 începe dezinfecţia generală în şcoală

Părinţii şi profesorii din şcoală nu sunt, însă, deloc liniştiţi.

Încă de duminică, învăţătorii şi diriginţii au început să anunţe părinţii că în şcoală au fost depistate cazuri de boală şi i-au sfătuit să-i ducă pe copii să li se facă analiza exudatului faringian. Aşa se face că de luni până ieri dimineaţă, numai la DSP fuseseră să-şi facă analizele peste 40 de copii de la Școala Nr. 4. ”Am comunicat părinţilor că sunt copii bolnavi şi i-am rugat să meargă cu copiii să facă verificarea exudatului faringian. Am luat legătura şi cu medicul şcolar, iar astăzi anunţ părinţii că vineri se face dezinfecţie şi le cer ca în cazul copiilor alergici, aceştia să nu vină luni la şcoală”, ne-a spus învăţătoarea Monica Preda.

Solicitare de a testa copiii a făcut către părinţi şi profesoara Monica Marchitan, ”ca să fim siguri că totul este în regulă”. ”Este o măsură de prevenţie normală. Am şi eu copil în şcoală şi aş vrea să nu facă boala. Am fost şi eu să-mi fac analiza, le-am spus şi copiilor să meargă. Astăzi au fost vreo zece”, a afirmat profesoara.

Directorul adjunct, Petronela Bobric, dă asigurări că şcoala a luat toate măsurile necesare. Ea a spus că a informat încă de luni Inspectoratul Școlar Judeţean şi că sălile în care învaţă copiii din clasele I-IV, unde copiii au fost în vacanţă în această săptămână, au fost spălate şi dezinfectate, la început din resurse proprii, de ieri cu soluţii furnizate de DSP. Astăzi, cursurile din intervalul 15.00-17.00 se suspendă şi de la ora 15.00 se face dezinfecţie generală. Directorul adjunct Dumitru Moscaliuc a completat că personalul de serviciu a fost convocat la şcoală duminică pentru a asigura spălarea şi aerisirea după dezinfecţia generală. La o acţiune similară, în urmă cu 3 ani, 30 de copii şi învăţătoarea lor au ajuns la spital, cu reacţii alergice la dezinfectant, aşa că acum şcoala vrea să prevină incidente de acest gen.

 

Băieţii fac boala mai frecvent ca fetele, iar cei de la oraş, mai des ca cei din mediul rural

Scarlatina este o boală eruptivă infecto-contagioasă a copilăriei, produsă de streptococul beta hemolitic de grup A, întâlnită mai frecvent sub vârsta de 10 ani. Băieţii sunt mai des afectaţi decât fetele, iar frecvenţa este de 4-5 ori mai mare în mediul urban, faţă de mediul rural. Boala se caracterizează prin debut brusc cu febră 39-40 grade Celsius, frisoane, respiraţie accelerată, alterarea stării generale, vărsături, dureri de gât la înghiţit, roşu în gât, erupţie tegumentară, modificări caracteristice la nivelul limbii, gâtului şi feţei. Bolnavii de scarlatină se internează obligatoriu în spital pentru izolare şi tratament, cei care refuză trebuie să semneze un document în acest sens şi să se angajeze că urmează tratamentul pe propria răspundere. Contacţii bolnavilor cu scarlatină (membrii familiei, colegii, toţi cei care au intrat în contact cu persoana bolnavă) sunt supravegheaţi clinic timp de 10 zile.

 

Prezenţa streptococului în exudatul faringian nu înseamnă obligatoriu scarlatină

Boala se transmite pe cale respiratorie, direct - prin picăturile de salivă răspândite în atmosferă in timpul vorbirii, strănutului, râsului etc. sau indirect, prin obiecte contaminate. Mai rar, se poate transmite şi pe cale digestivă.

Izvorul de infecţie este reprezentat de bolnavii cu scarlatină, care sunt contagioşi de la sfârşitul perioadei de incubaţie (în medie 3-6 zile), în perioada de debut, în perioada de stare 1-2 zile, după începerea tratamentului cu penicilină. În absenţa tratamentului, pot fi contagioşi şi în perioada de convalescenţă, până la 10 săptămâni. Alte surse de infecţie sunt bolnavii cu angină streptococică determinată de o tulpină de streptococ beta-hemolitic care are capacitatea de a secreta toxina responsabilă de apariţia scarlatinei, precum şi bolnavii cu forme uşoare de boală, care pot trece neobservate sau purtătorii sănătoşi de streptococ beta-hemolitic tip A. Se apreciază că aproximativ 20% din populaţie este purtătoare de streptococi beta-hemolitici la nivelul gurii şi gâtului. DSP insistă pe acest aspect şi atenţionează părinţii că prezenţa streptococului beta-hemolitic în exudatul faringian nu înseamnă obligatoriu scarlatină.

După scarlatină rămâne o imunitate durabilă, bazată pe anticorpi antitoxină.

Scarlatina este o boală a copilăriei care de regulă alertează părinţii. Conform statisticilor DSP, la fiecare început de an şcolar, în Suceava se înregistrează o medie de 100 de cazuri de copii bolnavi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Focar de scarlatină, declarat ieri de DSP la Școala Gimnazială Nr. 4 din Suceava.
 Vizualizări articol: 7392 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Focar de scarlatină, declarat ieri de DSP la Școala Gimnazială Nr. 4 din Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei