Cabinetele stomatologice școlare din municipiul Suceava au fost verificate de inspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP), iar la finalul controlului concluzia a fost că marea majoritate a acestora nu corespund legislației în vigoare. Directorul adjunct al DSP, dr. Cătălina Zorescu, ne-a declarat că au fost verificate toate cele opt cabinete stomatologice din școli și că aparatura din dotarea acestora este uzată atât moral, cât și fizic. ”Fiecare medic dentist deservește două, trei școli. Considerăm necesară o implicare mai mare a primăriilor pentru renovarea și dotarea cabinetelor școlare, astfel ca acestea să ajungă la standardele impuse de normele în vigoare”, a afirmat dr. Zorescu.
Activitatea dispensarelor școlare este finanțată de Ministerul Sănătății, care a alocat județului Suceava pentru anul 2016 suma de 4,473 milioane lei, bugetul alocat asigurând finanțarea salariilor personalului medical sanitar și achiziționarea de medicamente și materiale sanitare, conform normelor legale.
Pe primele trei trimestre ale anului s-au finanțat cheltuieli în sumă de 3,326 milioane lei, care reprezintă aproximativ 75% din bugetul alocat, cea mai mare sumă fiind virată către Primăria Suceava. Aceasta asigură funcționarea dispensarelor școlare din municipiul reședință de județ, deservite de zece medici școlari, nouă medici dentiști și 31 de asistenți medicali.
În tot județul sunt doar 21 de medici școlari și 14 medici stomatologi în cabinetele școlare
La Rădăuți sunt trei medici școlari, doi dentiști și 15 asistenți medicali, la Fălticeni – un medic și opt asistenți, la Câmpulung Moldovenesc – doi medici, un medic dentist, opt asistenți medicali, la Vatra Dornei – un medic, doi stomatologi, patru asistenți, la Gura Humorului – un medic și șase asistenți, la Siret – doi medici și patru asistenți, Solca – un medic și un asistent. În total, la dispensarele școlare din județul Suceava sunt 21 de medici de medicină generală, 14 medici dentiști și 77 asistenți medicali.
Potrivit directorului adjunct al DSP, inspectorii DSP Suceava au efectuat în luna septembrie 1.270 de controale.
Principalele domenii vizate au fost alimentație, apă, servicii turistice, produse cosmetice, biocide, unități sanitare, unități de învățământ (inclusiv cabinetele medicale școlare), deșeuri periculoase, igiena radiațiilor. Au fost aplicate nouă amenzi în valoare totală de 4.800 lei, din care trei în unități sanitare, în valoare totală de 1.500 lei. De asemenea, s-au dat patru avertismente, s-au efectuat 11 acțiuni de îndrumare și consultanță, 19 sesizări au fost soluționate și s-au demarat două acțiuni comune cu alte autorități.
În cadrul acestor controale efectuate s-a pus un accent major pe verificarea condițiilor de funcționare asigurate în unitățile de învățământ preșcolar, școlar și liceal, precum și în cabinetele medicale școlare.
Concluzii control
DSP: Aparatura cabinetelor stomatologice școlare, uzată fizic și moral
